Annons

Odlingsdags igen – på värdens bekostnad

Gävle Nu växer det så det knakar igen i pallkragar runt om i Gävle. Kommunala Gavlegårdarna bjuder 100 hyresgäster möjligheten att odla i sina bostadsområden.
Michael Bergman, landskapsarkitekt, gläds åt sin grönskande idé; stadsodling i pallkragar. Foto: LENA MATTSSON, För andra året får 100 av Gavlegårdarnas hyresgäster möjlighet att odla på sina gårdar. Foto: LENA MATTSSON, De flesta grönsaker och örter kan odlas i pallkrage. Lök och vitlök har redan kommit upp på Nordost. Foto: LENA MATTSSON

Lök, vitlök, örter och för all del en hel del ogräs växer i pallkragarna bland byggnadsställningarna på Nordost. Initiativtagaren, Gavlegårdarnas Michael Bergman, myser och nyper i några blad medan han delar flera av sina idéer om utemiljöer:

– Pallkragarna är den snabba vägen till att skapa nya kontaktytor för hyresgästerna. Sedan finns det längre som vi också jobbar med; hur ska entréerna se ut, hur vore det med en lekplats där man kan ha barnkalas…

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På Nordost och i Andersberg finns de största samlingarna med pallkragar men de finns överallt från Hedesunda till Bergby. Och det handlar inte bara om att få något ätbart som man drivit upp själv utan också om att kunna pyssla med något, lära barn att odla och att tillföra något som alla kan göra oavsett ålder och ursprung. Det är detta med möten människor emellan som är det viktigaste, både för den enskilde hyresgästen och för hela bostadsområdet.

De som vill odla bjuds liksom i fjol på fröer, en fördriven planta och jord och Gavlegårdarna levererar pallkragen, som ju med sin höjd både sparar på knän och huksittande och erbjuder de med rullator nya odlingschanser. Säsongen inleds med föreläsningar och avslutas med en skördefest. Kostnaden för alltihopa är runt 65 000 kronor.

Pallkragarna placeras enligt principen att det ska soligt och synligt där de står. Det är inte tillåtet att ha pallkragen på sin uteplats, de ska stå så att alla ser dem och eventuella förstörare syns ju då också på köpet. 

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Viss tillsyn står Gavlegårdarna också för. Kragarna är numrerade och märker områdets personal att hyresgäster tröttnar och inte rensar och vattnar eller helt enkelt inte utnyttjar sin odlingsmöjlighet så kontaktas hyresgästen och pallkragen tas bort så att den inte skämmer de prunkande grannodlingarna.

Efter rundturen ser sig Michael Bergman över axeln in mot området och berättar att även Rapatac och kvinnoföreningen Iffi har odlingar på gång, där möts kulturer och generationer över ett gemensamt intresse. Sedan säger han:

– Det är inte alla barn som vet hur en tomat ser ut på riktigt, utanför plastasken i affären och de som saknar grönsaker och kryddor från hemlandet har möjlighet att odla dem här, gratis och utan att miljön tar skada eftersom vi slipper gräva. 

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

En win-win-win situation med andra ord?

Annons

– Ja absolut! Säger Michael Bergman. Vi hade kunnat köra ut 100 pallkragar till, så stort är intresset. Och i framtiden hoppas jag på permanenta odlingar inne i stan.

Läs också Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.