Annons

Många hemlösa i södra Norrland

Jämtland Problemet med hemlösa är akut och försvinner inte med värmen i vår. Politikerna har insett att något måste göras. Lösningen heter "Bostad först".

Allt fler EU-migranter har sökt sig uppåt i landet. I Sundsvall finns det idag uppskattningsvis ett 30-tal EU-medborgare med mycket bristfällig bostadssituation.

–  Det är en mycket komplicerad fråga. Eftersom de är EU-medborgare så är det i grund och botten deras respektive länder som ska ta hand om dem. Men jag tycker att Sveriges regering måste göra mer för dessa människor än vad de gör idag. Kommuner kan bara lappa och laga, säger oppositionsråd Jörgen Berglund (M) i Sundsvall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förutom de allt fler EU-migranterna så har även antalet hemlösa i kommunerna i södra Norrland ökat, hemlösa som kommunerna har ett direkt ansvar att se till att de får det stöd och den hjälp de behöver.

Socialstyrelsen kartlägger hemlöshetens omfattning med jämna mellanrum. Deras hemlöshetsbegrepp omfattar fyra boendesituationer som personer kan befinna sig i för en kortare eller längre tid. Från akut brist på tak över huvudet till boendeformer som inte kan jämställas med ett eget boende.

I de större städerna i södra Norrland märks en tydlig uppgång i Socialstyrelsens statistik. I Sundsvall räknades 116 personer som hemlösa i kommunen 2005. En siffra som tredubblats till 399 personer när nästa rapport släpptes 2011. Av dem räknades 29 personer till den mest utsatta gruppen som hänvisas till akutboende, härbärge, jourboende eller är uteliggare.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

Men även ett stort mörkertal döljer sig bakom siffrorna och enligt de som själva lever på gatan är det långt fler som är akut hemlösa.

– Det är 40-50 personer som inte har nånstans att ta vägen, som inte ens har nån polare att sova hos, säger Krister, som gjort ett stopp i sin planlösa vandring på stan för att få sig ett varmt mål på det tillfälligt uppsatta soppköket i centrala Sundsvall.

Idag finns ett härbärge i centrala delen av stan med plats för 10 personer.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Ytterligare ett härbärge öppnades dagen före julafton. Kommunen hyr två stugor på Fläsians camping med sammanlagt 16 sängplatser. Där finns också tillgång till kök, toalett och dusch. Men stugorna har trots behovet stått tomma. En anledning kan vara att campingen ligger drygt fyra kilometer utanför stan.

Enligt kommunalråd Peder Björk (s) var stugorna på Fläsian det enda man kunde få fram för att lösa den akuta situationen innan jul.

I förra veckan skedde dock en förändring och flera av sängplatserna nyttjades av både romer och andra i akut behov av skydd mot kylan.

Annons

En anledning till det kan vara att det soppkök som stått uppställt i centrala Sundsvall plockades bort efter jul. Ett mycket uppskattat krypin för frusna och hungriga.

Har egentligen politikerna någon plan för att minska hemlösheten?

– Problemet är tvådelat som jag ser det. Den mer akuta bostadslösheten och bostadsfrågan. För de i akut hemlöshet har vi numera komplementet till härbärget i stan, Fläsian camping. Det är inte det mest centrala, men det var det enda stället som fanns att tillgå just nu, säger kommunalråd Peder Björk.

– Därmed inte sagt att den frågan är löst, men vi har försökt lösa det mest akuta behovet.

Både socialdemokraterna och moderaterna har för avsikt att så snart som möjligt arbeta med modellen ”Bostad först”, med Malmö och Göteborg som förebild.

– Det bygger på att inte bara allmännyttan ska hjälpa till att förbättra bostadsvillkoren i Sundsvall utan även att föra en dialog med privata hyresvärdar.

Ställs det särskilda krav på hyresgästerna som får en bostad via ”Bostad först”?

– Definitivt. Den som får en bostad får ett förstahandskontrakt, men inte besittningsrätt. Det blir en slags prövotid som inte är fastställd ännu, men kanske blir ett och ett halvt år. Det ställs naturligtvis också samma krav på dem som för andra hyresgäster, när det gäller störningar till exempel, säger Björk.

Under prövotiden ska de boende få den stöd och hjälp de behöver. Vilka eller hur många som ska kunna erbjudas ”Bostad först” är ännu på ett diskussionsstadie.

För att underlätta för de som har svårt att uppfylla de ekonomiska kraven som ställs finns planer på att erbjuda en så kallad ”kommunal borgen” där kommunen garanterar värden hyran om inte den boende klarar av att betala.

Annons

– Vi har också förtydligat och understrukit för Mitthem att ett försörjningsstöd ska räknas som en inkomst, säger oppositionsråd Jörgen Berglund (M).

Har det varit oklart tidigare?

– Det varit otydligheter kring det och vi har fått signaler om att en del inte fått kontrakt på grund av att de uppgett försörjningsstöd som inkomst.

– Vi skulle också vilja se att Mitthem har olika lägenheter utspritt över olika områden som socialnämnden har till förfogande. Vi har inte diskuterat några siffror men ett antal tiotal behövs ju, fortsätter Berglund. 

– Att ha en bostad ser jag som en av grundstenarna i livet.

Örnsköldsvik har öppnat ett nytt härbärge med 10 bäddar och i Östersund har en värmestuga satts upp under vintern.

I Härnösand har ett härbärge diskuterats i ett år nu, men än så länge finns bara några få platser för främst EU-migranter.

– Ingen har behövt bo på gatan här tidigare, men idag är det är ett helt annat läge, säger Solbritt Höglund på socialförvaltningen i Härnösand.

Läs artikel om Lasse, hemlös, och hans vän Georg här.

Fakta: Hemlösheten i Södra Norrland

Enligt socialstyrelsens senaste rapport räknades 399 personer som hemlösa i Sundsvall 2011. Av dessa var 29 personer uteliggare, på akutboende, härbärge eller jourboende. Övriga var intagna på anstalt, på behandling, stödboende (64 personer) eller i en av kommunen ordnad boendelösning (227) eller tillfälligt inneboende (79).
I Östersund var sammanlagt 204 personer hemlösa, varav 11 räknades som akut hemlösa.
I Örnsköldsvik var hemlössiffran 124, där 4 personer räknades som akut hemlösa.
I Härjedalens kommun uppgavs 4 personer vara akut hemlösa.

Källa: Öppna jämförelser av hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2012, Socialstyrelsen

Läs också Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Utslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böter Därför ratas succémetoden mot hemlöshet: ”Tror att man väljer missbruk”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.