Annons

Östersundshem höjer hyran

Östersund Efter förhandlingar mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen Region Norrland står det klart att hyreshöjningen för 2016 blir 0,55 procent.

Östersundshem yrkade på en höjning med 0,8 procent. Höjningen behövdes, ansåg bostadsbolaget, till att täcka ökade kostnader för underhåll, men även för kommunala taxor.

Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen har man enats om en lägre höjning på 0,55 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Förhandlingarna om 2016 års hyror med Östersundshem har präglats av en stor förståelse för vilket bra ekonomiskt läge bolaget befinner sig i och vi landade på en hyfsat låg nivå, 0,55 procent, och min förhoppning är att hyresgästerna är nöjda, säger Hasse Dahl på Hyresgästföreningens förhandlingsenhet i Östersund till Hem & Hyra.

Daniel Kindberg, vd på Östersundshem, kommenterar höjningen i ett pressmeddelande:

Annons

– Samarbetet med Hyresgästföreningen har fungerat mycket bra och jag tycker att vi har landat i något som vi båda kan vara nöjda med.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Nästa år blir det dels en ökning av fastighetsskatten och taxebundna kostnader, som el och vatten, dels ökade omkostnader för drift och skötsel. Utöver det fortsätter vi att satsa på underhåll under 2016, säger Kindberg.

Ökningen på 0,55 procent innebär att den som har en hyra på 5 000 kronor får en hyreshöjning på 27,50 kronor per månad.

Hyreshöjningen gäller från 1 januari 2016 till och med årsslutet.

Annons
Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

I pressmeddelandet skriver också Östersundshem att man tillsammans med Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO fortsätter arbetet med det hyressättningssystem som man påbörjade för ett tag sedan. Förhoppningen är nu att bli klar med detta under första halvåret 2016.

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Läsarna ingrep när värden svek – nu slipper Britt-Marie släpa tvätt Rikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

Östersundshem höjer hyran

Östersund Östersundshem och Hyresgästföreningen har förhandlat klart. Hyrorna höjs i två omgångar med totalt 1,5 procent under nästa år.

Kommunägda bostadsbolaget Östersundshem yrkade på en hyreshöjning med 1,9 procent inför årets förhandlingar medan Hyresgästföreningen i Östersund yrkade på oförändrade hyror. Nu står det klart att hyreshöjningen år 2014 hamnar på sammanlagt 1,5 procent, eller 75 kronor för en månadshyra som i dag ligger på 5000 kronor. Hyreshöjningen sker i två etapper: den 1 januari höjs hyrorna med 1 procent och den 1 juli med ytterligare 0,5 procent.

Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor är utifrån det utgångsläget nöjd med resultatet av förhandlingarna. Han menar att en hyreshöjning är nödvändig bland annat på grund av den mångmiljonsatsning som bolaget ska göra på inne- och utemiljöer under nästa år.

– Vi ökar ambitionerna med att skapa en bra hemmiljö för våra hyresgäster. Vi kommer bland annat att måla om och byta ut belysning i trapphus och allmänna utrymmen. Vi ska även se över utomhusbelysningarna och fortsätta fräscha upp bostadsområdenas yttre miljöer, skriver Tord Andnor i ett pressmeddelande.

Även Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen i Östersund, är nöjd med resultatet av förhandlingarna.

–  Jag tycker att det blev en bra uppgörelse för hyresgästerna. Vi lyckades nära på halvera bostadsbolagets krav och även få inskrivet i protokollet att hyreshöjningen ska gå till vissa nödvändiga underhållsåtgärder, säger Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Förutom hyreshöjningen innebär överenskommelsen mellan Östersundshem och Hyresgästföreningen att de hyresrabetter som tidigare utgått successivt ska plockas bort. Tidigare har lägenhetsfonder inrättats för Östersundshem hyresgäster. De har inneburit att en viss summa av hyran har avsatts för renovering av lägenheten varje månad. När lägenhetsfonden nått sitt tak har i stället en hyresrabatt utgått, vilket inte har varit hållbart i längden, enligt Tord Andnor.

– Vi är nu överens med Hyresgästföreningen om att hyresrabatterna ska tas bort successivt under 2,5 år. Lägenhetsfonderna ska vara kvar och vi hoppas att de används betydligt oftare i framtiden, allt för att skapa en bättre hemmiljö, skriver Tord Andnor.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.