Annons

P-fickan kan kosta skjortan

Norrbotten En parkeringsplats kan kosta 75 kronor i månaden på en plats. Motsvarande parkeringsplats kan också kosta 425 kronor. Det kan med andra ord skilja rejält.

Allmännyttans bostadshyror måste förhandlas med Hyresgästföreningen. Parkeringshyrorna rår däremot bostadsbolagen själva över.
Hem & Hyra har kartlagt allmännyttans parkeringshyror i Norr- och Västerbotten
En plats i ett kallgarage kostar enligt kartläggningen strax under 300-400 kronor i månaden, förutom hos Arvidsjaurhem som tar 330-550 kronor i månadshyra.
Varmgarage ligger på 350-600 kronor i de flesta kommuner. Utom i Bjurholm och hos Åselehus där det är ganska billigt att ha bilen i varmgarage, 280 kronor i månaden, 3360 kronor om året.

Dyraste varmgaraget i Norrland finns i Luleå. I Lulebos nybyggda fastighet Hönan, vid stadsparken och domkyrkan går det att hyra varm parkeringsplats för 970 kronor i månaden, 11 640 kronor om året.
– Att parkeringshyran där är ganska hög beror på att det är nybyggt. Och det är ett hus med mycket hög standard, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark-Nilsson.
– Snittet i våra varmgarage är 500-550 kronor i månaden. Och det finns några ännu billigare också. Så vi ligger nog inte så högt egentligen.
Det är uppenbart i de större kommunerna som parkeriengshyrorna är ganska höga. Precis som att bostadshyrorna i samma kommuner ligger lite högre. Anna-Stina Nordmark-Nilsson bekräftar bilden:
– Ja, det är marknaden som styr nivån på parkeringshyrorna. Vi ligger på samma nivå som de privata aktörerna.
Billigaste parkeringsplatserna överlag finns i Bjurholm, där det är kommunen som sätter priserna i sina allmännyttiga fastigheter. För 75 kronor i månaden får den som vill hyra en parkeringsplats med elstolpe. Men där finns också både den billigaste carporten i norra Norrland och, som nämnts ovan, den billigaste varmgarageplatsen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Parkeringshyror

» Parkeringsvillkor styrs inte av hyreslagstiftningen utan av arrendelagstiftningen.» Om du tycker att din bostadshyra är för hög kan du få den prövad i hyresnämnden. Hyran för parkeringen kan däremot inte prövas.» Till sin lägenhet har man i regel besittningsskydd. Liknande trygghet saknas när det gäller p-plats.

Läs också Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

P-fickan kan kosta skjortan

Jämtland 70 kronor för en enkel ruta i Timrå eller 785 kronor för ett varmgarage i Sundsvall. Parkeringshyrorna varierar stort mellan bostadsbolagen, som kan sätta vilket pris de vill.
Foto: TT Nyhetsbyrån
,

Allmännyttans bostadshyror måste förhandlas med Hyresgästföreningen. Parkeringshyrorna rår däremot bostadsbolagen själva över.

Hem & Hyra har kartlagt allmännyttans priser för parkering i Jämtland och Västernorrland.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En plats i ett kallgarage kostar enligt kartläggningen strax under 300 kronor, förutom hos Övikshem som tar 389-577 kronor i månadshyra.

Varmgarage ligger på 300-400 kronor i de flesta kommuner. Utom i Ö-vik där den billigaste kostar 600 kronor. I Timrå är varmgarage också dyrt, men där finns också det billigaste alternativet av dem alla: En uteruta för 70 kronor i månaden.

Klart dyraste bilplatsen finns i Sundsvall, i varmgaraget på Kyrkogatan – 785 kronor. Det är läget som avgör priset, förklarar Birgitta Ulming på Mitthem.

Annons
Läs ocksåHär chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyrOm två år måste Julia Bengtsson betala 1 875 kronor i månaden för sin parkeringsplats, nära dubbelt så mycket som i dag. Därefter stiger priset med ytterligare fyra procent per år, enligt Bostadsbolagets nya avtalskrav.

– Garaget ligger mitt i Stenstan och hyran är marknadsmässig jämfört med andra aktörer, säger hon.

Övikshem tar mest betalt för både kallgarage och carport, enligt Hem & Hyras kartläggning. Och uteplats med el är näst dyrast. Trots att hyrorna inte höjts senaste året.

När Hem & Hyra tar en sväng i kvarteren uppe på Valhalla ser vi en parkerad bil som tycks ha fastnat i en av de stora groparna som ätit sig ner i asfalten på parkeringen ovanför Coop.

Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Övikshem intygar att platserna hyrs ut till fullt pris och att de inte fått in någon felanmälan.

Annons

Men är det rimligt att betala 243 kronor i månaden för en sådan parkeringsplats?

– Ja, om det går att parkera och om det finns tillgång till el, vilket det gör i det här fallet, säger Maria Flodin på Övikshem, men lovar ändå att fylla igen groparna snarast.

Fakta: Vad säger lagen om parkeringshyra?

Parkeringsvillkor styrs inte av hyreslagstiftningen utan av arrendelagstiftningen i Jordabalken.
Om du tycker din hyra är för hög kan du få den prövad i hyresnämnden. Din parkeringskostnad kan du däremot inte få prövad.
Till sin lägenhet har man i regel besittningsskydd. Liknande trygghet saknas när det gäller p-plats.

Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.