Annons

Tvångsförvaltning på gång i Östersund

Östersund Hyresvärden har slarvat med räkningarna i flera år. Nu är en tvångsförvaltning av husen med 73 lägenheter på gång. En privat fastighetsägare har redan anmält intresse att ta över.

Den privata fastighetsägaren äger fyra fastigheter med 70-talet lägenheter i centrala Östersund.

Ett av husen är välkänt i stan. Ett spektakulärt hyreshus på Stuguvägen som smyckats med allsköns snickarglädje, från hästhuvuden i trä till guldornament ovanför entrén. Ett renoveringsjobb som ofta omnämns som ”Östersunds vackraste hus”. Och dyraste. Ägaren har själv berättat att han lagt ner 30 miljoner på huset som endast har ett fåtal lägenheter, med hyror uppemot 18 000 kronor. Det stod outhyrt länge tills nyligen då migrationsverket skrev på ett hyreskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Pengarna tycks inte ha räckt till att förvalta de övriga hyreshusen och betalningar av räkningar har ofta släpat efter. Särskilt för el och värme. Vilket nu leverantören Jämtkraft nu tröttnat på.

I september hotade de med att stoppa leveranserna, men fastighetsägaren betalade då skulderna i sista stund. Nu är det dags igen. Räkningen som skulle betalats i oktober är fortfarande obetald och nu har Jämtkraft fått nog. De vill förutom räkningssumman ha en deposition på över 100 000 kronor för att säkra de framtida leveranskostnaderna. Men det har fastighetsägaren meddelat att han omöjligt kan betala.

Därför har Hyresgästföreningen lämnat in en ansökan om tvångsförvaltning till hyresnämnden. Och redan nu har en fastighetsägare anmält intresse för att överta förvaltningen av de fyra hyresfastigheterna.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

– Jo, vi har sagt att vi kan ställa upp. Vi har ingen tidigare erfarenhet av tvångsförvaltning, men jag har varit i branschen i trettio år och det jag inte kan om fastigheter är inte värt att veta, säger Folke Rydell på Rydells Fastighetsförvaltning.

Annons

Är du även intresserad av att köpa husen om det blir aktuellt?

– Det var ju ett och ett halvt år sedan vi köpte nåt sist så till rätt pris kan det ju vara intressant, säger Rydell som har ett bestånd idag på cirka 500 lägenheter.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Har du varit och tittat på husen?

– Nej, jag har faktiskt inte varit det nu. Däremot har jag tidigare varit inne i det där fina trähuset han renoverat och det är ju kanonfint.

Eftersom en tvångsförvaltning är på gång så kommer inte Jämtkraft att stänga av el och värme i hyreshusen idag som annars hade varit aktuellt.

Annons

Kan hyresgästerna känna sig trygga nu då?

– Det tror jag nog att de kan. Jag kommer att betala räkningarna och plocka in hyrorna. Blir det snö så skottar vi och sandar. Det är inte så svårt att ta hand om hus egentligen, säger Folke Rydell.

Och även Jämtkraft ställer sig positiva till ett övertagande.

– Situationen är inte bra så som den ser ut nu. Inte minst för hyresgästernas skull så är det här en bra lösning, säger Karin Bodén på Jämtkraft.

Läs också Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.