Foto: Marcus Appelberg

Koncentration. Konstnären Mattias Åkeson har tjuvstartat projektet med ett par workshops. Här jobbar han tillsammans med Nasra Souleiman och hennes två söner på Österängens konsthall.

Österängsborna får konstprojekt

Tillsammans med konstnären Mattias Åkeson ska Österängens invånare skapa offentlig konst utifrån sina egna minnen och upplevelser av sitt bostadsområde.
9 januari 2017 kl 08:11 Text: Annika Wallsson

Hyresgästföreningen är en av alla föreningar på Österängen som i januari bjuds in till ett första möte tillsammans med Mattias Åkesson. Även fritidsgården deltar i projektet.

Sedan väntar workshops där det ska skissas och tillverkas små modeller av konstverk. I maj ska några av modellerna uppföras som modeller i full skala och göra Österängen till en temporär skulpturpark. Sedan, i augusti, blir det utställning på Österängens konsthall med alla skisser och modeller. Då ska även Åkesons filmprojekt om processen vara klar.

Och allt började med att Mattias Åkeson blev nyfiken på Österängens konsthall.

– Jag hade hört hur de jobbar och att de vill vara en viktig plats i området. Tanken dök upp hos mig att jobba under en längre tid och avsluta det hela med ett monument, berättar Mattias Åkeson.

Så föddes projekt "Monument (Österängen)".

Varför är konst viktigt i ett bostadsområde?

– Konst kan vara ett sätt att visa att en plats värderas, att man tycker om den. Jag har fått veta att det inte finns några skulpturer på Österängen. Det kanske de som bor där inte ens har tänkt på. Men när man aktualiserar platsen man bor på, kan det bli en katalysator som sätter i gång tankar kring ens plats. Det ska bli jättespännande och jag hoppas att kommunen ser ett värde i det och vill göra något av det, säger Mattias Åkeson.

Annika Wallsson
Lokalredaktör
010-4592189
Ämnen:
Publicerad: 9 januari 2017 kl 08:11
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.