Skandalvärd tvingas lämna ifrån sig förvaltningen

Fukt, mögel, lösa elkopplingar och tomma löften. Bristerna är så omfattande att hyresnämnden nu beslutat tvinga hyresvärden att anlita en fastighetsförvaltare.
9 december 2011 kl 14:56 Text: Kristina Wahlgren

Efter ett antal förhandlingar i hyresnämnden tog nämnden idag beslutet om särskilt åtgärdsföreläggande. Det innebär att hyresvärden tvingas att anlita en professionell fastighetsförvaltare under de kommande tre åren. I praktiken är det en  mildrare form av tvångsförvaltning.

Fallet gäller en omskriven fastighet på Kirseberg i Malmö. Hyresvärden äger en mindre fastighet från 1800-talet där han själv bor i en av lägenheterna. Han är tidigare känd av Hyresgästföreningen för den bristande skötseln av huset och därför har Hyresgästföreningen krävt att han straffas med böter om han inte åtgärdar bristerna och att han anlitar något utomstående bolag att sköta förvaltningen.

– Eftersom även tidigare hyresgäst haft problem var vi tvunga att agera, säger Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen.

Han är nöjd med hyresnämnden beslut.

- Det är bra och det var väntat. Det är uppenbart att han inte kan sköta sin egen fastighet. Han saknar den grundläggande kunskap som krävs, säger Andreas Persson.

Enligt Hyresgästföreningens ansökan till hyresnämnden saknar hyresvärden både kunskap och möjlighet att själv ta hand om förvaltningen av fastigheten, något som hyresnämnden också håller med om i sitt beslut.

Hyresvärden själv anlitat utomstående att genomföra besiktningar i lägenheten. Slutsatsen i en av besiktningarna är att huset har kraftigt eftersatt underhåll och att huset bör helrenoveras. Hyresnämnden kräver också en rad att en rad åtgärder måste genomföras i huset, bland annat att taket måste tätas, annars riskerar hyresvärden vite på 15 000 kronor.

 

Kristina Wahlgren
Lokalredaktör
010-459 23 63
Publicerad: 9 december 2011 kl 14:56 Uppdaterad: 9 december 2011 kl 14:56
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.