Annons

Isabella vägrar betala störningsavgift

Luleå Midsommarfirandet hos småbarnsfamiljen Röger/Hubana fick ett abrupt slut. En granne ringde störningsjouren. Sedan kom räkningen.
Isabella Röger är mycket upprörd.
 
– Det värsta är att man börjar titta snett på grannarna. Det känns fruktansvärt trist, säger hon.
 
Det var midsommarafton och familjen hade bjudit in några vänner. Tolv vuxna och fyra barn grillade på lägenhetens uteplats. När det började bli kallt flyttade sällskapet inomhus. Det var då vaktbolaget kom.
 
– Jag kan inte fatta det, vi var inte ett dugg högljudda, herregud det var ju en vanlig familjefest där barnen var med.
 
Isabella Röger känner sig kränkt och orättvist behandlad. Hon tänker inte betala störningsavgiften på 2 670 kronor.
 
– Nej, aldrig. Ska vem som helst kunna ringa till störningsjouren och vi sedan bli betalningsskyldiga? Det går vi inte med på. Vi störde inte. Vi försökte protestera hos Lulebo men det var som att tala till en vägg.
 
Med hjälp av Hyresgästföreningen har familjen bestridit fakturan. Hittills har inget bostadsbolag i Norrland valt att processa vidare när störningsavgifter bestridits.
 
Anders Sandberg, vd Lulebo, har ingen förståelse för juristernas kritik av störningsavgifterna.
– Om vi inte tar betalt av den som stör vem ska då betala? De som inte stör?, säger Sandberg som inte anser att kostnaden för jouren ingår i hyran.
 
Vem är det som avgör om en hyresgäst är störande eller inte?
– Våra områdeschefer.
 
Är inte det godtyckligt?
– Nej, ingen granne ska bli fälld av en annan. Det här är det bästa sätt vi hittat att hantera störningar på. Börjar
Hyresgästföreningen att bråka om det här får vi väl överväga att lägga ner jouren.
 
Hyresgästföreningens jurister i Norrland tycker att man ska bestrida störningsfakturorna.
 
– Bostadsbolagen är inga myndigheter som har rätt att bötfälla människor. Vi uppmanar våra medlemmar att bestrida störningsfakturor. Dessutom är störningsjouren en tjänst som ingår i hyran. säger Magnus Söderlind, jurist.
 
Juristerna anser även att avgifterna inte har något juridiskt stöd.
 
– Man kan inte ha ett godtyckligt system där ett vaktbolag avgör vad och vem som är störande. Men det handlar inte om att lägga ner jourerna. De är en bra service, säger Carolina Eklund, jurist.
 
Fakta störningsavgifter: Många bostadsbolag har störningsjourer och avtal med vaktbolag som åker ut till störande efter larm från grannar. Den som anses ha stört får betala för vaktbolagets utryckning. Bostadsbolagen avgör om hyresgästen stört eller inte och vem som måste betala. Saken går aldrig till någon prövning. Avgiften kan ligga på mellan 1000 och 2000 kronor.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.