Låg höjning i Askersund

Hyrorna hos Askersundsbostäder är klara. Hyran höjs med 0,65 procent från och med årsskiftet.
6 december 2016 kl 15:04 Text: Anna Rytterbrant

Askersundsbostäder och Hyresgästföreningen har enats om hyror för nästa år.

Höjningen blir 0,65 procent från och med den 1 januari 2017. Det motsvarar en höjning på 32,50 kronor per månad för den som i dag har en hyra på 5000 kronor.

- Det är en rimlig nivå ett sådant här år med det låga ränteläget som råder. Visst hade vi gärna plockat bort några tiondelar till, men det finns trots allt en del driftskostnader som ökar så det får vara okej. Dessutom är vi överens om ett system för underhållet, vilket vi också tror är viktigt för hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson i ett pressmeddelande. 

En viktig del av överenskommelsen är att hyresgästerna i Askersundsbostäder från och med 2018 kommer att ha rätt till underhåll i sin lägenhet om en tillräckligt lång tidsperiod har gått. 2017 blir så ett omställningsår. Underhållssystemet omfattar ommålning och tapetsering, golvbyte och byte av vitvaror efter ett bestämt tidsintervall. Det kommer att finnas möjlighet att tacka nej för de hyresgäster som inte vill ha underhåll.

- Det stärker hyresgästernas situation när vi har en överenskommelse om att de har rätt till underhåll efter en viss tidsperiod och det är bra. Det blir också ett mer rättvist system. En rimlig hyreshöjning är viktig för oss men också att förhandlingarna bidrar till att förbättra boendevillkoren för hyresgästerna, säger Jonas Gabrielsson. 

Anna Rytterbrant
Lokalredaktör
010- 45 916 01
Publicerad: 6 december 2016 kl 15:04
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.