Foto: Anna Rytterbrant

Gör att få ner hyrorna i nyproduktion föreslår Örebro kommun att tomtmark ska villkoras.

Örebro kommun vill ha lägre hyror på nyproduktion

Hyresvärdar som vill bygga nytt - måste garantera att hyran hålls nere. Det är Örebro kommuns nya förslag för att försöka få fram nya lägenheter med rimliga hyror.
21 december 2016 kl 11:46 Text: Anna Rytterbrant

Byggandet har tagit fart i Örebro. Bland annat för att kommunen kortat handläggningen från byggförslag till första spadtag i den så kallade Örebromodellen.

Men. Det som byggs är dyrt.

- Många normalinkomsttagare har inte råd att bo i nybyggt, säger Björn Sundin, S, som är kommunalråd över stadsplanering och samhällsbyggnad i Örebro.

Därför ser man tillsammans med en privat hyresvärd över de sista detaljerna om hur mark för nyproduktion ska kunna villkoras, för att på så sätt få ner hyrorna i nybyggt.

- Vissa tomter kommer att vilkoras genom att man måste hålla nere hyran. Nu diskuterar vi den exakta formuleringen av juridiken för att det ska hålla över tid när marknaden ser annorlunda ut. Det finns olika varianter, och även om det blir olika för olika lägenheter, så kommer vi försäkra oss om att det blir rejäl skillnad mot den hyra som annars skulle satts, säger Björn Sundin.

I de räkneexempel som gjorts ser man att hyrorna kan bli cirka 2000 kronor lägre på en lite större lägenhet.

- Det är fortfarande inte billigt, men det blir ändå en väsentlig skillnad mot i dag, säger han.

Hur mycket verklighet är det här förslaget?

- Nu kan vi våga säga att detta blir verklighet. Under den tidiga våren ska vi presentera en lösning där vi pekar ut några tomter och så får den som vill anmäla intresse. Det är mer detaljer som diskuteras nu. Men vi känner oss trygga i att vi kommer att lyckas.

Anna Rytterbrant
Lokalredaktör
010- 45 916 01
Publicerad: 21 december 2016 kl 11:46 Uppdaterad: 21 december 2016 kl 12:13
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.