Foto: Jenny Knutsson

Vänsterpartiet i Örebro vill att Öbo och de största privata hyresvärdarna inför Huskurage.

Vänsterpartiet ber hyresvärdar införa Huskurage

Vänsterpartiet i Örebro sänder en julhälsning och en -önskan till Öbo och andra stora hyresvärdar om att de ska införa Huskurage.
20 december 2016 kl 15:24 Text: Anna Rytterbrant

Med fyra dagar till julafton skriver Vänsterpartiets Murad Artin brev till kommunens största hyresvärdar med en önskan inför det nya året. Öbo, Behrn Fastigheter, Asplunds och Husherren är några av hyresvärdarna som får brevet.

- Vi gör detta nu eftersom vi vet att jul och nyår inte bara är högtider med mycket glädje, utan för att de också innebär stor oro och misshandel i familjer. Många av de som är utsatta är kvinnor och barn och vanligast är det att våldet sker i hemmet av en man i nära relation till en kvinna. Huskurage är ett enkelt sätt att förhindra våld i nära relationer, och det är viktigt att det införs i Örebro, säger vänsterpartiets Murad Artin som även är ordförande i kommunens jämställdhetsdelegation.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om föreningen Huskurage som uppmanar hyresvärdar och bostadsrättsföreningar att ta ställning mot våld i nära relationer.

I Värmlands län är minst fem bostadsbolag anslutna, däribland Karlstad Bostads AB.

Men i Örebro län har inget bolag ännu visat något intresse för konceptet, som går ut på att utbilda grannar i hur man ska agera om man misstänker att någon i trappuppgången eller bostadsområdet blir misshandlad.

- Att motverka våld i nära relationer ska vara högsta prioritet i Örebro. Då måste vi göra vad vi kan. Huskurage är ett sätt att hjälpa grannar att våga vara medmänskliga, våga ställa frågor och signalera att man inte accepterar våld. Men också att stötta och visa solidaritet med de som utsätts för våld i hemmet. Vi hoppas att det här breven kan väcka en tanke under helgerna hos hyresvärdarna att de kan göra stor skillnad, säger han.

Finns det något skäl att inte införa Huskurage?
- Att införa huskurage är gratis - men det kan kosta liv att låta bli. Jag har försökt att tänka på om det finns något negativt med detta, men ser bara vinster. Både för samhället och för tryggheten. Alla vill ju ha ett tryggt hem och ett tryggt bostadsområde. 

Om ni inte får någon respons i detta, vad gör ni då?                                                       
- Vi tänkte att vi börjar med brevet. Händer inget tänker vi skriva en motion och göra en politisk fråga till fullmäktige. Men vi ville börja med att skriva detta som ett tips till Öbo och de stora privata hyresvärdarna.

Anna Rytterbrant
Lokalredaktör
010- 45 916 01
Publicerad: 20 december 2016 kl 15:24 Uppdaterad: 20 december 2016 kl 15:28
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.