Annons

Bo­stads­bo­la­gen styrs av män

Östergötland Få kvinnor och i vissa fall inga alls. Så ser det ut i styrelserna för de kommunala bostadsbolagen i Östergötland. Endast fyra av elva bolag når upp till jämställdhetsmålet.

Nästa år planerar re­ger­ing­en att näs­ta år läg­ga fram ett lag­för­slag för att åt­gär­da bris­ten på jäm­ställd­het i många svens­ka bo­lags­sty­rel­ser. Förslaget är ett kra­v på minst 40 pro­cent kvin­nor i sty­rel­ser­na i börs­no­te­ra­de bo­lag. An­nars kan det bli tal om mång­mil­jon­bö­ter el­ler and­ra sank­tio­ner.

I Ös­ter­göt­land skul­le de fles­ta kom­mun­äg­da bo­stads­bo­la­gen få svårt att kla­ra av det jäm­ställd­hets­må­let. En­dast fyra av elva bo­lag skul­le i dag bli god­kän­da, vi­sar Hem & Hy­ras ge­nom­gång. Av de to­talt 66 sty­rel­se­plat­ser­na i lä­net är ma­jo­ri­te­ten, 45 av le­da­mö­ter­na, män.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Forsk­ning vi­sar att väl­digt lik­for­mi­ga sty­rel­ser, som do­mi­ne­ras av ett visst kön, ål­dersgrupp el­ler et­ni­ci­tet, kan på­ver­ka bo­la­get ne­ga­tivt.

 – Att man inte tar in alla aspek­ter och inte ser pro­ble­men när de upp­står. Se­dan finns även en de­mo­kra­tia­spekt, att kvin­nor ute­stängs från den här mak­ten som en bo­lags­sty­rel­se har, sä­ger Åsa-Karin Eng­strand, fö­re­stån­da­re för Forum för ge­nus och jäm­ställd­het på Lin­kö­pings uni­ver­si­tet.

Att sty­rel­ser­na ser ut som de gör be­ror på vem par­ti­er­na i re­spek­ti­ve kom­mun valt att no­mi­ne­ra som kan­di­dat. Men det se­nas­te va­let led­de inte till nå­gon stör­re för­änd­ring, an­ta­let kvinn­li­ga le­da­mö­ter i lä­net öka­de med en­dast en per­son, från 20 till 21 styc­ken.

Annons
Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

I två av bo­la­gen, Vad­ste­na fas­tig­hets AB och Ödeshögsbostäder, har man inte haft nå­gon kvinn­lig le­da­mot under de senaste två mandatperioderna.  

– Ur ett jäm­ställd­hets­per­spek­tiv är det be­dröv­ligt. Jag får väl säga att jag skäms lite grann. Men det är nå­got jag ska ta tag i, sä­ger Bengt Gideskog, (M), ord­fö­ran­de i kom­mun­full­mäk­ti­ge i Ödes­hög.

Hur då?
– Jag ska väd­ja till par­ti­er­na att tän­ka över det här till näs­ta bo­lags­stäm­ma, sä­ger han.

Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Stångå­sta­den i Lin­kö­ping och Val­lon­byg­den i Fin­spång har där­emot en ma­jo­ri­tet, 60 pro­cent, kvin­nor i sty­rel­sen.

Annons

– I mitt par­ti tyc­ker vi att det ska vara hälf­ten kvin­nor och hälf­ten män. När vi skul­le väl­ja en ny sty­rel­se­ord­fö­ran­de i Val­lon­byg­den vil­le vi att det skul­le vara en kvin­na, sä­ger Be­rit Mar­tins­son, (S), kom­mun­full­mäk­ti­ges ord­fö­ran­de i Fin­spång.

 Var­för är det vik­tigt?
– Jag tyc­ker inte att man ska sät­ta kön före kom­pe­tens, men om man har både tje­jer och kil­lar så tror jag det blir and­ra dis­kus­sio­ner.

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.