Foto: Jenny Knutsson

Om några månader är det slutparkerat på Eddan. Stångåstaden bygger 200 lägenheter med start senare i år.

Illustration: Tengbom/Stångåstaden

Så här ska det nya kvarteret se ut.

Illustration: Tengbom/Stångåstaden

Den nya bebyggelsen sedd från Djurgårdsgatan.

Byggstart på Eddan senare i år

Efter många turer räknar Stångåstaden med att kunna dra i gång bygget av 200 nya lägenheter i kvarteret Eddan. Detaljplanen har nu vunnit laga kraft.
15 januari 2016 kl 15:40 Text: Jenny Knutsson

Tomten, som nu är en grusplan med parkeringsplatser, har tidigare bland annat varit busscentral. Tanken var förut att bygga ett parkeringshus med åtta våningar, ett förslag som uppenbarligen väckte en del känslor eftersom detaljplanen överklagades ända upp till regeringsrätten.

Men innan något p-hus hann byggas ändrades planerna och Stångåstaden presenterade idén om att i stället bygga bostäder. Efter arbete med en ny detaljplan och en arkeologisk utgrävning så har nu projektet tagit ett stort steg närmare ett förverkligande. Detaljplanen har precis vunnit laga kraft.

– Det känns fantastiskt roligt. Det här är en av våra finaste byggplatser. Jag har jobbat med det här projektet i snart sex år, säger Stångåstadens fastighetschef Anders Stjärnberg.

Han är förvånad över att detaljplanen inte har överklagats.

– Ja, det är jag faktiskt men på ett positivt sätt. Jag tycker att det tyder på att vi har gjort ett bra jobb. Vi har bland annat pratat mycket med grannar, säger han.

Att detaljplanen nu är fastslagen betyder att det kommunala bostadsbolaget kan gå vidare med satsningen. Närmast väntar förprojektering och anbudsförfarande.

– Det blir kvartersbebyggelse med två stora gårdar och en gångbana genom kvarteret. Husen får fyra till elva våningar.

Högst blir huset närmast korsningen Djurgårdsgatan-Drottninggatan. Det får också en modernare arkitektur än huset som byggs närmare Trädgårdsföreningen.

– Där blir gestaltningen mer lik äldre bebygelse, med sadeltak till exempel.

På en skylt som Stångåstaden satte upp på platsen redan för över ett år sedan står att det planeras för 150 nya lägenheter. Men det blir fler än så.

– Totalt blir det cirka 200 bostäder. Det blir fler mindre lägenheter än vi hade tänkt från början och då får man in ett större antal på samma yta, säger Anders Stjärnberg.

Byggstarten planeras till slutet av året och han räknar med att hela byggtiden blir cirka 2,5 år. Det är längre än normalt, vilket enligt Anders Stjärnberg beror framför allt på att det ska byggas parkeringsgarage under marknivå, vilket tar tid.

– Men de första hyresgästerna kommer troligen att kunna flytta in tidigare.

Hyrorna är ännu inte satta.

– Jag kan inte uttala mig alls om hyresnivåerna än, säger Anders Stjärnberg, som berättar att fler än 1 500 personer har registrerat sig som intresserade av projektet.

Stångåstaden och kommunen har fått ta emot en del synpunkter på att en av de största allmänna parkeringsplatserna i centrum försvinner så snart bygget drar i gång.

– Ja, så är det. Det blir bara platser för boende och de som har verksamhet i husen.

För att kompensera detta finns planer på att bygga ut parkeringshuset Akilles som ligger några kvarter längre västerut.

Jenny Knutsson
Lokalredaktör
010-459 21 49
Publicerad: 15 januari 2016 kl 15:40
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.