Foto: Jenny Knutsson

Platens styrelseordförande Maj Karlsson och projektledare André Saxbo från entreprenören JSB drog i gång bygget genom att ta de första spadtagen.

Foto: Jenny Knutsson

Borensbergsbon Birger Ljungberg hoppas kunna flytta in i en av de nya lägenheterna. "Åldern börjar ta ut sin rätt", säger han.

Foto: Jenny Knutsson

Sandra Karlsson på Platen ansvarar för uthyrningen och konstaterar att efterfrågan är stor. "Det verkar inte bli något problem att hyra ut lägenheterna", säger hon.

De startar första bygget på tio år

Det har gått tio år sedan Platen byggde nytt i Borensberg senast. Nu har det första spadtaget tagits för 24 nya lägenheter.
10 januari 2017 kl 14:02 Text: Jenny Knutsson

Delar av tomten på Vallgatan 10 mitt i Borensberg är täckt av halm, för att hindra marken från att frysa.

– Vi blev lite oroliga förra veckan när det var 17 minusgrader, säger Ulf-Henrik Östlund, marknads- och kommunikationschef hos kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

Tanken är att arbetena på platsen ska dra i gång genast. Redan 1 december ska två hyreshus med totalt 24 lägenheter stå klara för inflyttning. Att det går så snabbt beror till stor del på att Platen valt att satsa på så kallade kombohus, som redan är färdigritade och delvis byggs i fabrik.

Men även om själva bygget går undan så har processen fram till byggstart tagit desto längre tid. Det har funnits byggplaner tidigare, som lagts på is. Först när Platen i slutet av 2015 fick köpa ytterligare tomtmark intill sina befintliga hus på Hamnvägen tog planerna fart igen på allvar. Ett mindre bostadshus som stod på platsen revs i somras och i september 2016 fattade Platens styrelse det formella beslutet att bygga.

Många lokalpolitiker och Borensbergsbor har kommit för att vara med när det första spadtaget ska tas av bostadsstiftelsens styrelseordförande Maj Karlsson (S) och André Saxbo, projektledare hos entreprenören JSB som bygger lägenheterna.

– Vi har pratat länge om att bygga och det är en efterfrågan på bostäder i dag. För inte så länge sedan vi hade vakanser i Bostadsstiftelsen Platen. I dag har vi bostadsbrist. Det känns bra att vi äntligen får sätta spaden i backen här i Borensberg, säger Maj Karlsson innan det är dags att greppa spaden.

Hälften av lägenheterna blir tvåor på 61 kvadratmeter och hälften treor på 72 kvadrat.

En av de Borensbergsbor som har kommit till Vallgatan den här dagen är Birger Ljungberg. Han och hustrun bor i dag i villa men har köat för lägenhet på orten i tre år.

– Det finns inget ledigt att hyra här, säger han.

Nu hoppas han på att kunna flytta in i en av de nya lägenheterna och slippa ännu en vinter med snöskottning. Hyreshusen får hiss och inglasade balkonger.

– Vi har bott i huset i 36 år men det börjar bli besvärligt med trappor och trädgård. Åldern börjar ta ut sin rätt, säger Birger Ljungberg, som är 81 år.

Hyrorna har förhandlats med Hyresgästföreningen och ligger på cirka 8 000 kronor för en tvåa och 9 300 för en trea. Många som har ägt sin villa en längre tid har en lägre boendekostnad än så. Men hyran avskräcker inte Birger Ljungberg.

– Det är ju vad det kostar, så det får man ta, säger han.

Lägenheterna fördelas efter kötid och uthyrningen påbörjas runt månadsskiftet januari-februari.

Jenny Knutsson
Lokalredaktör
010-459 21 49
Publicerad: 10 januari 2017 kl 14:02
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.