Foto: Jenny Knutsson

Rummen på jourboendet är enkla, men där finns säng. Monica Gustavsson är samordnare för boendestödet i Finspångs kommun.

Här finns en säng för natten för Finspångs hemlösa

Enligt kommunens statistik är 41 personer i Finspång hemlösa. Monica Gustavssons jobb är att försöka hjälpa dem att få en fast punkt i tillvaron.
9 mars 2012 kl 18:14 Text: Jenny Knutsson

– Vi har en bostadstrappa, där man tar ett steg i taget. Målet är ett eget förstahandskontrakt, säger Monica Gustavsson, samordnare hos kommunens boendestöd.

Det första steget kan vara att tillbringa natten på jourboendet, det som i folkmun kallas härbärge, som är inrymt i den före detta brandstationen i centrum.

Antalet hemlösa har ökat i landet sedan Socialstyrelsen senast gjorde en riksomfattande undersökning 2005. Flest hemlösa i Östergötland, i antal personer räknat, finns i länets två storstäder Norrköping och Linköping. Det är kommuner där antalet lägenheter är få och bostadssökande ofta tvingas köa länge för lägenhet. Men hemlöshet finns även i mindre kommuner, där det ofta finns tomma lägenheter.

– Samarbetet fungerar bra med hyresvärdarna på orten. Men det är ett problem att det är ont om små lediga lägenheter, säger Monica.

Enligt Monica är Bosses situation typisk. Men det finns också hemlösa som har levt helt ordnade liv, men drabbats av någon form av kris som arbetslöshet eller skilsmässa.

– Hemlöshet kan drabba vem som helst. Även dig eller mig.

Jenny Knutsson
Lokalredaktör
010-459 21 49
Ämnen:
Publicerad: 9 mars 2012 kl 18:14 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.