Annons

Klart med nya hyror i Mjölby

Mjölby Det krävdes central medling för att Bostadsbolaget i Mjölby och Hyresgästföreningen skulle kunna komma överens om hyreshöjningen för 2017.

Kommunala Bostadsbolaget kom till förhandlingsbordet med ett yrkande på 1,5 procent från 1 januari. För högt, ansåg Hyresgästföreningen, och när parterna inte kunde komma överens lokalt kallades medlare från Hyresgästföreningen centralt och de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo in.

I veckan kom medlarnas bud, 0,79 procent, vilket båda parter valde att acceptera. Hyreshöjningen gäller från 1 januari, vilket betyder att hyresgästerna får betala en månads höjning retroaktivt. För en exempellägenhet på 68 kvadratmeter innebär överenskommelsen en höjning med 44 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det blev lite högre än vi hoppats på, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren.

Varför accepterade ni ändå medlarnas bud?

– Därför att vi inte trodde att det skulle göra någon skillnad att driva det vidare, svarar Ylva Bohlin Lövgren.

Läs också

Det är andra året i rad som medlare kallas in.

– Det är väl den stora frågan att lösa just nu. Hur ska vi kunna förhandla och faktiskt lösa hyresfrågan på plats? Det är inte bra när vi måste skicka i väg det hela tiden.

Annons

Varför är det inte bra?

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

– Därför att det är vi som sitter på hemmaplan som är insatta i företaget. Jag är inte säker på att medlarna hinner sätta sig in i det på samma sätt. Det handlar också om förtroende, menar Ylva Bohlin Lövgren.

Hon konstaterar att den årliga hyresförhandlingen är den enda fråga där Hyresgästföreningen och Bostadsbolaget har svårt att komma överens. Förhandlingar om andra saker brukar gå smidigare.

Den bilden delas av Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson.

– Jag kan inte säga varför det är så. Det är tråkigt att vi inte kan komma överens utan att ta hjälp av medlare, men det är skönt att vi i alla fall har nått en uppgörelse nu, säger han.

Vad bli konsekvenserna av att hyreshöjningen nu blir lägre än ni begärt?

Annons

– Att vi får fortsätta jobba med effektiviseringar och se över vårt underhållsprogram.

Det är dock för tidigt att peka ut vilka enskilda åtgärder som nu kanske inte kan genomföras, menar han.

– Vi har en underhållslista med flera hundra punkter. Vi får titta på den och se hur vi ska göra.

Bostadsbolaget har avsatt sammanlagt 37 miljoner kronor till planerat underhåll under 2017.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Ingelas jobb: se till att färre förlorar sina hem Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden
Länkar

Klart med nya hyror i Mjölby

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby höjer hyrorna med i genomsnitt 0,72 procent. Det står klart efter att Hyresmarknadskommittén medlat mellan parterna.

Förhandlingen om årets hyror hos Mjölbys största hyresvärd kollapsade i början av december. Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen stod för långt ifrån varandra för att det skulle vara meningsfullt att fortsätta och frågan lämnades därför över till Hyresmarknadskommittén för central medling.

– Vi har nu fått ett medlarbud som båda parter har accepterat, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det innebär en höjning med 7 kronor per kvadratmeter och år för varmhyra och 6,40 för kallhyra. Det motsvarar 0,72 procent i genomsnitt eller 41 kronor mer i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Bostadsbolaget hade begärt att få höja med 1,9 procent.

– Jag är ändå inte helt nöjd, för jag tycker att de kunde ha nöjt sig med mindre i år. Men medlarbudet gjorde i alla fall båda parter halvnöjda skulle man kunna säga, enligt Ylva Bohlin Lövgren.

Annons
Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Höjningen gäller från 1 januari, vilket betyder att hyresgästerna får betala den retroaktivt för en månad.

Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson beklagar att det krävdes medling.

– Det är synd att vi inte kan komma överens lokalt utan måste låta det avgöras i Stockholm, säger han.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

Vilka blir konsekvenserna av att höjningen blir lägre än ni begärt?

Annons

– Att vi får minska underhållet något jämfört med vad vi tänkt göra från början. Men vi kommer ändå att kunna göra mer än 2015, säger Torbjörn Olsson.

150 kronor per lägenhet öronmärks i år till underhåll som hyresgästerna får vara med och bestämma om via den så kallade boinflytandekommittén, där Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen är representerade. Pengarna ska användas till gemensamma utrymmen, som trapphus och tvättstugor, och utemiljö.

Fotnot: Hyresmarknadskommittén består av representanter från de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo och Hyresgästföreningens riksförbund.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden Corona skapar dålig stämning - då säger värden till på skarpen
Länkar

Klart med nya hyror i Mjölby

Mjölby Högre hyror och större inflytande över utemiljön i bostadsområdet. Det är resultatet av förhandlingen mellan Bostadsbolaget i Mjölby och Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö
Bostadsbolaget i Mjölby höjer hyrorna med 1,4 procent vid nyår.

Bostadsbolaget ville höja hyrorna med 3,3 procent, ett krav som låg en bit över snittet för kommunala bostadsbolag i landet. Motiveringen var ökade kostnader till följd av framför allt höjda taxor.

Nu står det klart att höjningen från 1 januari blir 2,2 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har en hel del underhåll som måste göras och som vi vill komma i kapp med. Då krävs det också hyreshöjning, menar bolagets marknadschef Charlotta Elliot.

Hon räknar med att man kan hantera att höjningen blev lägre än begärt utan att det får allt för stora konsekvenser för Bostadsbolaget och hyresgästerna.

– Vi är ändå ganska nöjda och tror att vi kan klara det vi vill göra genom effektiviseringar. Men det är klart att vi måste prioritera, säger Charlotta Elliot.

Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

– Ingen vill ha en höjning, men i det här fallet tycker jag att den är okej efter omständigheterna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren.

Annons

Hon syftar på de detaljer som överenskommelsen innehåller och som ska ge hyresgästerna mer inflytande över sitt närområde.

En procentenhet av höjningen motsvarar Bostadsbolagets ökade kostnader, medan resten ska gå till ökat underhåll.

Läs ocksåIngelas jobb: se till att färre förlorar sina hemEn kvinna med ljust hår står utomhus. I bakgrunden syns hyreshus.

– I det ingår att 150 kronor per lägenhet avsätts för förbättringar i utemiljön. Det blir verkligt boinflytande för hyresgästerna kommer att kunna önska sig saker vid bomöten och i kundenkäten som bolaget gör, säger Ylva Bohlin Lövgren.

Det betyder inte att varje hyresgäst fritt förfogar över pengarna, utan vad man ska satsa på i respektive område kommer att beslutas gemensamt av hyresvärden och Hyresgästföreningen genom den så kallade boinflytandekommittén som träffas regelbundet.

Bostadsbolaget har också för avsikt att satsa på bland annat fönsterrenoveringar under året, vilket Ylva Bohlin Lövgren tror kommer uppskattas av många.

Annons

– Det har varit en hel del som har hört av sig och klagat på dåliga fönster, säger hon.

Höjningen på i genomsnitt 2,2 procent omfattar även garage och parkeringsplatser. I kronor betyder det att en lägenhet på 70 kvadratmeter med varmhyra får en höjning på 112 kronor per månad och för motsvarande bostad med kallhyra 102 kronor.

Här listar vi alla hyreskrav och överenskommelser i Östergötland!

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Batteridrivet luciatåg fixade julstämning i Mjölbys bostadsområden Corona skapar dålig stämning - då säger värden till på skarpen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.