Foto: Marie Häggström

Ett annorlunda vardagsrum

Ett annorlunda vardagsrum

När man är på resande fot i ett annat land kommer det upp små tacksamhetskänslor över hur bra vi har det i Sverige. Det är rent och snyggt, luften går att andas, det är grönt och fint och de allra flesta människor har ett hem.

Det är lätt att glömma bort när vi i vardagen tuffar på i samma gamla vanor (oftast).

Det slitna uttrycket i-landsproblem blir verkligt när man ser människor som sover på trottoaren, tigger, säljer småsaker för att överleva dagen och för att få mat till sin familj. 

Tjejer & killar (både unga och äldre) säljer sina kroppar till män och kvinnor, en del med vigselring på vänstra handen, ler och låtsas som att det är helt normalt. En man som stoltserar med en 20-åring vid sin sida och ler triumferande när han går med armen runt hennes midja.

Om man möter flickans blick en längre stund, ser man skam, förödmjukelse, sorg och tomhet i deras liv.

Pappan kör en gammal moped, framför honom en pojke på två år står framför honom, en flicka på sex år håller pappa runt magen och längst bak på mopeden sitter mamman och ammar ett barn. Dessutom är det kväll och lyset på mopeden fungerar inte. Bara pappan som har hjälm på sig, sådan är lagen.

En människa i timmen dör i thailändska trafikolyckor, skrämmande!

Några jobbar med att sälja saker på marknaden kvällstid. Det är då vi turister vill handla….!

Vad gör barnen när föräldrarna jobbar? De får hänga med. Jag fångade en bild på ett alternativt vardagsrum där de två bröderna roar sig med att titta på film på sin surfplatta på en starkt trafikerad gata invid marknaden. Ingen förälder i sikte vad jag såg.

Känner tacksamhet över att jag bor i Sverige och frustration över att människor ska behöva ha det så här när jag sitter hemma i min soffa med värme i huset och har det (för) bra.

Med detta vill jag säga: uppskatta ditt hem och ditt liv.

Marie Häggström
Ekonom
Publicerad: 22 januari 2014, klockan 11:27
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.