Foto: Marie Häggström

Studentskylt

Studentbostad?

Då och då tittar jag in på bostadsförmedlingens hemsida. Mest för att kolla av hur man ligger till i kön och var man kan få lägenhet. Idag såg jag att det var många studentbostäder i listan. Dessa kvalificerar jag inte in på men hajade till på kötiden för att få dem.

Till många lägenheter visade det sig att man måste stå i kö upp till sju år? Hur länge studerar man tänkte jag då? Många utbildningar är tre till fyra år och då hinner man inte få någon lägenhet!

På Bostadsförmedlingens hemsida står att läsa:

Under de senaste 12 månaderna har 137 stycken liknande lägenheter förmedlats i området. De flesta av dem har förmedlats med en kötid mellan sex och sju år.  Hyrorna låg på mellan 6 548 kronor för en etta i Marieberg, till korridorsboende med 26 egna kvadratmeter för    3 269 kronor i Hässelby Gård.

statistik_bostadsformedlingen.png

Det verkar inte lätt att vara student och få lägenhet. Vad som räknas som student ser ni nedan:

Vem räknas som student?

För att få hyra en studentbostad behöver du visa att du studerar heltid (30 högskolepoäng per termin) eller kan visa upp antagningsbesked till högskola, universitet, Yh-utbildning (yrkeshögskoleutbildning) eller KY-utbildning (kvalificerad yrkesutbildning) i Stockholms län.

Jag tycker det är trist att ungdomar som verkligen vill utbilda sig ska ha så svårt att få en studentlägenhet.

Marie Häggström
Ekonom
Publicerad: 4 september 2013, klockan 16:07  Uppdaterad: 4 september 2013, klockan 16:08
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.