Annons

”Alla medborgare har rätt till att bo bra”

Nyheter Blocköverskridande samarbeten. Det är vägen ut ur dagens bostadskris, konstaterar Hyresgästföreningens Marie Linder, som svar på ett utspel av HSB:s ordförande Anders Lago.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder håller med om att det krävs ett blocköverskridande samarbete.

Anders Lago, ordförande i bostadsrörelsen HSB, skrev i veckan en debattartikel i Aftonbladet om det skriande behovet av att få fram ”fler vettiga bostäder till vettiga priser”.

Och enda sättet att nå det målet är att skapa en gränslös kommission ledd av bostadsministern där partierna, byggbranschen, fastighetsägarna, bostadsrätterna och hyresgästerna tillsammans arbetar för att lösa bostadskrisen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anders Lago skriver att kommissionen bör likna den som uppkom under den hopplösa bostadssituationen i början av 1900-talet, då politiken tog ansvar och en social bostadspolitik började ta form. För att ro sig i land från den nuvarande krisen krävs dock ännu bredare överenskommelser och samarbeten.

Några av dagens problem är rotade i hanteringen av markupplåtelser, höga markpriser, felaktig beskattning av fastigheter och bostäder samt för strikta regler för bostadsbidrag, skriver Anders Lago i debattartikeln.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder instämmer till stor del i Anders Lagos tankar.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hon menar att man i det längre perspektivet måste titta på bostadsfrågan ur ett blocköverskridande välfärdsperspektiv. En sådan överenskommelse är nödvändig för att försäkra ett boende till rimliga kostnader i en tid då inkomstskillnaderna ökar.

– Det behövs åtgärder på både kort och lång sikt. Kortsiktigt vill Hyresgästföreningen se konkreta förslag från staten som minskar den ekonomiska orättvisan mellan det ägda och det hyrda. Idag subventionerar staten det ägda boendet med 40 miljarder kronor per år och det hyrda med 0 kronor per år.

Anders Lago kräver hårdare krav på allmännyttan för att få fram nya bostäder. Har han rätt?

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Politiker måste börja använda sina allmännyttiga bostadsbolag. Istället för att brandskatta bolagen på pengar så borde istället resurserna gå till att bygga nya bostäder. Men alla medborgares rätt att bo bra är inte enbart en fråga för allmännyttan utan rör så väl de som bor i privata fastighetsägare som de som bor i bostadsrätt och villa.

Annons

Bostadsminister Mehmet Kaplan konstaterar att staten behöver ta ett större ekonomiskt ansvar för att bostäder byggs – håller du med?

– Jag delar bostadsministers uppfattning om att staten behöver ta ett större ansvar. Från Hyresgästföreningen har vi under en längre tid drivit förslag om statliga investeringsstimulanser för att få fart på byggandet av hyresrätter. Läget är akut och kraftfulla insatser för att få fart på byggandet behövs. Jag vill se en aktiv nationell generell bostadspolitik där alla grupper får plats och har råd att bo.

Fakta: Det behöver kommissionen kolla på

 Hur kan kommunerna bedriva markpolitik för att stimulera vettiga bostäder till vettiga priser.
 Det byggs för lite i många kommuner. Det gäller både allmännyttan och hanteringen av markupplåtelser.
 Markpriserna har ökat kraftigt. Det begränsar byggandet och andelen som har råd med bostäderna som byggs.
 Se över hela skattepaketet på bostäder: fastighetsskatt, flyttskatt, byggmoms, villkor för bosparande och stöd till bostäder för särskilda grupper.
 Utveckla stödet till enskilda hushåll. Bostadsbidragen behöver ses över så att fler hushåll får ta del av det. Lånegarantier till enskilda hushåll behöver utredas.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.