Annons

Allt fler anmäler bodiskriminering

Nyheter "Thaihoran ska ut." Så löd beskedet från hyresvärden när en kvinna ville ta över hyreskontraktet efter sin döde make. Fallet är ett av många DO-anmälda bostadsärenden i fjol.

Det häpnadsväckande uttalandet ska ha fällts upprepade gånger i september i fjol av en privatvärd i Upplands Väsby. Det ska ha skett i samtal med kvinnans juridiska ombud. Kvinnan anser att hon nekades att ta över hyreskontraktet på grund av sitt ursprung – hon är av filippinsk härkomst – och gjorde en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Vi har valt att utreda det här ärendet för att vi tycker att uppgifterna i kvinnans anmälan är allvarliga. Vi inväntar nu yttrande från hyresvärden, och vi har skickat påminnelser två gånger nu, säger Anna Werner, jurist på DO.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anmälan mot Upplands Väsby-värden är ett av totalt 63 fall av diskriminering på bostadsmarknaden som kom in till DO i fjol. Det är det högsta antalet på flera år, och en ökning med 40 procent jämfört med 2013.

Om bedömningen görs efter utredning att kvinnan har diskriminerats på grund av sin etniska tillhörighet kan DO komma att väcka talan i domstol mot hyresvärden, och kräva diskrimineringsersättning.

Annons

Men det hör inte till vanligheterna. Hittills har inte en enda av förra årets anmälningar om bostadsdiskriminering  lett till rättsliga åtgärder från DO:s sida.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

Fyra av anmälningarna utreds fortfarande, men de allra flesta skrevs av omgående.

– Det kan finnas olika skäl. Till exempel att det inte finns tydlig koppling till någon diskrimineringsgrund, att bevisläget är svårt, att händelsen är preskriberad eller att anmälan kan ha tagits tillbaka, säger Sonya Aho, pressekreterare på DO.

Annons

Även om mycket tyder på att det föreligger diskriminering i ett fall är det inte säkert att DO tar upp det. Det kan leda till besvikelse hos anmälaren, och kritik om tandlöshet hos myndigheten.

Läs ocksåDO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskrimineringFotomontage. Bild på hus i Fröslunda centrum. Infällt i bilden en hand som håller i nycklar, en annan hand som håller i ett kreditkort.

–  Men vi behöver inte gå till domstol med varje anmälan vi får in, utan en anmälan kan ge oss viktig kunskap som vi använder på olika sätt för att skapa lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering på till exempel bostadsmarknaden. Vi måste se till vilka ärenden som kan ha störst påverkan och betydelse för att förändra samhället och minska diskrimineringen, säger Sonya Aho.

Fakta: Fakta: Så många anmäler

Antal ärenden om diskriminering på bostadsmarknaden:

2014: 63 (preliminärt)

2013: 45

2012: 46

2011: 61

Källa: DO/Hem&hyra

 

Fakta: Fakta: Olika typer av diskriminering

Diskrimineringsgrund, anmälningar 2014:

Etnisk tillhörighet 30

Funktionsnedsättning 20

Ålder 8

Okänd 8

Kön 6

Religion/trosuppfattning 3

Sexuell läggning 1

Fotnot: Flera av ärendena avser mer än en diskrimineringsgrund.

Källa: DO/Hem & hyra

Läs också Buddhist anmälde hyresvärd för brott mot religionsfriheten 83-årigt par slängdes ur kön – bostadsbolag DO-anmäls Svagt intresse för kurs om likabehandling av romer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.