Annons

Boverket föreslår ny lag om anpassning

Nyheter Boverket föreslår i dag en enklare och tydligare lag om bostadsanpassningsbidrag. Men en färsk dom gör rättsläget ännu mer osäkert än förut för den som behöver bostadsanpassning.

Lagen om bostadsanpassningsbidrag är till för att personer med funktionsnedsättning ska ska kunna leva som alla andra i en egen bostad. Till exempel ska den som blir beroende av en rullstol kunna få bidrag från kommunen för att ta bort trösklar i lägenheten.

Men lagen från 1993 har kritiserats för att vara alltför otydlig och Boverket fick i uppdrag att se över den. I dag kom Boverkets rapport, som innehåller ett förslag till en helt ny lag. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har förtydligat befintlig praxis och angett vilka olika förutsättningar som ska finnas för att man ska kunna få bidrag. Tanken är att det ska bli mer förutsebart, både för den grupp som har funktionsnedsättningar och för kommunernas handläggare, säger Anette Martinsson Lindsten, jurist på Boverket.

I princip är det allstå olika domar som ligger till grund för Boverkets nya lagtext, men man föreslår också flera förändringar. Till exempel att bostadsanpassningsbidrag ska kunna ges för att installera portabel vattensprinkler hos personer där man bedömer att det finns ökad risk för brand.

Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, har föreslagit en sådan regel eftersom de flesta som dör i bränder har ett funktionshinder som gör att de inte kan släcka branden själva eller ta sig därifrån. 

Annons
Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Boverket föreslår att det bidrag till sprinkler ska kunna ges efter en tydlig behovsbedömning, där personen, förutom funktionsnedsättninge, har ett riskbeteende som kan ha visat sig genom brännnmärken på golv eller möbler.

En annan förändring Boveket vill se är att fastighetsägare ska kunna få bostadsanpassningbidrag och då bli ägare till anpassningen. Anette Martinsson Lindsten tar som exempel när en hyresgäst blir rullstolsburen och behöver ramp till entrén och dörröppnare för att få upp porten.

– Då kan man installera en enkel aluminiumramp och en dörröppnare som bara den personen kan använda. Men om fastighetsägaren kan få bostadsanpassningbidraget och kan det kanske delfinansiera en permanent ramp och en dörröppnare som alla kan använda. Då får individen sin anpassning, men det kan ändå komma alla till godo. Men det är i så fall en frivillig lösning.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

Boverket har nu skickat sin rapport till socialdepartementet. Det är lång väg kvar innan den eventuellt kan leda till någon lagändring.

I stället har rättsläget just nu blivit än mer oklart än tidigare, efter en dom i Högsta förvaltningdomstolen den 9 december.

Annons

Enligt den domen var Boverkets föreskrifter om att fastighetsägaren ska godkänna åtgärden och att hyresgästen då inte behöver ta bort anpassningen vid flytt, olagliga. Föreskrifterna har därför upphävts och nu är det svårt att säga vad som gäller, enligt Anette Martinsson Lindsten.

– Lagen om bostadsanpassningsbidrag är en rättighetslagstiftning för den enskilde, men den kan krocka med civilrättsliga regler som säger att du inte får ändra andras egendom och sedan inte återställa den. Nu är det mycket osäkert vad som kommer att hända. Det är risk att den enskilde försätts i en situation där hyresvärden kräver att anpassningen återställs när hon eller han flyttar. 

Läs också Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.