Annons

Byggregler skärps inte trots brandrisken

Nyheter Byggreglerna säger att brand inte ska kunna spridas i fasader. Alla vet att det ändå kan hända, men några skärpta regler är inte på gång.

Frågan om brandfarlig cellplast i våra ytterväggar diskuteras allt oftare, även inom den statliga myndigheten Boverket, som ansvarar för byggregler och brandskyddskrav för bostäder.

Än så länge anser Boverket att reglerna är tillräckliga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har inte fått indikationer på att de behöver ändras, men vi följer frågan, säger Caroline Cronsione, brandingenjör på Boverket.

Tidigare var det mer i detalj reglerat hur ytterväggar skulle konstrueras för att klara brandskyddskraven.

Sedan 1994 har man ändrat till att bara beskriva vad väggarna ska klara. Sedan är branschen fri att hitta nya, smarta lösningar.

Annons
Läs ocksåStor oro för brand i cellplastisolering

Nya typer av väggsystem måste klara en mängd olika krav. Ett sätt att visa att delar av kraven uppfylls är att testa fasaden hos Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.

Där bygger man upp en fullskalig modell av väggen och eldar på för att se om den till exempel klarar att hejda brandspridning. Bara då kan de få godkänt i provningen, berättar Michael Strömgren, brandingenjör på SP.

– Reglerna är tydliga och vi har den mest avancerade testmetoden i Europa, säger han.

Läs ocksåHela studentlängan slukades av elden

Samtidigt ser även Michael Strömgren en risk att det finns hus som inte uppfyller alla krav i praktiken.

Det visade sig till exempel den snörika vintern 2009–2010 då över 150 tak rasade ihop.

Annons

Hälften av dessa tak hade inte konstruerats enligt byggreglerna. Den andra hälften hade antingen inte byggts enligt planerna eller inte underhållits ordentligt.

Takrasen berodde alltså inte på att byggreglerna inte räckte till, utan på att de inte följdes.

– Vi kan inte ha regler där vi förutsätter att alla bygger fel. Det skulle drabba dem som gör rätt. Samtidigt måste vi satsa på mer stöd för att undvika felbyggande. Fler oberoende kontroller och bättre uppföljning är en väg, säger Michael Strömgren.

Fakta: Finns cellplast i ditt hus?

Det kan vara svårt att ta reda på. Cellplast har använts sedan 1980-talet, men obrännbar mineralull är också vanligt i svenska fasader.

Förhoppningsvis är ytskikten i så bra skick att man inte kan se vad som finns innanför. Även fastighetsägaren kan vara ovetande.

Försäkringsbolagen har sett kostnaderna för brandskador öka. De skulle vilja att isoleringsmaterial registrerades.

– I Storbritannien är det dyrare att försäkra ett hus om man har cellplastisolering med sämre brandegenskaper, men här vet man inte alltid vad husen är isolerade med. Vi tycker att kraven är för låga, säger Hans-Eric Zetterström ledamot i Svensk försäkrings regelnämnd.

Läs också Byggregler skärps inte trots brandrisken Nybyggda hus brinner oftare Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.