Annons

Centern: Hyresgästföreningens inflytande stoppar nybyggen

Nyheter Friare hyressättning och mindre inflytande för Hyresgästföreningen – så vill Centerpartiet skapa fler bostäder. För att mjuka upp motståndarna vill man se över ränteavdraget.

Systemet med presumtionshyror (se faktaruta) som alliansregeringen införde har inte fungerat, skriver partiledaren Annie Lööf och partiets bostadspolitiske talesperson Ola Johansson på DI Debatt. Lösningen är att minska Hyresgästföreningens inflytande.

”I dag kan Hyresgästföreningen i praktiken avvisa förhandlingsinitiativ från fastighetsägare om presumtionshyresnivåer”, något som i slutänden minskar intresset att bygga, skriver de. ”Vi vill därför avskaffa Hyresgästföreningens förhandlingsmonopol och veto vid presumtionsförhandlingar för att förbättra förutsättningarna för nybyggnationer av lägenheter.”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Påståendet att det finns ett förhandlingsmonopol får mothugg av Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

– Det finns inget monopol, däremot är vi duktiga och många väljer oss.

Samtidigt är hon positiv till beskedet i debattartikeln att Centerpartiet eftersträvar en bred politisk enighet i bostadsfrågan.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

– Jag tycker att det är jättebra att fler och fler partier inser att det behövs en aktiv bostadspolitik. Det som är positivt är att de sträcker handen över blockgränsen.

Annons

Centerpartiet öppnar även för en översyn av ränteavdragen för bolån, dels som svar på den oro för en svensk bostadsbubbla som tunga ekonomiska institutioner som OECD och Internationella valutafonden har uttryckt, dels som en eftergift i förhoppningen att det ska underlätta friare hyressättning. Detta mot bakgrund av att bland andra Hyresföreningen ser dagens avdragssystem som orättvist.

– Vi har valt att även lyfta frågan om ränteavdraget. Det gör vi ju därför att vi är oroliga för hushållens skuldsättning, men vi gör det ju också därför att lyfter vi frågan om ränteavdraget förväntar vi oss också att vi ska kunna lyfta frågan om hyressättningen, säger Ola Johansson.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Hyresgästföreningen välkomnar en översyn av ränteavdragen, men tänker inte ge sig när det handlar om marknadsanpassade hyror.

– Det är som att jämföra äpplen och päron. Det de föreslår är något helt annat, att ta bort konsumentskyddet för hyresgästerna. Det ligger inte i paritet med den skatteöversyn som behöver göras. Att försämra konsumentskyddet för tre miljoner hyresgäster kommer inte att leda till ett högre bostadsbyggande. Det kommer bara att skapa en osäkerhet där människor tvingas flytta, säger Marie Linder.

Annie Lööf och Ola Johansson vill även ha mer flexibla byggregler, förändrade skatter vid flytt och en ökad rörlighet på hyresmarknaden. Många av förslagen liknar dem som Folkpartiets partiledare Jan Björklund i slutet av augusti la fram på DN Debatt, men de båda partiernas kritik mot dagens system är vare sig koordinerad eller synkroniserad, säger Ola Johansson.

– Vi startade det här arbetet för bortemot ett år sedan och då hade vi över huvud taget inga tankar på Björklund, säger han och lägger till att partistämman i slutet av månaden styrde beslutet att gå ut med debattinlägget nu.

Annons

De båda partiernas förslag kom inom loppet av en dryg vecka och inklämt däremellan la regeringen fram sitt budgetpaket för bostadsmarknaden.

– Det gläder mig att bostadspolitiken har blivit så uppmärksammad, säger Ola Johansson och lägger fram sin teori kring varför frågan ofta har hamnat i skymundan.

– De flesta människor bor och är ganska nöjda med hur de har det och vill inte se några förändringar, säger han och lägger till att de som berörs av bostadsbristen är grupper som inte har särskilt stort inflytande på politiken.

Fakta: Presumtionshyra

Hyran för nybyggda lägenheter bestäms i förväg – tanken är att detta ska minska byggherrarnas osäkerhet kring den ekonomiska kalkylen och därmed öka byggandet.
Hyran kan överstiga bruksvärdet.
Bruksvärdesprincipen för en lägenhet med presumtionshyra kan börja tillämpas först efter 15 år.
Hyresnämnden ska inte ta hänsyn till presumtionshyror när de bestämmer hur stort bruksvärdet är för andra lägenheter i samma område.

Fakta: Bostadspolitiska utspel

De bostadspolitiska utspelen har duggat tätt de senaste veckorna. Här är några av förslagen.

Den 2 september, Centerpartiet:

Friare hyressättning.
Minskat inflytande för Hyresgästföreningen vid presumtuionsförhandlingar.
En översyn av ränteavdraget.
Lägre kontantinsats för unga som köper bostad.
Partiet vill även verka för en uppmjukning av strandskyddet, något som dock inte tas upp i debattartikeln.

Den 26 augusti, Regeringens budgetproposition:

Ett investeringsstöd för byggande av energieffektiva hyresrätter på 1,9 miljarder kronor för år 2016. Beloppet ska öka till 3,2 miljarder år 2018.
300 miljoner till nya studentbostäder.
Ett stöd på en miljard kronor om året till klimateffektivisering av miljonprogrammet.

Den 23 augusti, Folkpartiet:

Fri hyressättning för nybyggen.
Friare hyressättning vid andrahandsuthyrning.
Ett uppmjukat strandskydd.
En reform av bruksvärdessystemet.

Läs också Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.