Annons

EU-medborgare de nya uteliggarna

Nyheter De är unga, friska män, har ofta bostad och barn i hemlandet, men inget jobb. I Sverige blir de hemlösa, utan rätt till någon hjälp. Nu har de kartlagts.
Socialstyrelsen hittade 370 hemlösa EU-migranter i kartläggningen, men vet inte hur stort mörkertalet är.

För två år sedan genomförde Socialstyrelsen en stor kartläggning av hemlösa i Sverige. Då hittade man bland annat 300 akut hemlösa uteliggare.

Men en grupp fanns inte med i den undersökningen: EU-medborgare som har kommit till Sverige för att söka försörjning här och har blivit hemlösa. De är svårare att kartlägga eftersom de saknar svenskt personnummer, men nu har Socialstyrelsen gjort ett försök och kommit fram till att de är ännu fler än de inhemska uteliggarna.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under ett dygn i vintras räknade man ihop 370 EU-migranter i akut hemlöshet.

Det är en ny, annorlunda och ofta mycket utsatt grupp hemlösa, som inte får mycket hjälp från svenska myndigheter.

–  De får ju vara här om de kan försörja sig själva men de får inte hjälp med försörjningsstöd, bostad eller annat. Drygt hälften sover ute, i bilar eller tält. Andra försöker hyra in sig för natten någonstans, säger Birgitta Hedlund Kenttä, utredare på Socialstyrelsen.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

Kartläggningen visar att det oftast är unga män, fysiskt och psykiskt friska, som har tagit sig till Sverige för att försöka försörja sig. Den största andelen kommer från Östeuropa och har inte varit hemlösa i hemlandet. Nästan hälften av dem är föräldrar till barn under 18 år, men de flesta barnen är kvar i hemlandet.

Annons

En tredjedel har försörjt sig genom att tigga, spela musik, panta burkar eller liknande. Men den stora gruppen söker desperat efter jobb.

– Det är väldigt många kompetenta människor och de kommer inte hit för att ta del av vår välfärd, utan för att de söker arbete. De ser inte hemlösheten som det största problemet, utan det är att de inte får arbete. De tror att om de fick jobb skulle det ordna sig med bostad, säger Birgitta Hedlund Kenttä.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Samtidigt betonar hon att det är en heterogen grupp, med olika bakgrund och möjligheter. 

Kartläggningen har till stor del gjorts med hjälp av kyrkor och frivilligorganisationer, som har mest kontakt med och hjälpinsatser för EU-migranterna. Eftersom de bara har rätt att vistas här så länge de kan försörja sig undviker många att kontakta myndigheter. Socialtjänsten hjälper oftast bara till i akuta situationer, till exempel med biljetter för hemresa. Därför har kunskapen om gruppen varit dålig. 

Socialstyrelsen har gjort rapporten på uppdrag av regeringen och den har nu lämnats till socialdepartementet.

Annons

– Det här är en EU-fråga som inget enskilt land kan lösa, men vi måste ändå hantera den. Det största problemet är egentligen tillgången till arbetsmarknaden, men de behöver också hjälp med sina mest basala behov som någonstans att sova, kläder och mat. De verksamheter som kommer i kontakt med EU-migranterna tycker att det bör finnas en tak över huvudet-garanti som gäller för alla, men socialstyrelsen har inte tagit ställning till det, säger Birgitta Hedlund Kenttä.

Hela rapporten finns att läsa här.

Fakta: EU-migranter
i Sverige

Socialstyrelsens kartläggening hittade 370 hemlösa EU-migranter, flest i storstäderna. Enkäter visar att:

80 procent av de utrikesfödda hemlösa personerna är män.
Medelåldern är 38 år. Den yngsta är 18 år, den äldsta 76 år.
Närmare hälften sover utomhus, antingen i offentliga miljöer eller i tält, bil, husvagn eller på camping.
Cirka 80 procent har varit hemlösa i Sverige mindre än ett år.
Majoriteten av dem har inte varit hemlösa i hemlandet.
85 procent uppger arbetslöshet som främsta orsaken till hemlösheten.
Närmare hälften saknar helt inkomst.
Drygt 30 procent försörjer sig genom att tigga, spela musik på gatan eller 
liknande.
Cirka 20 procent får lön från arbete, antingen tillfälligt eller regelbundet.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt” Vräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga brister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.