Annons

Förhandlingar kostar för mycket anser Fastighetsägarna-vd

Nyheter Utdragna diskussioner om hyresnivån kostar mer för värdarna än vad höjningarna ger, säger vd:n för Fastighetsägarna Stockholm.
Billy McCormac twittrar om intervjun i The Guardian.

– Vad jag menar är att vi exempelvis inför 2015 jobbade i nio månader med hyresförhandlingarna och fick en  höjning på 1,2 procent. Det är inte rimligt att lägga så mycket tid och resurser på detta, säger Billy McCormac när Hem & Hyra ber honom utveckla uttalandet i den brittiska tidningen The Guardian.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren tycker att McCormac överdriver.

– Nja, det är jag tveksam till, säger han om att förhandlingarna skulle kosta motparten så mycket.

Samtidigt anser han att det ligger något i att förhandlingarna är dyra i huvudstaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi förhandlar om 1,5 miljoner lägenheter och trögast går det i Stockholm.

McCormac vill se andra former av hyresförhandlingar, men i stället för att importera modeller för hyres- och bostadsmarknaden från andra länder vill han ha ett system som liknar svenska löneförhandlingar.

 – Där finns Svenskt näringsliv, där finns fack – flera olika fack som konkurrerar med varandra – och du har möjlighet att som individ förhandla om din egen lön. Det finns också flera mekanismer under processen som ska tvinga fram båda parter till resonabla överenskommelser. Det finns medlingsinstitut som träder in och löser tvister.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Dagens förhandlingssystem beskriver McCormac som ett monopol, men Erik Elmgren på Hyresgästföreningen säger att det står alla fritt att förhandla om sin hyra.

–  Som lagstiftningen är utformad så står det att en hyresgästorganisation kan förhandla. Det är inte Hyresgästföreningen, men däremot så har vi det uppdrag vi har i dag, antagligen för att många medlemmar och hyresgäster tycker att vi sköter det på ett bra sätt. Det är givetvis ett förtroende vi måste förvalta i allt vi gör.

 Möjligheten att hyresgäster förhandlar om sin egen hyra finns också.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Det är få som gör det, men man kan förhandla sin hyra själv. Det står hyresgästen fritt att själv välja om man vill ha en förhandlingsklausul eller inte, säger Elmgren.

Både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är måna om att förhandlingar som kör fast ska lösas så snabbt som möjligt. McCormac säger att möjligheten att lösa tvister är den viktigaste frågan. När förhandlingar med privata bostadsbolag kör fast ska det finnas en motsvarighet till Hyresmarknadskommittén (HMK) som löser tvister där ena parten är allmännyttiga företag anslutna till Sabo.

Elmgren välkomnar ett organ för tvisteslösning och säger att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna redan i dag samarbetar för bättre boendemiljö och mer gynnsamma taxor och avgifter, problemet är att parterna står mycket långt ifrån varandra på en mycket viktig punkt.

– Fastighetsägarna vill vara en del av systemet och det vill vi också att de är. De är en väldigt viktig part och de har ett stort ansvar. Samtidigt vill de på sikt någonting annat, att ha en annan förhandlingsmodell. De vill fasa ut hyresförhandlingslagstiftningen och det komplicerar så klart situationen.

Annons

 Hyresgästföreningens ståndpunkt är att McCormac vill plocka russinen ur kakan.

– Det finns till exempel ingen strejkrätt för hyresrätter, säger Elmgren.

Rapport: Marknadshyror kan innebära en höjning på mer än 60 procent

Fakta: Svenska hyror i brittiska medier

Brittiska medier som The Guardian och Herald Scotland har på senare tid uppmärksammat bostadssituationen i svenska storstäder och främst i Stockholmsområdet. McCormac, som är född i USA och har bott i Storbritannien, tror att problemet att hitta en bostad i huvudstaden har blivit så stort att utlänningars bild av Sverige börjar krackelera. Systembolaget är inte det första utlänningar som åker hem efter att ha jobbat i Sverige berättar om – bostadssituationen har seglat upp som det mest exotiska fenomenet i det svenska samhället.

 

 

 

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.