Annons

Inbyggd risk för ras i miljonprogrammet

Nyheter Cirka 300 000 människor bor i miljonprogramshus med ett inbyggt konstruktionsfel. I värsta fall kan felet leda till att balkongerna rasar, varnar en professor i konstruktionslära.

Förra veckan skrev Hem & Hyra om att hyresvärden Akelius stänger 720 balkonger i ett bostadsområde i södra Stockholm, på grund av att de genom en osäker konstruktion riskerar att rasa.

Nu varnar Bo Göran Hellers, professor emeritus i konstruktionslära vid KTH, för att cirka 110 000 lägenheter har en inbyggd risk som i värsta fall kan få balkongerna att rasa. Allt som allt uppskattar han att drygt 300 000 människor lever i de instabila husen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastigheterna som avses är en särskild typ av elementbyggda hus som uppfördes under miljonprogrammet mellan 1965 och 1974. De är byggda enligt principen att husets delar travats ovanpå varandra utan att förankras i fogarna, då gravitationen ska hålla bitarna på plats.

Flera uppmärksammade olyckor runtom i Europa blottlade dock konstruktionens svagheter. Ett större objekt som kolliderar med huskroppen kan leda till att ett fortskridande ras sprider sig genom konstruktionen – likt ett korthus som faller.

Annons

– Det rör sig om ganska slumpartade händelser som möjligen skulle kunna medföra ett ras. En personbil är sannolikt för liten, men en lastbil som tappar kontrollen kan innebära en risk. Och det är inte en risk man ska behöva acceptera, säger Bo Göran Hellers.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Olyckorna ledde till att man i Sverige 1975 införde nya säkerhetsregler, vilka förhindrade tänkbara ras hos nyproducerade elementbyggda hus. Hyreshus byggda före dess riskerar dock att bära på konstruktionsbrister som måste säkras, hävdar Bo Göran Hellers

– Egentligen är det en fråga om jämlikhet. Att det ska vara lika säkert att bo i vilket boende som helst, oavsett om man hyr eller äger, säger Bo Göran Hellers.

Rent lagmässigt finns inget stöd för att ställa efterhandskrav på de miljonprogramshus som inte är säkrade mot ras – eftersom de uppfyllde säkerhetsföreskrifterna vid sitt uppförande.

Annons
Läs ocksåTappade nyckeln och bröt sig in i egna lägenheten – döms: ”Sista utvägen”Den 36-årige mannen bröt sig in hos sig själv med hjälp av en hammare. "Det händer ju såklart också att vi kommer ut och allt är förstört", säger Caroline Umpala, chef för serviceavdelningen på låssmedsföretaget Finlarm i Stockholm.

– I samband med att man rustar upp miljonprogrammet finns därför att även rusta dem ur säkerhetssynpunkt. Hade det skett en olycka skulle den här frågan få ett helt annat fokus, säger Bo Göran Hellers.

Hem & Hyra har sökt Boverkets sakkunnige för en kommentar.

Läs också 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.