Annons

Inte mycket att göra åt kokhet bostad

Nyheter En miljon hyresgäster anser att de har för varmt inne under sommaren. Och vad husdjuren anser spelar ingen roll – de har ingen talan eftersom bostäder är byggda för människor.
Foto: Rikard Ljungqvist
Johan Lindestaf, Alexandra Ekstrand och hunden Lucifer flyr den heta bostaden under dagtid.

De senaste dagarna har sommaren spänt musklerna rejält och semesterfirare har kunnat njuta av 30-gradig värme på flera håll i landet.

Men när det blir lika varmt inomhus är det inte lika roligt längre. Hem & Hyras tidigare undersökning visar att var tredje hyresgäst tycker att de har för hög temperatur hemma under sommaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Rör det sig om en tillfällig värmebölja på några dagar är det dock bara att bita ihop, berättar Lennart Björkman, jurist på Hyresgästföreningen. Under sommaren råder ett visst undantagstillstånd från Socialstyrelsens rekommendationer om inomhustemperaturer – under kortare perioder får man stå ut med att kvicksilvret når så högt som 28 grader. 

– Sverige är ett säsongsland, där vi tidvis får problem åt bägge håll. Några varma dagar får man leva med. Ännu vanligare är förstås att det blir för kallt inne under vintern, säger han.

Efter en vecka i en onaturligt varm bostad finns risker för hälsan. Ingen ska därför behöva vistas i en bostad som är mer än 26 grader varm under en längre tid, har Socialstyrelsen slagit fast. Vad ”en längre tid” egentligen innebär är dock långt ifrån solklart, även om tidigare domslut indikerar att det rör sig om åtminstone tio dagar. 

Annons
Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

– I bästa fall har man en hyresvärd som är förstående och inser att det inte är uthärdligt inne och gör något åt det. Annars måste miljökontoret i kommunen göra en utvärdering med termometrar liggande här och där, säger Lennart Björkman.

Om mätningarna visar att du har för varmt inne blir fastighetsägaren tvungen att snarast åtgärda problemet, till exempel genom att installera solskyddsfilm över fönstret. Det är i vissa fall också möjligt att kräva hyresreduktion, eftersom bostaden inte gått att utnyttja till fullo. Då gör man bäst att kontakta Hyresgästföreningen för att fastställa ett belopp.

Människor må ha svårt att få igenom sina krav på svalka i bostaden, men det är ingenting gentemot hur våra husdjur har det. Hyresvärden har nämligen ingen skyldighet att rätta sig efter vad våra fyrfota vänner anser om inomhusklimatet – att hänvisa till att hunden håller på att baxna hjälper alltså inte.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Vid djurhållning gäller andra regler. En hyresvärd är skyldig att tillhandahålla en bostad som är duglig för människor medan ägaren är skyldig att se till att djuret mår bra. 

Allra mest utsatta är personer som bor i vindsvåningar eller högt upp i huset med många fönster. Johan Lindestaf, 25, och Alexandra Ekstrand, 21, har just en sådan lägenhet. Söderläge, med sol från klockan tio på morgonen till sex på kvällen.

Annons

 – Det blir sjukt varmt, säger Alexandra Ekstrand. Men man får öppna fönstren och dra ner persiennerna. Och sätta igång fläkten som jag köpte i fjol innan alla tog slut.

Ett enda fönster på glänt räcker dock inte, inflikar Johan Lindestaf.

– Det gäller att öppna två olika fönster, så att det blir ordentlig cirkulation.

Fakta: Värmeguide

24 grader: Maxtemperaturen man ska behöva stå ut med under längre perioder av året, exklusive sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen man ska behöva stå ut med en längre tid under sommaren.

28 grader: Maxtemperaturen man ska behöva stå ut med under tillfälliga värmeböljor.

Källa: Hyresgästföreningen/Socialstyrelsen

Fakta: Så övertygar du värden

Mät själv innan du klagar. Undvik ytor med direkt solljus och mät en bit upp i luften en bit in i rummet.
Upprepa proceduren under några dagar och skriv en löpande journal.
Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du få tillgång till en särskild temperaturmätare.
Om värden inte lyssnar – kontakta Hyresgästföreningen. Är du inte medlem kan kommunens miljökontor hjälpa.

Läs också Eva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr” Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.