Annons

Kraftig ökning av otrygghet

Nyheter Otryggheten i det egna bostadsområdet ökar dramatiskt – främst bland kvinnor. Tabell!

Nationella trygghetsundersökningen för 2016 som presenterades i dag så är på många sätt nedslående. Förtroendet för rättsväsendet minskar och otryggheten ökar.

De senaste sex åren har andelen som känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde sent på kvällarna pendlat mellan 15 och 16 procent – i den senaste trygghetsundersökningen har siffran ökat till 19 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Erik Wennerström, generaldirektör för Brottsförebyggande rådet, presenterade den årliga rapporten på konferensen Folk och Försvar i Sälen. Han beskrev siffrorna som ”alarmerade”.

Det är framför allt kvinnors otrygghet som ökat. Medan 31 procent av kvinnorna känner sig otrygga så är motsvarande siffra för männen blott nio procent. Även äldre mellan 75 och 79 år, boende i flerfamiljshus samt utrikesfödda känner sig otryggare än övriga befolkningen.

Annons

– De som bor i flerfamiljshus bor mer tätbefolkat och ofta närmare nöjesliv. Att man då känner en större oro för att utsättas för våldsbrott är inte så konstigt, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

Läs ocksåKriminell miljonrullning i lyxiga porten – med hyresvärdens hjälp: "Ekobrottsfabrik"Estniska huset i centrala Stockholm har under många år varit en bas för kriminella, utländska företagare.

När det gäller oron för att utsättas för bostadsinbrott så känner 19 procent ett sådant obehag. Men där är siffrorna det omvända. Villaboende är mer oroliga och det är en oro som kan vara befogad. Av de svarande som bor i småhus uppger 1,3 procent att de blivit utsatta för inbrott under 2015. Motsvarande siffra för boende i flerfamiljshus är 0,8 procent.

Statistik för hela 2016 gällande antalet anmälda bostadsinbrott är inte klar, men under det första halvåret minskade antalet ovälkomna besök med tre procent. I Stockholm skedde en dramatisk minskning med hela 21 procent.

Annons
Andel som känner otrygghet vid utevistelse sen kväll (i procent)
År 2015 2016
Samtliga 15 19
Män 7 9
Kvinnor 25 31
Bostadstyp
Småhus 9 13
Flerfamiljshus 23 26
Boendeort
Storstadsregion 17 21
Större stad 16 20
Mindre stad/land 12 16

Källa: Brottsförebyggande rådet

Läs också "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Lars går mot strömmen - när andra flyttar bor han kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.