Annons

Lång väntan på bostad i många studentstäder

Nyheter Sedan 2012 har antalet städer där studenter får vänta mer än ett halvår på en bostad ökat från sex till tolv. Och ”mer än ett halvår" betyder ibland långt över ett år.
Foto: Ylva Wolgast, SSCO
Många har ingenstans att bo när de påbörjar sina studier. Stockholms studentkårers centralorganisation byggde därför ett tältläger utanför universitetet i samband med att höstterminen 2014 började.

Det handlar inte längre om bara ett problem, konstaterar Sveriges förenade studentkårer (SFS) som på onsdagen släppte sin årliga undersökning om bostadssituationen i universitets- och högskolestäder. Det handlar om en nationell kris som har växt fram under en rad regeringar.

– Studenter ska kunna välja utbildning efter de kunskaper de vill fördjupa sig inom och bostadsmarknaden ska inte reglera vilken utbildning du kan få, säger SFS ordförande Caroline Sundberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 Höga hyror är ett annat problem som drabbar många studenter, säger hon.

 – Det ska inte handla om vad studenten har råd att betala i hyra, då blir det inte en inkluderande högskola för alla. Vår ambition är att hyran ska ligga på högst 35 procent av studiemedlet. I dag är hyrorna oftast mycket högre än så, särskilt i större städer och högskoleorter. 

Annons

 I förlängningen innebär bostadssituationen att Sverige förlorar konkurrenskraft, anser Sundberg.

 – Om studenterna inte kan fokusera på sina studier fullt ut går det inte att bygga ut Sverige som kunskapsnation.

Bara i fem städer kan studenter räkna med att få en bostad inom en månad, visar undersökningen. Den som plötsligt har kommit in i Skellefteå, Piteå, Örnsköldsvik, Trollhättan eller Karlshamn behöver inte vara orolig för att sakna tak över huvudet – inom en månad ska det lösa sig. Det ser betydligt värre ut i de stora studentstäderna, men även i Karlstad, Skövde och Örebro som är nya på ”röda listan”.

 Men samtidigt som situationen ser dyster ut går det att göra något åt problemet. Ett exempel är Gävle, som har lyckats lämna ”röda listan”. Nya lägenheter har byggts sedan förra året och alla studenter kommer att ha hittat ett boende innan årsskiftet.

Annons
Läs ocksåTog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

Även på andra håll i landet planeras tusentals studentbostäder, men det är långt ifrån säkert att visionen om att bygga 14 000 nya fram till 2018 håller. Det är därför inte förvånande att Sveriges studenter med Caroline Sundberg i spetsen är luttrade.

– Det välkomnar vi såklart, men vi kommer inte att applådera förrän vi ser att ett hus faktiskt står där.

Fakta: Läget på studieorterna

Röda städer – kan inte erbjuda ett boende under höstterminen:

Göteborg

Karlskrona

Karlstad

Luleå

Lund

Malmö

Skövde

Stockholm

Umeå

Uppsala

Växjö

Örebro

Gula städer – kan under terminen erbjuda ett förstahandskontrakt som gäller hela studietiden.

Borlänge

Borås

Eskilstuna

Falun

Gävle

Halmstad

Helsingborg

Jönköping

Kalmar

Kristianstad

Linköping

Norrköping

Sundsvall

Visby

Västerås

Östersund

Gröna städer – kan erbjuda studenter ett tryggt boende inom en månad.

Karlshamn

Piteå

Skellefteå

Trollhättan

Örnsköldsvik

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Nästan 80 000 studentbostäder saknas i Stockholmsområdet – studenten Gustav: "Inte hållbart" Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös" Män förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.