Pilotfall om privata
hyror nära en lösning

Förhandlingarna om de privata hyrorna i Kalmar ser ut att närma sig en uppgörelse. Därmed undanröjs hotet om årslånga processer i hyresnämnd och hovrätt.
13 mars 2012 kl 13:50 Text: Conny Pettersson

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna i Kalmar stod långt ifrån varandra när förhandlingarna om årets hyror brakade samman i december. Fastighetsägarna, som organiserar de privata värdarna, ville höja hyrorna med upp till sju procent i vissa områden. Hyresgästföreningens motbud var 1,5 procent.  

Fastighetsägarna strandade förhandlingarna och det såg ut som att hyresnämnden skulle tvingas avgöra hyrorna för över 5 400 lägenheter. En process som sannolikt skulle ta flera år då nämndens beslut dessutom kan överklagas till hovrätten.

Fallet är det första i sitt slag sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft i januari 2011 och har följts med stort intresse. Hyresnämnden är den instans som avgör hyrorna om privata värdar, eller allmännyttiga som inte är med i allmännyttans organisation Sabo, inte kommer överens med Hyresgästföreningen.

Efter en dags sammanträde i hyresnämnden kom parterna överens om att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Nu tycks viljan att nå en uppgörelse vara större än tidigare och mötena avlöser varandra.

– Det känns som att vi börjar närma oss någonting som vi kan skriva under på. Vi har hittat en lösning på hur hyrorna ska differentieras och en nivå som båda parter kan vara överens om. Det är lite som återstår. Jag tror att vi kommer nå en överenskommelse inom de närmaste dagarna, senast i början av nästa vecka, säger Lars Stjernfelt, som på Fastighetsägarna.

Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Björnstedt är lite mer försiktig i sina kommentarer:

– Alla korten kommer att läggas på borden vilken dag som helst. Vi jobbar på i ett bra klimat och båda parter vill nå en lösning, säger Magnus Björnstedt.

Conny Pettersson
Reporter
08-519 103 31
Publicerad: 13 mars 2012 kl 13:50 Uppdaterad: 13 mars 2012 kl 13:51
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.