Annons

Relining bedöms ännu vara riskabelt

Nyheter I vardagslivet innebär bisfenol A ingen hälsorisk, fastslår europeiska myndigheter. Ändå står Kemikalieinspektionen fast vid rekommendationen att förbjuda relining av tappvatten.

Många och långa har diskussionerna varit om farorna med det hormonstörande ämnet bisfenol A.

I förra veckan föreslog regeringens särskilde utredare att bisfenol A som en säkerhetsåtgärd ska tas bort i kvitton och biljetter. Nästan samtidigt som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, kom fram till att de små mängder vi får i oss inte skadar hälsan och därför är försumbara.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu instämmer Livsmedelsverket i Efsas besked; oavsett vilken åldersgrupp man tillhör är mängderna bisfenol A i vår vardag så små att de inte rimligen kan påverka välbefinnandet. 

För att kroppen ska påverkas krävs betydligt högre doser, säger Kettil Svensson, toxilog på Livsmedelsverket.

– Det är god marginal till hur mycket bisfenol A vi faktiskt får i oss.

Annons
Läs ocksåEva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr”Eva Eklund sitter vid sitt köksbord. Hon behöver ofta munskydd för att kunna andas bättre, på grund av ett spåndamm i lägenheten.

Beskedet innebär dock inte att den så omtalade metoden att renovera gamla rör med ett skikt av epoxiplast – så kallad relining – per automatik är oriskabel, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen. 

– Nej, jag tycker inte att man kan dra den slutsatsen, och det är heller inte vad Livsmedelsverket menar. Relining är någonting vi tittar på separat.

Efter flera larm om att bisfenol A läckt ut i tappvattnet presenterade Kemikalieinspektionen för två år sedan en rapport som föreslår ett förbud mot användandet av epoxyplast vid relining.

Läs ocksåDu åldras snabbare i hyresrätt – ny studie får kritik: ”Inte säkerställt”Nej, du dör inte i förtid om du bor i hyresrätt. I alla fall inte enligt Sara Hägg, forskare på Karolinska institutet.

Det är en åsikt man står fast vid.

Annons

– Vi har utgått från ett worst case-scenario. Om en särskilt känslig person, som till exempel ett spädbarn, utsätts för bisfenol A genom tappvattnet kan det rent teoretiskt få i sig skadliga mängder.  

I sammanhanget finns det dock skäl att inte få panik. Relining av tappvatten uppskattas bara ha utförts i mindre än ett av tusen hyreshus, och endast mycket få av dessa bedöms ha utförts felaktigt.

Fakta: Bisfenol A

Bisfenol A finns framför allt i plastprodukter, till exempel epoxyplast, men även i matförpackningar.
Det är en östrogenliknande kemikalie och misstänks kunna skada fortplantningsförmågan och hjärnans utveckling, bland annat.
Små barn löper särskilt stor risk. Därför är Bisfenol A förbjuden i nappflaskor. Den 1 juli införs även förbud mot Bisfenol A i matförpackningar för barn under tre år.
Ett förbud mot Bisfenol A i kvitton har lämnats till regeringen.

Läs också Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.