Stefan Attefall: Oklart när bostadslag ses över

Många kommuner i Stockholm har bara byggt hälften av de lägenheter de lovat bygga. Bostadsminister Stefan Attefall vill se över lagen, men det är oklart när.
9 mars 2012 kl 14:28 Text: Peder Nääs Sundemyr

Stefan Attefall (KD) lämnade nyligen över en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm till regeringen om bostadssituationen i Stockholms län. I den framkom att det måste byggas dubbelt så mycket bostäder jämfört med i dag för att alla sökande ska få plats.

Det är kommunerna som har lagligt ansvar att förse invånarna med bostäder, men Stockholms kommun var den enda i länet som nådde upp till det mål om bostadsbyggande som sattes år 2001. Sämre ställt är det i Sundbyberg, där bara en fjärdedel av de utlovade lägenheterna byggts under de senaste tio åren.

– Det är inte alltid så lätt för lokala politiker eftersom det på sina ställen finns en folklig opinion mot ökat byggande i kommunen. Befolkningen tycker att andra kommuner får bygga i stället, säger Anders Josephsson, politiskt sakkunnig hos Stefan Attefall.

Bostadsministern vill nu se över den rådande bostadsförsörjningslagen, som han tycker är för vag. Syftet är att få kommunerna att bygga mer och förbättra samarbetet mellan dem.

– Det är för tidigt att säga hur lagen ska skärpas. Men lagstiftningen behöver förtydligas och kommunerna måste ta mer regional hänsyn. Länsstyrelsen har också sagt att de ska hjälpa kommunerna med bostadsförsörjningsfrågorna vilket är positivt, säger Anders Josephsson.

Situationen i Stockholm är snarlik den i Malmö och Göteborg men det finns ännu inga planer på liknande utredningar i andra storstadsregioner.

– Det finns inget sådant beslut i dag. Stockholms län är unikt på så sätt att det finns så många kommuner och det växer så oerhört snabbt. Men det är inte uteslutet att liknande genomgångar görs i andra regioner i framtiden, säger han.

Frågan diskuteras i Regeringskansliet, men det finns ännu ingen tidsplan fastställd för skärpningen av bostadsförsörjningslagen.

Peder Nääs Sundemyr
Reporter (Vik.)
Ämnen:
Publicerad: 9 mars 2012 kl 14:28 Uppdaterad: 9 mars 2012 kl 16:32
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.