Annons

Studenter ratar korridoren

Nyheter Studenter vill bo kollektivt, men är måttfullt förtjusta i den klassiska korridoren. Det visar en undersökning med över 2 000 deltagare.
Foto: White arkitekter
Illustration från ett av de koncept som tagits fram utifrån vad studenterna svarade i undersökningen.

Mer än var tredje student föredrar att bo kollektivt – även om de får välja helt fritt. Att dela en större lägenhet med ytterligare en eller två studenter är mest populärt bland dem som vill bo tillsammans. Däremot är den klassiska studentkorridoren, med gemensamt kök och vardagsrum, inte lika uppskattad. Bara fyra procent vill bo en korridor med nio eller fler studenter.

Att dela kök, vardagsrum och matplats är studenterna mest positiva till, föga förvånande vill de allra flesta ha ett eget rum att sova i. Bara två procent kan tänka sig att dela sovrum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Att så många efterfrågar ett kollektivt boende är lite förvånande. Det har länge funnits en uppfattning i branschen att det kollektiva boendet är oattraktivt, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen, som tillsammans med White arkitekter och Stockholms Studentbostäder tagit fram rapporten.

Annons

Precis som för de flesta andra så är bostadens läge viktigt. Nära till utbildningen, stadskärnan och bra förbindelser med kollektivtrafik, är högt prioriterat.

Hyran har också stor betydelse för studenterna, som inte sällan har problem att få ekonomin att gå ihop. Drygt hälften av de korridorboende studenterna är nöjda med sin hyra, medan bara 38 procent av de som bor i lägenhet är det. Något som förklaras av att den genomsnittliga hyran enligt de svarande studenterna är 4 091 kronor per månad för boende i studentbostad och 5 078 kronor för studenter som inte bor i studentbostad. Den genomsnittliga hyran för korridorrum är blott 3 183 kronor per månad.

Läs ocksåTog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

Arkitektbyrån White har utifrån svaren tagit fram tre koncept där två till tre studenter delar på en bostad, men har eget badrum och sovrum (se bilden). I Björkhagen i södra Stockholm ska två av koncepten testas. Byggstart sker förhoppningsvis 2017 och inflyttning två år senare.

Annons

Konceptbostäderna ligger redan i dag på gränsen för vad nuvarande regler tillåter. Därför efterlyser Studentbostadsföretagen, White arkitekter och Stockholms Studentbostäder ett regelverk som är renodlat regelverk för studentbostäder.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Husritaren skapar vykort från verkligheten Nästan 80 000 studentbostäder saknas i Stockholmsområdet – studenten Gustav: "Inte hållbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.