Bostadstopparna är en aning avvaktande till valresultatet. Från vänster: Björn Wellhagen, Sveriges byggindustrier, Marie Linder, Hyresgästföreningen. Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna, Kurt Eliasson, Sabo och Göran Cars, KTH.

Topparna avvaktande till valutgången

Kommentarerna är avvaktande från hyresmarknadens parter efter valresultatet. I morgon ska Hyresgästföreningen diskutera hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.
15 september 2014 kl 15:53 Text: Conny Pettersson

Fredrik Reinfeldt avgår som statsminister – och partiledare. Stefan Löfven kommer att bli ny statsminister i en S-ledd regering, troligen tillsammans med Miljöpartiet. Sverigedemokraterna kommer även fortsättningsvis att lämnas utanför regeringssamarbetet. 

Mycket mer än så går inte att slå fast efter gårdagens resultat i riksdagsvalet. Parterna på hyresbostadsmarknaden är också lite avvaktande med att beskriva vilken betydelse valresultatet får för bostadspolitiken och bostadsmarknaden.
I morgon ska Hyresgästföreningens förbundsstyrelse analysera valresultatet. Bland annat ska man diskutera hur föreningen ska förhålla sig till Sverigedemokraterna framöver. Partiet har inte bara gått fram kraftigt i riksdagsvalet utan även i många kommuner. 

– Jag skulle önska mig att politikerna tog ett ansvar över blockgränserna för att skapa bra, rättvisa och långsiktiga spelregler för bostadspolitiken. Men den nya regeringen ser jag goda möjligheter att få fart på byggandet. Inte minst vad gäller mindre hyresrätter eftersom socialdemokraterna vill ge stimuleringsbidrag för sådana lägenheter, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.  

Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, tror att regeringsskiftet kommer att få en marginell betydelse för bostadspolitiken, åtminstone i det korta perspektivet.

– Jag tror att inte att bostadsfrågan kommer ligga speciellt högt upp på någons agenda just nu. Det kommer troligen att bli ett stort inslag av socialdemokratisk bostadspolitik och skillnader mellan dem och tidigare regering är marginell.

Desto viktigare tror Reinhold Lennebo det är hur marknaden reagerar på den något skakiga parlamentariska situation som uppstått.

– Är Sverige på väg in ett limbo som gör att det blir svårt med satsningar på bostäder och infrastruktur, då har vi en negativ inverkan. Men det vet vi inte ännu.

Sabo, de kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation, är försiktigt i sina kommentarer. Organisationen har en politisk styrelse som är sammansatt efter hur det gått i kommunalvalen, förutsatt att kommunen har ett bostadsbolag som är Sabomedlem.

– Oavsett hur makten fördelas, kommer bostadsbyggandet vara en fortsatt viktig fråga för rege-ring, riksdag och kommunfullmäktige, säger Sabos vd Kurt Elisasson i en kommentar.

Även Sveriges Byggindustrier, vill avvakta med en ordentlig analys:

– När vi har en regering blir det lättare att analysera hur det påverkar bostadsbyggandet och infrasatsningarna, säger Björn Wellhagen näringspolitiskchef på Sveriges Byggindustrier.

Anders Lago, förbundsordförande för HSB, som i första hand arbetar med bostadsrätter, men även äger omkring 27 000 hyresrätter, oroas över det skakiga läget och Sverigedemokraternas frammarsch.

– Många av SD-väljarna är proteströster för att man tycker att flyktingmottagandet i kommunen är för stort och inte fungerar. Det är till viss del en bostadsfråga, säger Anders Lago.

Göran Cars, professor i samhällsplanering på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, är mer långtgående i sina kommentarer. Han oroas inte över det skakiga parlamentariska läget.

– Stefan Löfven är så tydlig i sin regeringsbildning. Han kommer att hitta en majoritet för en reformagenda på bostadsmarknaden. Jag förväntar mig att han kommer ta tag i segregationen och att upprustningen av miljonprogrammet snabbas upp. För att få fart på nyproduktionen hoppas jag att den nya regeringen fortsätter det arbetet som Stefan Attefall påbörjat med att förenkla regelverket, säger Göran Cars.

Conny Pettersson
Reporter
08-519 103 31
Publicerad: 15 september 2014 kl 15:53 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:15
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.