Var femte hyresgäst
har bråkat i tvättstugan

Allt färre hyresgäster tvättar i gemensam tvättstuga. Men de som gör det bråkar lika mycket som för fem år sedan, visar Hem & Hyras undersökning.
23 april 2012 kl 08:00 Text: Eva Jacobsson

Var femte hyresgäst har upplevt den klassiska tvättstugekonflikten, och den absolut vanligaste orsaken är oenighet om tvättiderna.  Kvarglömt ludd och tvättmedelsrester, liksom dålig städning i allmänhet skapar också många bråk.

Det visar Hem & Hyras undersökning, där 1 006 medlemmar i Hyresgästföreningen har svarat på frågor om sina tvättvanor.

69 procent använde gemensam tvättstuga. Det är en kraftig minskning jämfört med när vi ställde samma fråga år 2007, då 77 procent tvättade i tvättstuga.

Hur många som har hamnat i konflikter och orsakerna bakom har däremot legat ganska konstant genom åren.

Eleonore Lind är utbildad medlare och expert på bland annat grannfejder. Hon känner väl igen problemen som kan uppstå när den slarviga och den pedantiska, den punktliga och tidsoptimisten, alla typer av personligheter ska samsas om ett utrymme.

Hennes främsta tips är att inte ge sig på grannen som kanske har dragit över sin tvättid, utan att ta det lugnt och ställa frågor.

– Om du frågar ”Hur kommer det sig att du inte är färdig med tvätten” och gör det på ett intresserat sätt, då får du kanske en godtagbar förklaring. Du öppnar för ett samtal och kan berätta hur det påverkar dig. Det kommer man oftast mycket längre med, säger Eleonore Lind.

Fler tips hittar du i Hem & Hyras tvättstugeguide, där experterna ger råd om hur du hanterar allt från ludd till stölder och hot.

Eva Jacobsson
Reporter
08 519 103 09
070 391 42 09
Publicerad: 23 april 2012 kl 08:00 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.