Foto: Polisen

Hyresgäst döms till böter efter cigarettbrand

Dagsböter blev domen för den hyresgäst som råkade bränna ner delar av köket efter att han tömt askfatet i soporna utan att se efter om glöden var släckt.
20 december 2016 kl 15:14 Text: Kristina Wahlgren

Det var en kväll våren 2015 som hyresgästen tömde askfatet i hushållssoporna under diskbänken utan att kontrollera om all glöd hade slocknat. Det hade den inte och delar av köket brann upp och hela lägenheten rökskadades. Enligt räddningstjänsten hade branden troligen spridit sig vidare i lägenheten om inte grannar larmat och den släckts i tid. Att röken tog sig ur lägenheten ses som en fara för andra boende i huset. Även om hyresgästen inte har tänt på med flit valde åklagaren att åtala hyresgästen för "allmänfarlig vårdslöshet" tidigare i höstas. Nu har domen kommit.

Läs även: Cigarettbrand förstörde kök - hyresgästen ställs inför rätta

Hyresgästen döms av tingsrätten till dagsböter på sammanlagt 2 000 kronor och ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferjouren.

Hyresvärden, Stena Fastigheter, har inga ekonomiska krav gentemot hyresgästen. Värdens försäkring täckte upp för sanerings- och renoveringskostnader efter branden och hyresgästens hemförsäkring betalade värdens självrisk. Mannens kontrakt för lägenheten har inte påverkats av händelsen.

Kristina Wahlgren
Lokalredaktör
010-459 23 63
Publicerad: 20 december 2016 kl 15:14
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.