Annons

Hyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan

Lund Plast eller trägolv. Det var en av många frågor som diskuterades när hyresnämnden synade de nyrenoverade lägenheterna på Fredsgatan.
Foto: Andreas Brunner
, , ,

Hem & Hyra har tidigare berättat om den pågående hyresstriden på Fredsgatan  i Lund. I fastigheten har värden Häglunds bytt stammar och samtidigt passat på att renovera kök och badrum med hyreshöjningar på över 40 procent som följd. 15 av husets 24 hyresgäster överklagade hyran som godkänts av Hyresgästföreningen.

På torsdagen visade de boende upp sina lägenheter för nämndens ledamöter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om ni är snälla får ni komma in, säger hyresgästen Susanna Persson när det stora följet ringer på hennes dörr.

– Jag hade ett sprillans nytt badrum från 2005 men det rev de ut, berättar hon för nämnden och visar hur hon själv tvingats tilläggsisolera  i köket för att det drog så kallt.

Hyresgästerna vill att nämnden ska jämföra hyresnivån med ett nyrenoverat hus på Bankgatan som ägs av kommunala LKF . Där är hyran markant billigare.

Läs ocksåHyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden

– Där ligger hyran för en tvåa på 6200 medan hyran för min lägenhet har hamnat på 7150 kronor. Och samtidigt är standarden högre än i vårt hus. Vi tycker själva att vi har mycket statistik som talar för oss, säger hyresgästen Peter Bergwall.

Annons

De boende har sitt yrkande till hyresnämnden krävt att hyrorna ska höjas med 12 procent i stället för över 40 procent. Och att den nya hyran ska infasas med maximalt 250 kronor om året, på samma sätt som LKF har valt att fasa in sin nya hyressättningsmodell, den så kallade Lundamodellen. Hyresvärden å sin sida hänvisar till tidigare renoveringar på Byggmästaregatan och Blekingevägen som resulterat i liknande höjningar och som klarat prövningen i nämnden.

Martin Häglund från Häglunds fastigheter deltog under torsdagens rundvandring bland de nyrenoverade lägenheterna. Att många hyresgäster, precis som på Blekingevägen för några år sedan, valt att vända sig till hyresnämnden för att klaga på hyreshöjningen ser han inte som ett bevis på att de nya hyresnivåerna är orimliga.

Läs ocksåSvårt att få hyresnämnden att ändra hyran

– Att överklaga är en rättighet man har som hyresgäst. Men ofta räcker det med att en person flaggar upp i ett hus och så vill fler av hyresgästerna vara med på resans gång.

Men går det inte att renovera billigare så att ni slipper protester?

– Vi försöker anpassa oss till en standard som efterfrågas. Det här är badrum och kök som ska hålla i kanske 40 år. Gör man ingenting kan man få kritik för det också.

Annons

Sammanträdet avrundas på gården. Oenighet uppstår om vilket material det nya golvet i köken är. Trägolv hävdar Christer Sandström, fastighetsägarens juridiska ombud. Plastig laminat, svarar de boende.

– Men ni kan kanske enas om att det är något som heter Pergo herrgårdsek? avrundar hyresrådet Ylva Lönnaeus diskussionen.

Hyresnämndens beslut meddelas om två veckor.

Läs också Chockhöjning i Lund prövas i nämnden Peters hyra höjdes med 43 procent Värden bröt mot kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.