I Staffanstorp kostade ett hyreskontrakt 15 000 kronor

Den muthärva som nu rullas upp i stadsdelen Herrgården i Malmö är inte unik. För några år sedan drabbades Staffanstorpshus.
8 mars 2012 kl 15:07 Text: Andreas Brunner

Det var  sommaren 2007 som  en tjänsteman på det kommunala bostadsbolaget tvingades sluta efter mutanklagelser. Kvinnan som under flera år ensam hade ansvaret för både bostadkö och uthyrningen hade vid upprepade tillfällen tagit emot pengar av personer som sedan fick gå före i kön.

När kvinnan först konfronterades med misstankarna av Staffanstorpshus ledning erkände hon att hon vid knappt tio tillfällen tagit emot mellan 5000 och 15000 kronor för ett hyreskontrakt. Men under den efterföljande polisutredningen förnekade hon brott. Förundersökningen lades också ner. Bolagets datorsystem var så gammalt att det inte gick att hitta några bevis för att tjänstemannen gett folk företräde i kön.

– Det går inte att i efterhand se hur kön har administrerats eller om uppgifter har ändrats och det är svårt att veta omfattningen av det hela, kommenterade kammaråklagare Malin Palmgren på enheten mot korruption.

Muthärvan tvingade Staffanstorpshus att se över kösystemet och ta fram säkrare rutiner för uthyrningen.

 

Andreas Brunner
Lokalredaktör
010-459 23 08
Publicerad: 8 mars 2012 kl 15:07
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.