Annons

Minskad vinst för Trelleborgshem

Trelleborg Kommunala Trelleborgshem redovisar ett resultat på 9,4 miljoner kronor för 2013, en minskning med nästan 4 miljoner kronor jämfört med året dessförinnan.

Det framgår av det kommunala bolagets årsredovisning. Vinsten efter bokslutsdisposition och skatt blev 7,5 miljoner kronor. Den främsta orsaken till det försämrade resultatet är ökade underhållskostnader, berättar Pia Jönsson, vd på Trelleborgshem.

– Och så hade vi en reavinst på försäljningen av en fastighet som bidrog till 2012 års resultat, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En annan orsak är nedskrivningen av en fordran på Arbetsförmedlingen som ursprungligen skulle ha flyttat in i kvarteret Sjöjungfrun. När Arbetsförmedlingen drog sig ur projektet hade Trelleborgshem redan lagt ner 2,8 miljoner kronor på att förbereda förmedlingens lokaler. Men Pia Jönsson är trots allt nöjd med utgången.

– Vi håller budgeten som var lagd för året.

Den kommunala borgensavgiften, alltså den avgift som Trelleborgshem betalar för att få låna med kommunen som säkerhet, innebär att en ansenlig summa samtidigt förs över från Trelleborgshem till kommunkassan. Sedan 2012 är avgiften höjd till 0,5 procent, en av de högsta i Skåne vilket kostade Trelleborgshem 2,99 miljoner kronor 2013. 2012 låg kostnaden på 3,5 miljoner kronor.

Läs ocksåRapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden

– Att kostnaden minskat beror på att vi under 2013 valde att låna utan kommunal borgen. Det blev billigare för oss, säger Pia Jönsson.

Annons

Nu har bolaget begärt att kommunen ska avskaffa den fasta avgiften och istället få en avgift som anpassas vid varje lånetillfälle.

– Vi har begär att framöver få betala en marknadsmässig borgensavgift istället. Det utreds nu i kommunen och vi hoppas det kommer ett beslut under året. Vi räknar med att den i så fall ska kunna sjunka, säger hon.

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

Av årsredovisningen framgår att bolagets ekonomiska stabilitet, den så kallade soliditeten, fortsätter att öka. Soliditeten har gått från 12,5 procent 2008 till 16,6 procent 2013. Kravet från ägarna, politikerna i fullmäktige, är att bolaget ska ha en soliditet på 20 procent inom en tioårsperiod. Olle Zinn (M), ordförande i Trelleborgshems styrelse, har tidigare i Hem & Hyra pekat på det kravet som onödigt hårt och menar att det hämmar möjligheterna för Trelleborgshem att bygga mer. Pia Jönsson är inne på samma linje.

– Det är ett rimligt mål på lång sikt. Men samtidigt har vi ett behov av att producera nya bostäder. Då kan det vara nödvändigt att låta soliditen sjunka. Det är viktigare att vi kommer fram med nya bostäder just nu, säger hon.

Förutom nybyggnation vill Trelleborgshem satsa ännu mer på underhållet av sina fastigheter.

– Vi har ett stort behov av underhåll i våra fastigheter men vi har tyvärr haft svårt att få gehör för det i hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen. Vi hade begärt en större hyreshöjning än vi fick igenom.

Annons

Samtidigt väntar en stor hyresöversyn för de drygt 1 800 hushåll som hyr av Trelleborgshem. I samarbete med Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd har Trelleborgshem tagit fram en ny hyressättningsmodell som ska sjösättas under 2014. I höstas fick hyresgästerna i enkäter svara på vad de tycker om sitt boende. Därefter har Trelleborgshem tillsammans med Hyresgästföreningen gjort en lång rad besiktningar på plats. Läge, standard och popularitet är faktorer som ska avgöra hyran.

– Vi vill ha rättvisare hyror utifrån vad hyresgästerna tycker. Just områdesfaktorn som bara är en bland många faktorer innebär att centrum betingar det högsta värdet, säger Pia Jönsson.

Exakt hur mycket hyrorna kommer att skilja mellan olika lägen vet hon inte i dagsläget.

– Vi håller på att räkna på det. Men målet är att modellen ska införas innan årets utgång.

Fakta: Så stor vinst har Trelleborgshem gjort
År Resultat
2009 14,5 miljoner kr
2010 17,9 miljoner kr
2011 7,5 miljoner kr
2012 13,2 miljoner kr
2013 9,4 miljoner kr
Läs också Oansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debatt Ny ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg Ny mångmiljonvinst för allmännyttan i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.