Foto: Pixabay

Bjärnum-hus ska avvecklas. Stiftelsens tillgångar ska gå till investeringar i fastigheterna i Bjärnum och Mala. Det är de nya ägarna som bestämmer vad det är för investeringar som ska göras men allt från takomläggningar till byte av fönster kan bli möjligt.

Stiftelsens miljoner går till fastighetsrenoveringar

Tre fastighetsägare delar på Bjärnum-hus tillgångar. Överskottet, på drygt fyra miljoner, ska öronmärkas för renoveringar av de fastigheter som stiftelsen sålde i höstas.
11 januari 2017 kl 08:47 Text: Anna Hultberg

Den 30 september förra året sålde Bjärnum-hus sina fastigheter till tre olika fastighetsägare. Nästa steg i avvecklingen av stiftelsen är att fördela Bjärnum-hus tillgångar. Stiftelsen har tidigare uppgett att överskottet från fastighetsförsäljningarna ska användas till att främja bostadssituationen i Bjärnum. Nu har styrelsen beslutat exakt hur pengarna ska användas.

– Det är hyresgästerna som har skapat de här tillgångarna och vinsten ska därför komma dem till godo. Vi har inte lyckats underhålla fastigheterna på det sätt som borde ha gjorts. Vi har därför beslutat att pengarna ska öronmärkas för investeringar i fastigheterna, säger Conny Bengtsson, verkställande ledamot i Bjärnum-hus.

Det kommunala bostadsbolaget Hässlehem, som köpte Bibliotekarien 2 och Skoputsaren 18 för 6 miljoner, tilldelas cirka 1,9 miljoner kronor. HSB Skåne, som köpte kvarteret Solbrinken för 7,5 miljoner får cirka 1,3 miljoner kronor. Den privata värden Team fastigheter i Hässleholm AB betalade 1,7 miljoner för fastigheten i Mala och tilldelas nu 0,6 miljoner kronor.

För att fastighetsägarna ska få tillgång till pengarna kräver Bjärnum-hus att de uppfyller vissa krav. Investeringarna som görs i fastigheterna får inte innefatta lägenhetsunderhåll utan ska användas till större projekt som gynnar hela fastigheten som till exempel fönsterbyten, upprustning av tvättstugor eller byte av tak. Maximalt lämnas bidrag som täcker 50 procent av projektets totala kostnad. Renoveringen kommer sedan följas upp av en extern konsult och pengarna betalas ut när projektet har slutbesiktigats och godkänts.

Bolagen fick köpa fastigheterna till förmånliga priser, nu får de ytterligare rabatt. Är det verkligen rättvist?

– Det är ofrånkomligt att ägarna blir gynnade av detta men vi kan inte se att det i sig innebär något problem. Det är seriösa värdar som har uppgett att de har för avsikt att vara långsiktiga i sitt ägande.

Kände köparna till den här förmånen innan de köpte fastigheterna? 

– När köparna visade sitt intresse för fastigheterna hade vi inte börjat de här diskussionerna utan det är ett beslut som har växt fram under resans gång.

Finns det något krav på att renoveringarna ska utföras under en viss tidsperiod?

– Nej, men vi förutsätter att de sätter igång så snart som möjligt. Skulle det vara så att fastighetsägarna inte är intresserade av att renovera får vi tänka om. Stiftelsen avvecklas först när pengarna är slut.

Anna Hultberg
Lokalredaktör
010-459 17 31
Publicerad: 11 januari 2017 kl 08:47
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.