Foto: Gry Ellebjerg

”Tuffare bostadsmarknad”

När Hyresgästföreningen region norra Skåne gör bokslut med 2016 visar det sig att frågor kring hyran har ökat. En tuffare bostadsmarknad tros ligga bakom ökningen.
3 januari 2017 kl 00:26 Text: Gry Ellebjerg

Varje år ger Hyresgästföreningen cirka 65 000 råd till sina medlemmar. I region norra Skåne registrerades 1 686 ärenden under 2016. Det är en ökning med 96 ärenden från föregående år. Det här frågar flest om:

● Brister i lägenheten. Det kan vara allt från spisen är trasig till att det är kallt inomhus.

● Hyror.

● Hyresavtalsfrågor. Det kan handla om uppsägningstvister och förlängning av hyresvillkor.

● Störningar.

● Skadeståndsfrågor.

Lillemor Nordhöj är chefsjurist vid Hyresgästföreningen region norra Skåne. Hon tror att ökningen av antalet ärenden har att göra med att bostadsmarknaden blivit allt tuffare.

- Vi ser en uppgång när det gäller frågor kring den egna hyran. Det kan bero på strandade hyresförhandlingar med hyresvärdar runt om i landet men också att det generellt sett blivit tuffare på bostadsmarknaden.

- Vi ser också en ökning av hyresavtalsfrågor. Det handlar dels om inkomstkrav och andra krav hyresvärdar ställer på blivande hyresgäster för att ens komma ifråga, dels att de i många fall blivit mer angelägna om att göra sig av med hyresgäster som inte sköter sig på ett eller annat sätt.

Gry Ellebjerg
Lokalredaktör
010-459 17 12, 070-343 15 18
Publicerad: 3 januari 2017 kl 00:26
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.