Privata värdar lockas till kommunal kö

Privata hyresvärdar rusar till de kommunala bostadsförmedlingarna. Att själva slippa hålla ordning på kön ger dem möjlighet att spara både tid och resurser. 16 september 2014 kl 14:34

Stopp för rivningskontrakt på Pennygången

Stena har systematiskt givit nyinflyttade hyresgäster på Pennygången rivningskontrakt. Men nu gör bolaget helt om. Alla rivningskontrakt ska omvandlas till förstahandskontrakt. Igår 10:37

Bostadsbristens ansikte

”Jag bor på andra trollkarlars soffor”

I väntan på att Caroline Ravn, frilansande trollkarl, hittar en lägenhet flyttar hon runt bland sina trollkarlskollegor.

Tips för hyresgäster

Så syltar och saftar du

Bär, svamp och frukt. Nu är det dags att skörda vad naturen ger.

Krönika

Jag var med och byggde mitt första hus

Thomas Bodström, advokat, författare

Nyhet

Så länge får du vänta på studentbostad

Bristen på studentbostäder är fortfarande stor. Se på Hem & Hyras karta hur många veckor du får vänta.

Hem & Hyra testar

Stearinljus i test för kvällsmys

Stearinljus – en lyxig inredningsdetalj på festbordet och en mysfaktor vid trivsamma hemmakvällar. Hem & Hyra testar åtta märken.

Tips

Tänk på detta när du hyr ut

Funderar du på att hyra ut en lägenhet i andra hand? Då är det viktigt att tänka igenom en mängd olika saker i förväg

Nyhet

Så mycket kostar flyttstädningen

Flytta är slitsamt, inte minst att städa. Men det går så klart att slippa. Enligt Hem & Hyras undersökning kostar flyttstädningen för en trea 2 400 kronor.

Nyhet

Så varmt får du stå ut med att ha

Sol och ljus bäddar för bad och lek ute – men för hundratusentals svenskar blir det rena rama bastun inomhus. Har du för varmt inne kan du kräva åtgärder, och kanske lägre hyra.

Krönika

Jag fick ta över farsans fyra

Kajsa Grytt, musikartist, författare, samtalsterapeut

Nyhet

Så slipper du semesterkrypen

Hem & Hyra tipsar om hur du undviker du att få hem ovälkomna husdjur som vägglöss och kackerlackor efter semesterresan.

Tips för hyresgäster

Töm garderoben - fyll plånboken

Svämmar din garderob över? Hänger där felköp, eller plagg du tröttnat på? Då är det dags att röja och sälja. Så här ger dina kläder klirr i kassan.

Bostadstopparna är en aning avvaktande till valresultatet. Från vänster: Björn Wellhagen, Sveriges byggindustrier, Marie Linder, Hyresgästföreningen. Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna, Kurt Eliasson, Sabo och Göran Cars, KTH.

Topparna avvaktande till valutgången

Kommentarerna är avvaktande från hyresmarknadens parter efter valresultatet. I morgon ska Hyresgästföreningen diskutera hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. 15 september 2014 kl 15:53

Hyresgästföreningens ambulerande lägenhet har bland annat använts för att anordna diskussioner i. Bilden är från tagen från en debatt i Sundsvall i förra veckan. Foto: Åsa Eriksson

Botrygg höjer hyrorna i Göteborg med 0,45 procent

Den första överenskommelsen om hyrorna i Göteborg är klar. Botrygg, som förvaltar runt 300 lägenheter i staden, höjer hyrorna från årsskiftet. Igår 10:08

Flest klagomål kommer från hyresgästerna i Åby, Västerhaninge. Foto: Kenneth Samuelsson

Flest bostadsklagomål på Akelius

Akelius har flest missnöjda hyresgäster i Haninge kommun. Haninge Bostäder flest nöjda. Det visar en genomgång av bostadsklagomålen till Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund. 16 september 2014 kl 15:46

Trendbrott för bostadsbedrägerier

Den desperata jakten på en bostad i storstäderna kan ibland sluta i katastrof. Lägenhetsbedragare lurar sökande på tiotusentals kronor. Men polisen tycker sig ana ett trendbrott. 10 september 2014 kl 16:57

Funktionshindrades hyra sänks efter ny förhandling

De funktionshindrade fick sänkt hyra. Beslutet ogiltigförklarades och förhandlingen fick göras om. Beslutet blev även denna gång sänkt hyra. 16 september 2014 kl 15:10

Nio punkter som ska hålla tillbaka hyran

Snart drar förhandlingarna om nästa års hyra i gång. Hyresgästföreningen har tagit fram nio punkter som ska bädda för låga hyreshöjningar. 9 september 2014 kl 15:45

Olycka med akvarium inte alltid hyresgästens ansvar

Ett akvarium som går sönder kan orsaka fuktskador i huset. Men om det inte går att bevisa att du som hyresgäst orsakat läckan, så kan inte värden tvinga dig att betala.

Attefall nobbar vädjan från kanadensiska hyresgäster

Hyresgäster hos Akelius i Kanada har bett Stefan Attefall om hjälp i samband med en stor renovering. Bostadsministern svarar att han tyvärr inte kan lägga sig värdens planer.

Hyresvärd vill kasta ut son

Mamman flyttar och sonen bor kvar. Men nu vill värden kasta ut honom.

Krav på tillgänglighet i studentbostäder utreds

Boverket ska utreda om man kan slopa kravet på tillgänglighet i studentbostäder med tillfälligt bygglov. Det har regeringen beslutat.

Mögliga flyktingboenden ärende i hyresnämnden

Migrationsverket har anmält ett 70-tal brister i flyktingarnas lägenheter på Sidsjön, från mögel till vägglöss. Värden anser att mycket är skadegörelse och vill vräka de boende.

Ny reglering kan ge billigare el

Elnätsavgifterna ska regleras hårdare. Det kan innebära markant lägre kostnader framöver för alla elkonsumenter.

Ny bostadspolitik i Stadshuset

Det blir maktskifte i Stockholm Stadshus där S, MP, V och Fi tillsammans kan bilda en majoritet. Men vad innebär det för bostadsfrågorna?

Balkonger kan bli bygglovsbefriande

Boverket ska utreda om bygglovet för balkonger ska slopas. Det vore förödande, anser Stockholms skönhetsråd.

Hyresnämnden gav värden rätt att renovera

Hyresgästerna protesterade mot värdens planer på omfattande badrumsrenoveringar. Hyresvärden drev ärendet vidare till hyresnämnden, som gav honom rätt.

Därför lämnas SD utanför Tjoho-annons

När Hyresgästföreningen tackar riksdagspartierna för deras förslag för fler bostäder lämnas Sverigedemokraterna utanför. Partiet har ingen bostadspolitik, hävdar föreningen.

Nya förändringar inom region Aros-Gävle

Förändringarna inom organisationen i region Aros-Gävle fortsätter. Efter nyår kommer regionen inte längre ha en gemensam kommunikationsenhet med region Mitt.

Så deponerar du hyran

Har du problem i lägenheten, men får ingen kompensation från värden? Skicka en del av hyran till länsstyrelsen. Då har du chans att få pengar tillbaka, utan att riskera vräkning

Oklart om SD:s inflytande på den lokala bostadspolitiken

Sverigedemokraterna går kraftigt framåt. Hyresgästföreningen Region norra Skåne ska nu analysera valresultatet och göra en handlingsplan.

Föreningen kräver lagändring vid ombyggnationer

Hyresgästföreningen ska agera för mer inflytande vid ombyggnader. Och man kommer att fortsätta att kräva en lagändring.

Invigning och fest i Gävleborg

På fredagen invigdes La Håsta, en multisportarena på Håstahöjden i Hudiksvall. I lördags samlades hyresgästerna i Sandviken för bland annat tävling med pappersplan.

”Skatteförslag kan stoppa byggandet”

Åtta av tio bostadsbolag kommer att minska nyproduktionen om ett nytt förslag om att ändra företagsbeskattningen går igenom. Det visar en undersökning som Fastighetsägarna gjort.