Illustration: Minna Ulin

Låga höjningar inleder årets förhandlingar

Tre större uppgörelser om nästa års hyra är klara och det handlar om låga höjningar. Hyresgästföreningen hoppas att de ska bana vägen för liknande nivåer i resten av landet.TABELL! Igår 17:00

Satsning på hyresrätter i Kungsbacka

Just nu byggs och planeras hundratals nya lägenheter i villatäta Kungsbacka. Och efterfrågan är stor, i snitt söker 90 personer varje ledig hyresrätt. Idag 10:45
Foto: Anna Rytterbrant

Utredningen "Bostäder att bo kvar i" föreslår höjt bostadstillägg och mer tillgängliga bostäder.

Förslag: Kraftigt höjt bostadstillägg

Höj taket för bostadstillägget för pensionärer från 5 000 till 7 300 kronor. Det föreslår utredningen om bostäder för äldre, som presenterades i dag. 5 oktober 2015 kl 16:20
Foto: Jakob Kindesjö

Hyresbostäders krav på familjen i Norrköping.

Foto: Pixabay

Kattstank kostade kontrakt

Odören från över 30 katters kiss och bajs blev för mycket. Nu förlorar en kvinna i västra Göteborg kontraktet till sin trea. Idag 08:01

Kyrkan köper ut hyresgäst för 300 000 kronor

300 000 kronor, så mycket kostade det Uppsala pastorat att bli av med sin näst sista privata hyresgäst. Nu blir lokalen med sin storslagna utsikt kontor för domprostens personal.

Byggindustrin tror inte på halvmiljonprogrammet

Regeringens plan på en halv miljon nya lägenheter är ett luftslott, varnar Sveriges Byggindustrier (BI). Miljardsubventioner löser inte bostadsfrågan, anser branschorganisationen.

Satsning på hyresrätter i Kungsbacka

Just nu byggs och planeras hundratals nya lägenheter i villatäta Kungsbacka. Och efterfrågan är stor, i snitt söker 90 personer varje ledig hyresrätt.

Många tackar nej till jobb på grund av bostadssituationen

En av sju unga i Stockholmsområdet har tackat nej till ett jobb för att de inte har hittat någon bostad som ligger tillräckligt nära, visar en ny undersökning

Så blir din nya hyra – följ de skånska förhandlingarna här

Förhandlingarna om nästa års hyror är i gång och de första uppgörelserna i Skåne är klara. Hittills är höjningarna mycket låga. Här kan du följa förhandlingarna.

Ny lag ska snabba på överklaganden

Det ska bli enklare, snabbare och billigare att bygga bostäder, lovar bostadsministern. Ett sätt är att kapa den tid som överklaganden tar.

Kattstank kostade kontrakt

Odören från över 30 katters kiss och bajs blev för mycket. Nu förlorar en kvinna i västra Göteborg kontraktet till sin trea.

Färre arbetslösa i utsatta områden

Fler får jobb och färre lever på bidrag. I de flesta av Sveriges mest utsatta bostadsområden har negativa trender brutits, men fortfarande är det stor skillnad mot övriga Sverige.

Fler tvättar för egen maskin

Tvättmaskin i egna lägenheten är för många rena drömmen. Men förutsättningarna varierar kraftigt beroende på var du bor. Likaså intresset.

Storstadskommuner mindre bra på att bekämpa bostadsbristen

Ale är bäst på att bekämpa bostadsbristen. Det menar i alla fall HSB som på tisdagen släppte årets Bostadsindex. Bland storstadskommunerna hamnar Malmö högst - först på 18:e plats.

Duktiga på att energispara i Tingsryd

Tingsrydsbostäder är ett av 20 bostadsbolag i landet som redan vid förra årsskiftet sparat 20 procent energi mellan 2007 och 2016, vilket är utmaningen i Skåneinitiativet.

Boverket sågar vattenmätare i varenda lägenhet

Individuell mätning av vatten- och värmeanvändning behövs inte i befintliga byggnader, menar Boverket. Enskild debitering bedöms inte vara kostnadseffektiv.

Kaffetår fick starta nybygge

När Sölvesborgshem nu kan sätta spaden i marken för 39 nya smålägenheter gick startskottet för bygget på ett lite annorlunda sätt.

Bostadsministern lovar att röja i överklagandedjungeln

Överklagandeprocessen ska bli betydligt snabbare, lovar bostadsministern. Regeringen ska lägga fram ett lagförslag som tar bort en av instanserna.

Vinst kan bli skolrust

Ljusdalshem gjorde en vinst på 18 miljoner förra året. Nu vill kommunen använda hälften av summan till renovering av en skolaula. "Dubbelbeskattning", menar Hyresgästföreningen.

Användarvänlig webbsajt ska inte spräcka budgeten

Hyresgastforeningen.se har blivit mer lättanvänd. Och man har lärt sig läxan efter förra gången när den nya sajten spräckte budgeten rejält.

220 hyresrätter planeras tre minuter från Södra station

Familjebostäder planerar 220 små och stora hyresrätter tre minuter från Stockholms södra. Och kötiden behöver inte bli särskilt lång, visar erfarenheten från andra nybyggen.

Hyresgarantier samlar damm hos regeringen

Hyresgarantier används väldigt sällan. Boverket har därför dömt ut dagens system, men utredningen har hamnat i en pappershög på näringsdepartementet.

Förhandlingsdelegationen är din väg in till hyresförhandlingarna

När hyresförhandlingarna snart inleds kan din åsikt spela en viktig roll. Därför välkomnar förhandlingsdelegationen i Nybro dem som hör av sig och berättar om sitt boende.

Hyresgästföreningen: Budgetförslaget är inte nog

Regeringens budget löser inte bostadskrisen, anser både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Däremot gillar båda organisationerna satsningen på att ta fram byggbar mark.

Störande man blev av med lägenheten

Vid flera tillfällen störde mannen sina grannar och hotade Uddevallahems personal. Nu har han sagts upp från sin lägenhet.

Hyresgästföreningen: Inga höjningar nästa år

Inga hyreshöjningar – det är Hyresgästföreningens budskap till värdar på flera av landets orter. Och i år är det extra viktigt vad de boende anser om sina lägenheter.

Skandalhusen i Bodås tvångssäljs av Kronofogden

De tvångsförvaltade hyreshusen i Bodås säljs på exekutiv auktion i nästa vecka. Fastigheten med de 35 lägenheterna är inför försäljningen värderad till 2 miljoner kronor.

Kallt i många av Europas bostäder

En stor del av Europas invånare har inte råd med en bekväm inomhustemperatur. Nu föreslår den internationella hyresgästorganisationen IUT lagändringar för att skydda de boende.