”Bra med en erfaren politiker”

Tidigare språkröret Peter Eriksson (MP) bli ny bostadsminister. – Bra att det är en erfaren politiker. Jag har höga förväntningar, säger Marie Linder, Hyresgästföreningen. Igår 12:41
Foto: Anders Paulsosn

Bostadsområdet på Gullviksborg i Malmö.

Försvunnen hyresgäst rapporteras död i Tjeckien

Lägenheten på Gullviksborg stod tom i över fyra år. MKB krävde tillbaka den och fick rätt i hyresnämnden. Nu kan Hem & Hyra berätta vad som hände med den försvunna hyresgästen. 24 maj 2016 kl 16:23
Foto: Kristina Wahlgren

Radhuslängan i Skivarp. Hyresvärden menar att det är hyresgästens ansvar att laga den trasiga luft- och värmepumpen.

Hyresvärd vägrar
laga värmepump

Radhusets värmepump är trasig. Ändå vägrar hyresvärden att laga den. Nu vänder sig den missnöjda hyresgästen till hyresnämnden. Igår 14:52
Foto: BMB

Vite för asylboenden med skadedjur och fukt

Över hälften av asylboendena är drabbade av mögel och en tredjedel är drabbade av skadedjur. Nu kräver miljöförvaltningen i Lindesberg förbättringar och utdömer vite. Se bildspel. 23 maj 2016 kl 15:51
Foto: Kenneth Samuelsson

Ett missförstånd gjorde att huset på Södra Jordbrovägen 102-104 fick ormliknande mönster.

”Ormhuset” i Jordbro kan bli ommålat

Vissa tror att det är ett skämt. Andra retar sig på det. Ett missförstånd skapade ”ormhuset” i Jordbro. Nu ska D. Carnegie kolla upp vad det kostar att göra i ordning huset. Igår 09:23
av:  Pixabay

Värden ville säga upp 61-åringen bland annat för att han rökt. Men hyresnämnden säger nej.

Rökning i rökfritt hus inte
skäl till uppsägning

Att röka i sin egen lägenhet måste vara tillåtet även om det råder rökförbud i huset. Det slår hyresnämnden fast i ett beslut om en man i Varberg, som värden ville säga upp. 23 maj 2016 kl 08:01
av:  Pixabay

Hyresvärd behåller deposition trots god ekonomi

Paret sköter sina hyresinbetalningar men får inte tillbaks sin deposition. Hyresnämnden anser inte att tre års prickfritt boende är skäl nog till en ändring av kontraktet. Igår 09:00

Rykten om försäljning oroar

Rykten om en förestående försäljning av nära en femtedel av Ljusdalshems lägenheter oroar hyresgästerna i kommunen. Många medlemmar har hört av sig till Hyresgästföreningen.

Stopp för försäljning av allmännyttan

Försäljningen av kommunala bostäder till bostadsrättsföreningar har i stort sett upphört. I fjol bytte 4 600 bostäder ägare. Köparen var i de allra flesta fall en privatvärd.

Hyresvärd vägrar laga värmepump

Radhusets värmepump är trasig. Ändå vägrar hyresvärden att laga den. Nu vänder sig den missnöjda hyresgästen till hyresnämnden.

Dålig konkurrens skäl till bostadsbrist

De som vinner mest på marknadshyror är fastighetsägare på attraktiva marknader. För dagens hyresgäster är nyttan minimal, visar en ny rapport.

Ordförande trappar ner på antal uppdrag

Regionordförande i Hyresgästföreningen i södra Skåne, Kenneth Gustavsson, lämnar ett par av sina uppdrag i organisationen.

EU: "Låt marknaden bestämma hyrorna"

EU-kommissionen vill se mer marknadsanpassade hyror och en minskad hyresreglering. Därtill rekommenderas Sverige att minska skatteavdragen för bostadslån och satsa mer på byggande.

”Ormhuset” i Jordbro kan bli ommålat

Vissa tror att det är ett skämt. Andra retar sig på det. Ett missförstånd skapade ”ormhuset” i Jordbro. Nu ska D. Carnegie kolla upp vad det kostar att göra i ordning huset.

Både unga och gamla flyttar allt mindre

Hälften av alla svenskar över 65 år bor i småhus – men de flesta av dem vill helst bo i lägenhet. Samtidigt har unga vuxna fått allt mindre rörlighet på bostadsmarknaden.

Hyresvärd behåller deposition trots god ekonomi

Paret sköter sina hyresinbetalningar men får inte tillbaks sin deposition. Hyresnämnden anser inte att tre års prickfritt boende är skäl nog till en ändring av kontraktet.

Lägsta höjningen av hyran på tio år

Hyreshöjningen 2016 blir den lägsta på tio år. För en tvårummare blir kostnaden ungefär 33 kronor i månaden.

Släkting anmäler inbrott i dödsbo

Representanter för en bostadsrättsförening har polisanmälts för inbrott i en lägenhet där en av deras hyresgäster nyligen hittats avliden.

Moms kan ge sänkt hyra

Nu öppnar EU för att ändra momsreglerna. En låg moms på hyran skulle kunna ge bostadsbolagen lägre kostnader för att renovera och bygga nytt. Det kan även ge sänkta hyror.

Efter hundattack - hyresgästen tar strid för att bo kvar

Hans hund bet ihjäl en grannhund och hans husdjur - en kråka - förstörde saker i lägenheten, enligt hyresvärden. Men hyresgästen hävdar sin rätt att bo kvar.

Chockhöjning av elnätspriserna

Elnätstaxorna fortsätter att öka kraftigt. På ett år har priserna stigit med i genomsnitt sex procent. Värst är Vattenfall som i genomsnitt höjt med 15,2 procent.

Flytt av hyresgäster ger plats åt skyddat boende

Det blir skyddat boende för kvinnor i fastigheterna i Brevens Bruk där hyresgäster skrev på nya kontrakt och avsa sig rätten att bo kvar.

Nybyggnadshyror ska inte kunna sänkas

Höga presumtionshyror ska inte kunna sänkas och segdragna hyresförhandlingar stoppas. Det är några av de förslag som Claes Stråth lämnar till regeringen i dag. (Uppdaterad)

Hårt tryck i Boxholm – nu försvinner turistlägenheterna

Boxholmshus hinner inte bygga nytt tillräckligt snabbt för att möta behovet av fler bostäder. Därför offrar nu bolaget sina turistlägenheter.

Kräver nystart för bostadssamtalen

De bostadspolitiska samtalen som regeringen bjudit in till riskerar att bli resultatlösa. Det befarar Ola Johansson (C) som vill att statsministern griper in.

Rökande hyresgäst riskerar förlora lägenhet

Kraftig tobaksrök gjorde att hyresvärden gjorde en inspektion hos en hyresgäst i Lund. Lägenheten visade sig vara både inrökt och smutsig och nu sägs den äldre damen upp.

Fler kommuner med bostadsbrist

Byggandet ökar men det räcker inte – 240 av landets 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist. Se hur det är i din kommun.

Hyran hos Öckerö Bostads klar till sist

Förhandlingarna har varit långdragna, men nu har Öckerö Bostads AB kommit överens med Hyresgästföreningen om hyrorna. Den stora stötestenen är kostnader för sophämtning.

"En oväntad men bra rekrytering"

Hyresgästföreningens rekrytering av Jonas Nygren som ny förbundschef möts av positiva kommentarer – och en smula förvåning.

Kjell riskerar jättehöjning - fick besök av hyresnämnden

Kjell Hasselgren åker på en höjning med cirka tusenlappen om värden får igenom sitt hyreskrav för Smultronbacken. ”Helidiotiskt”, sade Kjell när hyresnämnden kom på besök.

Miljonförlust för Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningens löpande verksamhet gick back med 57 miljoner kronor förra året. Men avkastningen från de finansiella placeringarna hjälper till att bättra på resultatet.