Underhåll och drift pressar upp hyror

Knappt hälften av hyresvärdarna har lämnat sitt bud för nästa års hyra. Och trots att inflationen är noll fortsätter värdarna att kräva mer betalt av sina hyresgäster. Idag 15:57
Foto: Istockphoto

Att behålla kabel-tv är inget tvång

Avbryt nedsläckningen av det analoga tv-nätet. Så lyder kravet från ett lokalt tv-nätverk. Men nu stänger ett myndighetsbeslut dörren för Öppna kanalens krav. 20 november 2014 kl 15:42

Här fick 734 år sin belöning

Över 40 förtjänsttecken delades ut under region norra Skånes höstfullmäktige. Samtidigt klubbades budgeten på 59 miljoner kronor och ett nollresultat. Idag 15:04

SD har starkast stöd bland husägare

En man boende i villa är mest sannolik att sympatisera med Sverigedemokraterna. Hyresgäster är i sin tur mer vänsterorienterade än genomsnittssvensken. 19 november 2014 kl 16:16
Illustration: Maria Kask

År 2021 ska de första 1 000 bostäderna stå klara i Frihamnen. Illustration: Maria Kask

Foto: Jenny Knutsson

Lithe Blås såg till att invigningen blev festlig trots det trista vädret.

Nya lägenheter på åtta månader

Åtta månader från idé till färdiga hem. Studentbostäders modullägenheter som byggts på en parkeringsplats i Ryd i Linköping är klara för inflyttning. Idag 14:51

Mönsterås bostäder höjer hyran med 0,95 procent

Per Holm, vd för Mönsterås bostäder, hoppas att nästa års hyreshöjning hamnat på en nivå som gör alla nöjda. I genomsnitt höjs hyran med 0,95 procent från 1 januari.

Reklamfilm ska få oss att duscha fem minuter

Ny "revolutionerande" uppfinning. Branschorganisationen Sabo har med hjälp av flera intresseorganisationer sjösatt en bred kampanj som ska få oss att spara på energin.

Här fick 734 år sin belöning

Över 40 förtjänsttecken delades ut under region norra Skånes höstfullmäktige. Samtidigt klubbades budgeten på 59 miljoner kronor och ett nollresultat.

Enig bransch sågar skatteförslag

Kritiken mot förslaget på ny företagsbeskattning är massiv från bostadsbranschen. Bostadsminister Mehmet Kaplan har hittills inte uttryckt någon klar ståndpunkt.

Klart vilka som ska börja bygga billigt på Frihamnen

Framtiden och Rikshem är några av de bolag som valts ut för att bygga första delen av Frihamnen. Där ska en hyresrätt på 70 kvadrat kunna kosta under 6 000 kronor.

Dyrast på Öland – billigast i Luleå

De fasta kostnaderna för en trerumslägenhet är dyrast i Mörbylånga och billigast i Luleå. Skillnaden är hela 11 200 kronor per år.

Nya lägenheter på åtta månader

Åtta månader från idé till färdiga hem. Studentbostäders modullägenheter som byggts på en parkeringsplats i Ryd i Linköping är klara för inflyttning.

Hyreshöjningarna hittills: 0,8 procent

Spelet om nästa års hyror är i gång. De uppgörelser som hittills är klara landar i genomsnitt på måttfulla 0,8 procent.

Sävebo vill höja hyran med drygt två procent

Sävsjös kommunala bostadsbolag Sävebo yrkar på 2,1 procent i hyreshöjning från första januari.

Kaplan: Miljöstöd utjämnar orättvisan

Mehmet Kaplan försvarar stödet till energieffektivisering och menar att det är ett sätt att utjämna orättvisorna. Och han vill att det byggs fler billiga hyresrätter.

Fattade beslut på lång sikt

Medlemsavgiften blir oförändrad och regionstyrelsens förslag till budget och verksamhetsplan för 2015 och 2016 gäller. Det står klart efter regionfullmäktiges höstmöte i helgen.

Alliansen lovar 300 000 bostäder

När alliansen lägger sin skuggbudget utlovas 50 000 fler bostäder till 2020 än regeringspartierna. Oppositionspartierna oroas över att arbetet med regelförenklingar stannar av.

VSBO vill höja hyran 2,8 procent

Vaggeryd-Skillingaryds bostads yrkar på 2,8 procent i hyreshöjning nästa år. På tok för mycket, anser Hyresgästföreningen.

Så mycket kan du påverka som hyresgäst

Nästan nio av tio kommunala hyresvärdar erbjuder sina boende någon form av inflytande i sitt boende. Dock är möjligheten att påverka begränsad, och Boverket vill se förbättringar.

Finnvedsbostäder vill höja hyran med 2,3 procent

Värnamos kommunala bostadsbolag Finnvedsbostäder yrkar på en hyreshöjning med 2,3 procent från första januari.

Du får hyreshjälp – utan att betala

Även du som inte är medlem i Hyresgästföreningen kommer framöver att få hjälp med juridiska frågor över telefon. Orsaken är att många som ringer väljer att bli medlemmar.

Järnbärarens bud: hyreshöjning på 1,8 procent

Gnosjös kommunala bostadsbolag Järnbäraren yrkar på 1,8 procent i hyreshöjning från första januari. Förhandlingen med Hyresgästföreningen har ajournerats.

Inbyggd risk för ras i miljonprogrammet

Cirka 300 000 människor bor i miljonprogramshus med ett inbyggt konstruktionsfel. I värsta fall kan felet leda till att balkongerna rasar, varnar en professor i konstruktionslära.

Gislavedshus vill höja hyran med 2,8 procent

Gislavedshus yrkar på 2,81 procent i hyreshöjning nästa år. För tillfället är förhandlingarna ajournerade.

Inte lönsamt med personliga energinotor

Boverket fick i uppdrag att räkna ut i vilka fall det lönar sig att mäta de boendes förbrukning av värme och vatten individuellt. Hem & Hyra avslöja slutsatsen: Nästan aldrig.

Karlskronahem höjer hyrorna

Karlskronahem höjer hyran med 1,15 procent från årsskiftet. Bra, men inte nöjd. Det är Hyresgästföreningens sammanfattning av överenskommelsen.

Nye bostadsministern tror inte på marknaden

Marknaden kommer inte att lösa alla bostadsproblem. Därför kommer den nya regeringen att vidta åtgärder där det finns brister, lovar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Årehus höjer hyran

De krävde tre procents hyreshöjning. Efter förhandling enades parterna om en procent.

Kraftig ökning av sociala kontrakt

Över 16 000 hushåll i landet har socialtjänsten som hyresvärd. Antalet sociala kontrakt har ökat med 74 procent på sex år. Hem & Hyras karta visar läget i din kommun.