Ny stadsdel får 250 lägenheter

Gotlandshem har tilldelats mark i den nya framtida stadsdelen Visborg. Här planerar bolaget att bygga 250 lägenheter med start 2019. Igår 16:14

Kändisläkare måste återbetala hyra

Genom bulvanföretag försökte kändisläkaren tillika värden kringgå ansvar för överhyra. Nu beslutar hovrätten att han ska betala betala tillbaka 77 000 kronor till tre hyresgäster. 1 december 2016 kl 16:17
Foto: Åsa Eriksson

Ett 30-tal hyresgäster samlades i Folkets Hus i Sollefteå i onsdags för att ställa frågor till Hyresgästföreningen, framförallt om den pågående hyresförhandlingen som kan resultera i chockhöjningar.

Företagets hemsida är förvillande lik Hyresgästföreningens. Både i tilltal och form.

Misstänkt blufföretag lockar hyresgäster

Hyresgästkassan. Så heter ett nytt företag som erbjuder råd och stöd till hyresgäster mot en månadskostnad. Bakom företaget står en man som tidigare lurat tiotusentals personer. 30 november 2016 kl 14:38
Foto: Alexander Farnsworth

Störande granne tvingas flytta

Skrik, bråk och slagsmål. Grannarna har länge klagat och även fastighetsägaren fick till slut nog av den störiga hyresgästen. Nu tvingas han flytta efter beslut i hyresnämnden. Igår 13:21

Föreningens rådgivare är överbelastade

Medarbetarna på Hyresgästföreningens nationella rådgivning går på knäna. Flera personer har sagt upp sig och andra mår dåligt av den stora arbetsbelastningen. Men hjälp är på väg. 29 november 2016 kl 13:56

52 lägenheter nära centrum

Skebo ska bygga centralt. Med vettiga hyror som mål. Helt enkelt för att unga ska ha råd. Igår 13:20

Mamman dog – sonen tvingas flytta ut

Att en 88-åring dör av Alzheimers är inte att betrakta som en oförutsedd händelse. Kvinnans vuxna son får därför inte lov att ta över lägenheten på Östermalm i Stockholm. 25 november 2016 kl 14:10

Ny stadsdel får 250 lägenheter

Gotlandshem har tilldelats mark i den nya framtida stadsdelen Visborg. Här planerar bolaget att bygga 250 lägenheter med start 2019.

Hyran i nya bostäder ska utredas

Regeringen vill se över reglerna för presumtionshyror. Syftet är att minska fastighetsägarnas oro och på så vis få till fler hyresrätter.

Riskerar 45 procent mer i hyra

Älvtorpets Bostäder och K-Konsults hyresgäster i Sollefteå riskerar en kraftig hyreshöjning för 2017. Hyresvärdarna har begärt höjningar från 4,9 procent upp till 45 procent.

Hyresnämnden tar värdens parti

Hyresgäster som motsätter sig hyreshöjningar vid renovering är i praktiken chanslösa. Bara i en procent av fallen fick den boende rätt, visar Hyresgästföreningens undersökning.

Störande granne tvingas flytta

Skrik, bråk och slagsmål. Grannarna har länge klagat och även fastighetsägaren fick till slut nog av den störiga hyresgästen. Nu tvingas han flytta efter beslut i hyresnämnden.

En av tjugo är sen med betalningar

Sverige är det EU-land där lägst andel människor har svårt att få ekonomin att gå ihop. Fem procent av de svenska hushållen kom efter med betalningarna förra året.

52 lägenheter nära centrum

Skebo ska bygga centralt. Med vettiga hyror som mål. Helt enkelt för att unga ska ha råd.

Kommuner som bygger får miljardstöd

Nu är det klart hur regeringens byggbonus kommer att fördelas. Hela 111 (se lista) kommuner får dela på 1,85 miljarder kronor. Sammanlagt ska det byggas nästan 50 000 bostäder.

Öbo inspirerade hyresgäster att bygga brandfarlig ljusstake

När Arvika Fastighets delar ut brandfiltar inför jul, visar Örebrobostäder hur man tillverkar en brandfarlig ljusstake på instagram.

Hyresgästföreningen fortsätter att växa

Hyresgästföreningen trotsar trenden och blir allt större. Så här långt i år har föreningen ökat medlemsantalet med 2 000 personer.

Klart med Platens nya hyror

Bostadsstiftelsen Platen höjer hyrorna med 0,62 procent vid årsskiftet. Det innebär ett påslag på 32 kronor i månaden för en normaltrea.

Hyresrätten tappar mark trots byggboom

Bostadsbyggandet fortsätter att öka kraftigt. Över 15 000 hyresrätter påbörjades under årets tre första kvartal. Men andelen hyresrätter är mindre än på decennier.

Ingen försäljning i Alingsås

Nu kan de oroliga hyresgästerna i Alingsås andas ut. I alla fall tillfälligt. Fullmäktige har sagt nej till försäljning av lägenheter. Men än är frågan inte avgjord.

Döms för pengatvätt efter uthyrningsbluff

En ung man har dömts för pengatvätt sedan han tagit emot pengar från olika håll och lämnat dem till "en kompis". Pengarna kom från lurade bostadssökare. Kompisen är försvunnen.

En veckas utredning av skott i föreningslokal - utan resultat

I februari sköt någon inne i Hyresgästföreningens lokal på Docentgatan i Malmö. Polisen har misslyckats med att hitta någon misstänkt.

Ny medlemsförmån kan sänka räntan

Nästan var tredje medlem i Hyresgästföreningen har tagit lån utan säkerhet. Nu lanseras ett medlemslån som kan användas till att slippa höga räntor.

Antalet uppsägningsärenden har ökat med nästan 70 procent

Mellan den första januari till den 26 oktober i år hade Hyresgästföreningen i norra Skåne 137 uppsägningsärenden. Det är en ökning med nästan 70 procent från förra året.

Filmkrig om hyresavier

Vad händer när hyresförhandlingarna inte lyckas? Då skickar vi vårt förslag på höjning direkt till hyresgästerna, säger Heimstaden i en film, som fått Hyresgästföreningen att rasa.

Bredbandsbråk över i Kinda

Bredbandsbråket i Kinda är över. Hyresgästföreningen och hyresvärden Kindahus har kommit överens om att hyrorna höjs med 40 kronor i månaden när bredband installeras.

Stor hyresskillnad mellan innerstad och förort

I Stockholm kan hyran för en genomsnittlig lägenhet variera mellan 5 600 i Skärholmen och 8 700 kronor på Kungsholmen. I Göteborg och Malmö är skillnaderna också stora enligt SCB.

Hyresklart i Karlshamn

Karlshamnsbostäder höjer hyran med 0,5 procent från första januari 2017.

Hyresgästföreningen kritisk till SCB:s hyresstatistik

Nyligen presenterade SCB landets snitthyror, uppdelade på kommunnivå. Men Hyresgästföreningen tycker inte att statistiken ger en tillräckligt tydlig bild av verkligheten.

Café Välkommen – en ny mötesplats för kvinnor

Hyresgäster i bostadsområdet Fredriksdal i Helsingborg tröttnade på att gå ensamma hemma. I september fick de en ny mötesplats som skapar gemenskap mellan grannar.

Brist på arbetskraft riskerar att sinka nybyggen

Första halvåret ökade byggandet av bostäder stort i Sverige och trycket ser ut att kunna hålla i sig. Men bristen på arbetskraft kan sätta käppar i hjulen.