Hyresgästföreningen vill pröva ortsbegreppet i Högsta domstolen

Hyror i Sundbyberg kan jämföras med likvärdiga lägenheter i Stockholm. Det sa hovrätten i januari. Nu lämnar Hyresgästföreningen in en resningsansökan till Högsta domstolen. Idag 14:14

Sa nej till ersättning för rivningshus - vräks

Kvinnan blev erbjuden att hyra en stor villa eller en central våning, men vägrade. Hon ville inte heller bli utköpt för 100 000 kronor. Nu måste hon flytta ändå - utan ersättning. Idag 16:03
Illustration: Peab

Så här kan det komma att se ut i de smålägenheter som Sölvesborgshem ligger i startgroparna för att bygga.

Haninge Bostäder tvingas böta nio miljoner kronor

Haninge Bostäders byggande av 90 hyresrätter i Vega blir dyrare än beräknat. Bolaget krävs på nio miljoner kronor för att de inte gjorde en korrekt upphandling. Idag 14:28
Foto: EU

EU har synpunkter på svenskarnas skuldsättning. Och sättet som hyrorna förhandlas fram på.

"Hyrorna bör bli mer marknadsmässiga"

EU:s stats- och regeringschefer har godkänt nya rekommendationer för medlemsländerna. För svensk del förordas bland annat en reformering av hyressättningen. 30 juni 2015 kl 15:29
Foto: Jakob Kindesjö

Marknadschefen Jimmy Lundell med en av Vallonbygdens nya elbilar.

Fjärrvärme kräver inte hyresgästernas tillstånd

Värden vill modernisera och byta ut direktverkande el mot fjärrvärme. Hyresgästerna protesterade och fick rätt i hyresnämnden. Men hovrätten ändrar nu beslutet. 29 juni 2015 kl 14:35
Foto: Malin Ericsson.

Almedalsveckan 2014. Redan då seglade bostadsbyggandet upp på en fjärdeplats i antalet programpunkter.

Byggboom i Almedalen

På söndag börjar Almedalsveckan i Visby. För andra året i rad är bostadsbyggande en av de största frågorna. 26 juni 2015 kl 13:46

39 nya smålägenheter på gång i Sölvesborg

I dag lämnade Sölvesborgshem in bygglovsansökan för att bygga 39 ettor och tvåor i området Ljungaviken. Går det som det ska är de inflyttningsklara nästa höst.

Fastighetsägarna: Ingen logik i hyreshöjningarna

Hyrorna för landets kommunala bolag sätts lite hursomhelst. Den slutsatsen drar Fastighetsägarna i en rapport som grundar sig på Hyresgästföreningens statistik.

Haninge Bostäder tvingas böta nio miljoner kronor

Haninge Bostäders byggande av 90 hyresrätter i Vega blir dyrare än beräknat. Bolaget krävs på nio miljoner kronor för att de inte gjorde en korrekt upphandling.

Unga bor kvar hemma längre – många flyttar inom kommunen

Sveriges unga stannar kvar allt längre i föräldrahemmet. Och många väljer att flytta inom hemkommunen – inte minst i Umeå. LISTOR ÖVER HELA LANDET!

Vallonbygden satsar på elbilar

Kommunägda Vallonbygden skaffar elbilar för att minska koldioxidutsläppen. Inom ett år ska hela fordonsparken var utbytt till eldrivet.

Professor vill förändra hyresregler efter renovering

Hans Lind vill ändra reglerna för hyressättning efter renovering. Han anser att skillnaden mellan underhåll och standardhöjning ska suddas ut för att fler ska ha råd att bo kvar.

Nu får alla studenter egen kyl – och hyreshöjning

I ett försök att stoppa matkaoset i korridorernas kylskåp fick studenterna egen frys och kyl på rummet. Enligt ABK slog det väl ut och i höst utrustas alla korridorsrum.

Här kan alla tycka till om Hyresgästföreningen

Fler ska bli delaktiga i diskussionen om föreningens framtid och hyresrätten. Därför startar Hyresgästföreningen i dag en sajt där alla kan komma till tals.

Sena hyresinbetalningar – mister lägenheten

En hyresgäst i Huskvarna var sen med hyran varje månad i ett års tid. Det är inte okej, anser hyresnämnden som beslutat att han inte får bo kvar.

Svenskfödda flyttar när utomeuropéer blir fler

När fyra procent av invånarna i ett område är födda utanför Europa börjar de svenskfödda flytta därifrån. Det är en förklaring till segregationen, enligt en ny doktorsavhandling.

Karlskronahem har bästa boendet för äldre

Handelsträdgården i Lyckeby har utsetts till bästa boendet för äldre av Rikshem och PRO. Priset på 50 000 kronor delades ut i Almedalen i går.

Myndigheter oense om sol och vind

Boverket föreslår att nya bostäder inte ska få dra mer energi än 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Om det inte är "gratis" energi från egna sol- och vindkraftverk.

Få hyresrätter i nya Sergeanten

Hyreslägenheter skulle premieras i bygget av nya bostadskvarteret Sergeanten i Visby. Men av de över hundra nya bostäderna verkar nu endast ett fåtal bli hyresrätter.

Utredare: "Staten måste ut på banan"

I dag sköter kommunerna själva sin bostadsplanering. Nu föreslås att länen och staten ska få viktigare roller. "Staten måste steppa upp" säger utredaren Rose-Marie Frebran.

Ringdansen får nya bostäder

Byggfirma blir ny hyresvärd i Norrköping. I Ringdansen bygger ED Bygg om en tidigare förskola till 20 nya hyreslägenheter. Huset ska stå klart för inflyttning i höst.

Lagförslag tydliggör EU-regler kring statsstöd

Kommunala bostadsbolag kan få stöd utan att det bryter mot EU:s regelverk, visar en utredning som har överlämnats till regeringen.

Sumpade andra chansen – måste flytta

Första gången hyresgästen var i hyresnämnden fick han en ny chans. Men han fortsatte att missköta sina hyror och måste nu flytta.

Bostadsbolag satsar på kompakta lägenheter

Högt i tak och låg hyra, närmare bestämt uppåt fyra meter och under 5 000 kronor i månaden - så vill ett bostadsföretag lösa lägenhetsbristen i Helsingfors.

Nystart för användbar mötesplats i Boxholm

Återbruksboden i Boxholm flyttar och växer. Intresset både för att lämna och hämta saker har ökat.

EU-krav gör Halvmiljonprojektet 100 miljarder kronor dyrare

Strängare energikrav som införs om några år ökar byggkostnaden med drygt 140 000 kronor för en lägenhet, visar en färsk utvärdering från Boverket och Energimyndigheten.

Övikshem bygger nytt i centrala Örnsköldsvik

Första februari 2017 kommer hyresgästerna kunna flytta in i det åtta våningar höga huset med 29 lägenheter. I det hetaste området just nu - inre hamnen med "Foppa" som granne.

Lägsta hyreshöjningen sedan 2006 - trots renoveringsbehov

Hyresvärdarna ville ha drygt två procent, men långdragna hyresförhandlingar resulterade i den lägsta höjningen sedan 2006. Och höjningarna har minskat stadigt sedan 2012.

Tiotalet hyresgäster bor kvar efter protester i Tensta

Flertalet Tenstafamiljer vars korttidskontrakt löpt ut har nu lämnat ifrån sig sina nycklar. Men ett tiotal hyresgäster vägrar fortfarande att flytta ut från sina bostäder.

Sabo kräver mindre byggkrångel

Ökade byggkostnader – det är följden av de europeiska standarder som infördes 2011. En kartläggning visar att det handlar om hundratals kronor extra i månadshyra för en trea.