Byggandet fortsätter öka

Den ökade byggtakten håller i sig, enligt preliminära siffror från SCB. Det första halvåret i år påbörjades 40 procent fler lägenheter än förra året – hälften av dessa hyresrätter. Igår 16:42

Efter misshandeln kom värdens uppsägning som en kalldusch. ”Jag trodde att man hade en säkerhet”, säger Frida. Nu har lagen ändrats. Foto: Julia Sjöberg

Misshandlade Frida ändrade lagen

Fridas ex-man slog sönder både henne och lägenheten. Sedan var hon nära att bli vräkt. Nu har hennes kamp för sitt hem lett till bättre skydd för misshandlade hyresgäster. Igår 09:21

Bostadsbristens ansikte

"Jag bor med min dotter i ett rum hos min kompis"

Efter en separation flyttade Elisabeth Hansen hem igen. Nu bor hon inneboende hos en kompis. Hon och dottern behöver något eget och söker desperat efter en lägenhet.

Tips

Tänk på detta när du hyr ut

Funderar du på att hyra ut en lägenhet i andra hand? Då är det viktigt att tänka igenom en mängd olika saker i förväg

Nyhet

Så mycket kostar flyttstädningen

Flytta är slitsamt, inte minst att städa. Men det går så klart att slippa. Enligt Hem & Hyras undersökning kostar flyttstädningen för en trea 2 400 kronor.

Nyhet

Så varmt får du stå ut med att ha

Sol och ljus bäddar för bad och lek ute – men för hundratusentals svenskar blir det rena rama bastun inomhus. Har du för varmt inne kan du kräva åtgärder, och kanske lägre hyra.

Krönika

Jag är en ordnad, djurfri tjej

ELLEN EKMAN, serietecknare

Hem & Hyra testar

Åtta parasoll i test

För soligt på balkongen? Skaffa ett parasoll som skuggar i värmen. Hem & Hyra testar åtta modeller, för olika typer av balkonger.

Krönika

Jag fick ta över farsans fyra

Kajsa Grytt, musikartist, författare, samtalsterapeut

Nyhet

Så slipper du semesterkrypen

Hem & Hyra tipsar om hur du undviker du att få hem ovälkomna husdjur som vägglöss och kackerlackor efter semesterresan.

Hyrorna 2014

Årets hyror
är klara

I hela landet är nu 2014 års hyror i princip klara.

Tips för hyresgäster

Töm garderoben - fyll plånboken

Svämmar din garderob över? Hänger där felköp, eller plagg du tröttnat på? Då är det dags att röja och sälja. Så här ger dina kläder klirr i kassan.

Kvarterets reporter. Med egen unik mikrofon slipar Bobo Jankul på sin intervjuteknik när han deltar i aktiviteterna i projektet Efter skolan. Foto: Annika Wallsson

Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen, var på plats i Malmö igår för att diskutera bostadspolitik med bland andra Klas Eklund, ordförande i Bokriskommittén, och Stefan Attefall (KD), civil- och bostadsminister. Foto: André de Loisted

Debatt: Sågade förslag på friare hyressättning

Vi måste kanske tränga ihop oss mer och vissa hyresgäster tvingas flytta. Men det är priset vi får betala för mindre bostadsbrist, menar Bokriskommitténs ordförande. Igår 10:39

De blir sjuka i sin lägenhet

Ständiga förkylningar, feber och nästäppa. Paret Hansmar misstänker att möglet i lägenheten gör dem sjuka. Men deras klagomål till Trelleborgshem registrerades aldrig. Idag 06:59

Husen i Holm som Aros Energideklarationer AB vill hyra ut som asylboende lär stå tomma ett tag till. Foto: Åsa Eriksson

Inget asylboende i Holm

Det blir inget asylboende för Aros Energideklarationer i Holm utanför Liden. Det skandalomsusade bolaget har fått avslag på sin ansökan till Migrationsverket. Igår 16:41

Hon är hyresgästernas nya förbundsordförande

Efter 14 år har Barbro Engman nu lämnat över till sin efterträdare Marie Linder. Med Hem & Hyra diskuterar hon Hyresgästföreningens framtid. 20 augusti 2014 kl 09:01

Med bostadsfrågan på bordet

Hyresgästföreningen satsar på att rikta ljuset på bostadsfrågan inför höstens val. I Vänersborg finns plats för nya hyresrätter var budskapet i den mobila lägenheten på torget.

Byggandet – viktigast för hyresgästerna

Fixa fler och billigare bostäder. Det är politikernas viktigaste uppgift, om landets hyresgäster får välja. Max Nilsson, 23, är en av 289 000 unga vuxna som behöver en lägenhet.

Randi i Huskvarna kan konsten att fixa fint i kvarteret

Källaren, tvättstugan, utemiljön. Randi Thorvaldsen ger inte upp när värden säger nej. Hon argumenterar tills det blir fixat och fint.

Vi bor helst granne med Stefan Löfven

Om Sveriges hyresgäster får välja vill de ha Stefan Löfven som granne. Själv är partiledaren inte förvånad – att ta hand om sina grannar är ju vad socialdemokrati går ut på.

Snabba Hus för ungdomar

Bostadsbristen breder ut sig bland unga. Nästa vecka ställs en ny idé ut på Norr Mälarstrand. Snabba Hus – modulbostäder, ett samarbete mellan Svenska Bostäder och Jagvillhabostad.

Upphettad lägenhet stoppar vägglössen

Lägenheter värms upp till 80 grader, specialutbildade hundar släpps lösa, tavlor stoppas in i syreätande påsar. Nya metoder utvecklas, ändå sprider sig vägglössen allt mer.

Inget asylboende i Tobo för Aros Energideklarationer

Det blir inget asylboende för Aros Energideklarationer i Tobo. Det skandalomsusade bolaget har fått avslag på sin ansökan till Migrationsverket.

Utredning: Bostäder inget riksintresse

Bostadsförsörjning bör inte klassas som ett riksintresse, enligt en statlig utredning. Däremot jobbar man vidare med hur bostadsbyggande inte ska hindras i onödan.

Trelleborgs kommun kan gå med i Boplats Syd

Trelleborgs kommun kan komma att gå med i den regionala bostadsförmedlingen Boplats Syd. Frågan ska nu utredas.

Bostadsbrist vanligast i allianskommuner

Var tredje vänsterstyrd kommun har bostadsbrist. I alliansstyrda kommuner är det dubbelt så vanligt, men de är mer optimistiska om framtiden, visar Hem & Hyras kartläggning.

Baracker ska minska bostadsbristen för studenter

Studenter kommer att erbjudas boende i baracker i Ryd. Detta för att så snabbt som möjligt får till fler studentbostäder.

Ägarbyte räddade hyreskontraktet

En man i Skåne blev uppsagd från sin lägenhet eftersom han inte hade betalat hyran. Men en juridisk miss gör att han får han bo kvar ännu ett tag.

Ett år för att åtgärda läckan

Redan på besiktningen innan Peter Kindgren skulle flytta in i sin lägenhet upptäcktes fukt. Sedan dess har han haft problem med att det regnar in och luktar mögel.

Inbrottstjuven har fått upp farten

Antalet inbrott i lägenheter ökade under årets första sju månader jämfört med i fjol. Men det är inte under semestern tjuven varit mest aktiv.

Avslutning för allsången i Brandbergen

Priser i form av en tandborste och en dvd-film, fräckisar och låtar som 34:an och Kostervals. Besökarna till allsången på dansbanan i Brandbergen bjöds på en blandad kompott.

Experter ska se till att vattnet hålls rent

Vilka material och produkter som är lämpliga att använda i kontakt med vatten är under ständig diskussion. Nu ska en statlig utredning försäkra att dricksvattnet hålls rent.