Illustration: Rikard Ljungqvist

Fastighetsägarna i Uppsala frånträdde i dag förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Det är den senaste i en rad strandningar i år.

Över 70 000 privathyror strandade

Det gnisslar rejält i hyresförhandlingarna med privatvärdarna. Fastighetsägarna har lämnat förhandlingsbordet på många orter. Över 70 000 lägenheter berörs. Hela listan(uppdaterad) 12 februari 2016 kl 11:31
Foto: Åsa Eriksson

98 kommuner tog ut pengar ur sina bostadsbolag. Sju av dem tog mer än tillåtet.

Bostadsbolag töms på miljoner

I fjol tog 98 kommuner ut 229 miljoner kronor från sina bostadsbolags vinster. Sju tog mer än tillåtet. Hem & Hyras tabell visar hur mycket din hyresvärd fick lämna ifrån sig 11 februari 2016 kl 17:48

Mål ska öka mångfalden

Var femte ska vara under 35 år. Könsfördelningen ska vara jämn och fler ska ha utländsk bakgrund. För första gången har Hyresgästföreningens valberedningar mål att försöka uppnå. 10 februari 2016 kl 17:17

Ny strandning i Orsa

Ännu ett försök att få till ett avtal om årets hyror i Orsa har misslyckats. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra. Frågan går nu tillbaka till Hyresmarknadskommittén. 12 februari 2016 kl 15:20

Antalet hushåll med bostadsbidrag har minskat under 2000-talet.

Här fick flest bostadsbidrag

Drygt 186 000 svenska hushåll fick bostadsbidrag i fjol. I de allra flesta fall gick det till barnfamiljer i hyresrätt med låga inkomster. Se kommunerna där det var vanligast. 9 februari 2016 kl 15:28

Anjela tar strid mot kostnad för fuktskada

Anjela Ekberg och värden är överens: badrummet måste renoveras. Men vem ska betala? – Självklart inte vi, det är ju vattenskador i lägenheten, säger Anjela. 12 februari 2016 kl 15:13

Offensiv mot skenbyten

Med tveksamma hyreskontrakt har tre personer bytt till stora lägenheter på fina adresser. Nu riskerar alla tre att bli uppsagda. Har de betalat svart går pengarna förlorade. 5 februari 2016 kl 16:54

Inget åtgärdsföreläggande på grund av störande granne

Hyresgästerna i Ljungby, som ville att hyresnämnden skulle besluta om åtgärdsförläggande mot sin hyresvärd i syfte att få bort deras granne, förlorade i nämnden.

Bostadssegregationen ökar inte

Bostadssegregationen har inte ökat de senaste åren. Men risken är stor att den förvärras om det inte blir lättare för nyanlända att få jobb, enligt en ny ESO-rapport.

Växjöföreningen försöker påverka in i det sista

På måndag träffar en arbetsgrupp från Hyresgästföreningen den politiska ledningen i Växjö. Med sig har de åsikter och oro från hyresgästerna.

Ordförande ledsen över hyreskollaps

Samarbetet mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna knakar i fogarna. Den ena parten menar att man nått "vägs ände" och behöver byta ut hela förhandlingssystemet.

Ny strandning i Orsa

Ännu ett försök att få till ett avtal om årets hyror i Orsa har misslyckats. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra. Frågan går nu tillbaka till Hyresmarknadskommittén.

Hög musik största störningsmomentet

Musik, skrän och skratt berövar dig nattsömnen – ändå hjälper inte värden dig. Det här kan du göra åt situationen. Mest störs vi av musik på hög volym samt stökiga fester.

Anjela tar strid mot kostnad för fuktskada

Anjela Ekberg och värden är överens: badrummet måste renoveras. Men vem ska betala? – Självklart inte vi, det är ju vattenskador i lägenheten, säger Anjela.

Sex gånger fler saneringar – på sju år

Antalet vägglussaneringar skenar. Sedan 2009 har antalet utryckningar ökat från 2 000 till 13 000 stycken. Även kostnaderna för bostadsbolagen har eskalerat.

Privatvärdar i Uppsala strandar förhandlingar för 7 000 hushåll

En rad privata hyresvärdar i Uppsala meddelade på fredagen att de strandar hyresförhandlingarna för sammanlagt omkring 7 000 lägenheter. Oseriöst, tycker Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens vägval får hård kritik

Ska Hyresgästföreningen satsa på bättre medlemsservice eller på att bli bredare och tyngre i samhällsdebatten? De flesta vill både och - och vägrar se det som ett vägval.

Unga ska lättare få lägenhet

Det ska bli lättare för ungdomar mellan 18 och 24 år att få en egen bostad i Norrköping. Det hoppas Hyresbostäder som nu lanserar särskilda ungdomslägenheter.

Små skulder bakom barnvräkningar

I fjol vräktes 472 barn i Sverige. I över hälften av fallen på grund av att familjen hade en hyresskuld som var mindre än 10 000 kronor. Se var flest barnfamiljer tvingades flytta.

Grannfejd till hyresnämnden

Ett lite udda fall av åtgärdsföreläggande pågår i Ljungby. Med hjälp av Hyresgästföreningen försöker tre medlemmar bli av med sin granne, som enligt dem orsakar störningar.

Här blev flest vräkta i fjol

Antalet ansökningar om vräkning minskade med nio procent i fjol. Ändå minskade inte de verkställda vräkningarna. Hem & Hyra listar var det var vanligast att tvingas från sitt hem.

Östgötska hyresvärdar prisades

Länets två största hyresvärdar, Stångåstaden i Linköping och Hyresbostäder i Norrköping, har fått fastighetsbranschens pris ”Kundkristallen”.

Vanligt med fallskärm för kommunal vd

Ledig från jobbet med fyra miljoner på fickan? Så kan det gå för en vd som inte räcker till – eller inte gör som ägaren vill. Som Stefan Henrixon.

Godkännanden till hovrätten

Stockholmia säger upp en hyresgäst som motsatt sig renoveringar på Maria Prästgårdsgata. Dessutom överklagas domen om de ”godkända” renoveringarna till Svea Hovrätt.

Heltidslön mellan 36 500 och 142 000: Se hela listan

Hur mycket tjänar de kommunala bostadsdirektörerna? Hem & Hyras har hela listan.

Skövdebostäder flerfaldigt prisade för nöjda kunder

När Kundkristallen delades ut i Stockholm gick Skövdebostäder hem med tre priser. Bolaget har lyckats när de gäller både kvalitet och service, det säger hyresgästerna.

Karta: Så svarade alla vd:ar

Klicka på kartan för att se hur vd:arna i alla Sveriges kommunala bostadsbolag svarade på Hem & Hyras frågor om lön och fallskärmsavtal

Haninge Bostäder höjer hyran med 0,66 procent

Tvåårig hyresöverenskommelse klar med Haninge Bostäder. Hyran höjs med 0,66 procent från 1 april 2016 och 0,89 procent från första april 2017.

Sabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

Hyresvärdar bör inte ställa för höga inkomstkrav eller säga nej till alla som har försörjningsstöd. Det skriver Sabo i en ny vägledning till de kommunala bostadsbolagen.

Förtroendevald petas från sina uppdrag

En förtroendevald i södra Skåne har stängts av från alla sina uppdrag i Hyresgästföreningen. Regionstyrelsens beslut överklagades till förbundsstyrelsen som nu sagt sitt.

Fler uppsägningar i hyresnämnderna

Antalet uppsägningsärenden i hyresnämnderna ökade med tio procent 2015 jämfört med året innan. Även Hyresgästföreningens jurister har märkt att fler uppsagda medlemmar söker hjälp.