Regeringen utreder oseriösa värdar

Regeringen ska ta tag i problemet med värdar som låter hyresgäster bo i misär. Redan om ett par veckor utlovas en utredning med målet att stoppa oseriösa värdar. Igår 17:14

Förhandlarnas vd-tips

Hem & Hyra ville veta vad en kommunal bostadsvd gör på jobbet, egentligen. ”Åk till Bollnäs!” sa Hyresgästföreningens förhandlare. Idag 00:03

Åker ut efter 34 år i pappas lägenhet

Det finns en myt som säger att en andrahandshyresgäst har rätt att ta över kontraktet efter ett par år. En ny dom i Svea hovrätt visar att det inte är sant ens efter tre decennier. 22 maj 2015 kl 09:00
Foto: Cecilia Landmark

Suzanne Liljegren (FP) och Carina Cedergren, Hyresgästföreningen överlämnar namninsamlingen till Björn Samuelson (M).

4 800 vill ha folkomröstning om Lidingöhem

Namninsamlingen har nått sitt mål – med råge. Lidingöhemskampanjen lämnade i dag över kravet om folkomröstning till kommunfullmäktiges ordförande. Igår 22:06

Hyresrätten ökar i Europa

I decennier ökade andelen ägda bostäder konstant i Europa. Nu har trenden vänt och hyresrätterna ökat i de gamla EU-länderna, enligt en ny bostadsrapport från Housing Europe. 21 maj 2015 kl 12:46

Bostäder för en halv miljard säljs i Hammarkullen

D. Carnegie & Co säljer 890 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens Gård i Hammarkullen. Köpare är Real Holding, ett företag med affärsidén att renovera upp hus i förorten. Igår 15:56

Festligt i Borlänge

Hyresgästerna i Borlänge har haft flera fester att välja på den senaste tiden. Banandagen i Jakobsgårdarna och grill- och trubadurafton på Bullermyren bland annat. Igår 14:04

EU: "Sverige behöver mer marknadsmässiga hyror"

Sveriges skattesystem gynnar bostadsägande, vilket driver upp priserna och hushållens skulder. Det måste ändras enligt EU-kommissionen, som även vill se mer marknadsmässiga hyror. 19 maj 2015 kl 15:45

Förhandlarnas vd-tips

Hem & Hyra ville veta vad en kommunal bostadsvd gör på jobbet, egentligen. ”Åk till Bollnäs!” sa Hyresgästföreningens förhandlare.

Tveksam uppsägning för asylboende

Kan en hyresvärd köra ut sina hyresgäster för att öppna ett asylboende? "Det har jag väldigt svårt att se", säger hyresrådet Lars-Åke Ström. Frågan är aktuell i värmländska Torsby.

4 800 vill ha folkomröstning om Lidingöhem

Namninsamlingen har nått sitt mål – med råge. Lidingöhemskampanjen lämnade i dag över kravet om folkomröstning till kommunfullmäktiges ordförande.

Ökad brist trots fler nya bostäder

Bostadsbristen fortsätter att öka. Precis som tidigare år är situationen värst i storstadsregionerna, men det finns ljuspunkter: Byggandet har ökat och trenden spås hålla i sig.

Bostäder för en halv miljard säljs i Hammarkullen

D. Carnegie & Co säljer 890 lägenheter på Bredfjällsgatan och Gropens Gård i Hammarkullen. Köpare är Real Holding, ett företag med affärsidén att renovera upp hus i förorten.

"Marknadshyror höjer hyran 63 procent"

Om marknadshyror införs kan hyrorna i Stockholms stad höjas med i snitt 63 procent. Antalet socialbidragstagare tredubblas, liksom antalet vräkningar, enligt en ny rapport.

Festligt i Borlänge

Hyresgästerna i Borlänge har haft flera fester att välja på den senaste tiden. Banandagen i Jakobsgårdarna och grill- och trubadurafton på Bullermyren bland annat.

Småhus vanligaste boendeformen

De flesta svenskar bor i småhus, näst vanligast är det att bo i hyresrätt. Personer med utländsk bakgrund hyr i högre grad sitt boende än svenskfödda.

12 000 i månaden för möblerad fyra var för mycket för Hovrätten

En kvinna hyrde ut en fyrarummare i Vällingby på 70 kvadratmeter i andrahand för 12 000 kronor i månaden under knappt ett år. Nu får hon betala tillbaka 40 000 kronor.

Vägglössen spred sig – hyresgäst sägs upp

I lägenheten bedrevs ”hotellverksamhet” och vägglössen spred sig till grannarna. Nu tvingas hyresgästen flytta.

”Råttorna hängde i fönstret”

Råttor som hänger i fönstret och springer över bordet på uteplatsen. Hyresgäster i Norsborg vill se hårdare tag för att få bort djuren från uteplatserna.

Hyresgästföreningen stärker kassan

Verksamheten går med ett medvetet underskott men kassakistan växer. Hyresgästföreningens årsredovisning för 2014 visar att ekonomin i föreningen är mycket god.

Höga hyror på Fredriksdal

Etagevåningar. Stora takterrasser eller balkonger. Öppna planlösningar. Lägenheterna mitt på Fredriksdal är snart inflyttningsklara. Hyrorna blir bland stadens högsta.

Storstäderna går mot ökad segregation

Det är mer än dubbelt så vanligt att utlandsfödda bor i allmännyttan mot de som är födda i Sverige. I Stockholm och Malmö bor bara var tionde svenskfödd hos en kommunal värd.

Frusen hyresgäst fick nej i hyresnämnden

Trots att mätningar visade godkänd inomhustemperatur höll en kvinna i Mjölby fast vid att det är för kallt och krävde åtgärder från värden. Men hyresnämnden säger nej.

Hyresrätterna i majoritet

Det är långt kvar till målet på 50 000 nya bostäder årligen. Av de lägenheter som blev inflyttningsklara förra året var drygt hälften hyresrätter. SIFFROR LÄN FÖR LÄN.

Kommunen vill öka MKB:s bostadssociala arbete

Kommunledningen i Malmö stad vill se ett ökat bostadssocialt ansvarstagande hos MKB. Samtidigt vill politikerna göra ett nytt vinstuttag på 30 miljoner kronor från bolagets kassa.

Nya råd: Bostad först hjälper missbrukare

Socialstyrelsen har kommit med nya riktlinjer för hur hemlösa missbrukare ska få hjälp. Den gamla boendetrappan bör undvikas, i stället ska man satsa på bostad först, enligt råden.

Krav på Jakri AB till hyresnämnden

Fuktskador, mögel och trasiga kökssnickerier. Hyresgästerna i Åkarp vänder sig nu med hjälp av Hyresgästföreningen till hyresnämnden för att få bristerna åtgärder.

Inget guldägg till hyresgästkampanj

Kampanjen ”från ord till handling” blev utan pris när reklambranschens guldägg delades ut.

Vivalla förebild för ätbar odling

Morätter, jordgubbar, sallad och squars. You name it. På torget mellan Krämaren och Öbo-kontoret kan örebroarna i sommar gå och plocka grönsaker till matlagningen.

Hyresgäster med paraboler får bo kvar

Värden ville säga upp hyresgästerna eftersom de inte monterat ner sina parabolantenner. Men hovrätten hänvisar till Europakonventionens tidigare beslut och låter dem bo kvar.

Maktens hus kan bli nya bostäder

Kommunhuset i Växjö behöver renoveras, och är för stort. Ekvationen kan bli ett mer levande centrum med främst hyresrätter, hoppas ledande politiker.

Förlorad strid om rivningskontrakt

Aldrig tidigare har det i rättspraxis ställts på sin spets hur nära förestående en ombyggnation måste vara för att en värd ska kunna använda sig av rivningskontrakt. Förrän nu.