Foto: Anna-Lena Lundqvist

Allt färre unga får packa upp väskan i ett eget hem. Nu kräver Hyresgästföreningens Marie Linder förändring.

Aldrig har färre unga haft egen bostad

Andelen unga som saknar eget boende är högre än någonsin och har ökat med 18 procent på två år. Samtidigt har kostnaden för boendet ökat, visar Hyresgästföreningens rapport. Igår 14:57
Foto: Åsa Eriksson

Märta, 76, säger att hon bara tål el och ljus under korta stunder. Lägenheten är mörklagd. Här lyser hon upp ansiktet med ficklampor täckta med väv ett kort ögonblick för bildens skull.

Foto: Jenny Knutsson

Fastighetsägare ska sporras att renovera

Renovera mer – och tidigare. Så lyder Boverkets och Energimyndighetens recept på hur Sverige ska nå energimålen. Som hjälp vill de inrätta en statlig informationscentral. 24 juli 2015 kl 13:09

Greger Björkegren, avsatt ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Avsatt ordförande stämmer föreningen

Under dramatiska former suspenderades i fjol Hyresgästföreningens regionordförande i Stockholm. Nu kräver Greger Björkegren skadestånd på 1,59 miljoner kronor för inkomstförluster. 23 juli 2015 kl 14:47
Foto: Åsa Eriksson

Skivaktuell. I augusti kliver Ida Boija in i studion för att spela in sin debutskiva med bland annat låten ”In i märgen” om rätten att vara förbannad.

Ida vågar vägra vardagslivet

Artisten Ida Boija hyr hellre än äger för frihetens skull. En sång- och flyttfågel som till slut landat och satt bo men vägrar vingklippas. I augusti spelar hon in sin debutskiva. Igår 08:08

Krävde 11 000 i hyra – för en tvårummare

3 100 kronor i månader – för möbler. Det ansåg Stockholmsvärden vara ett lämpligt påslag för sin hyresgäst. Nu fälls hon i hovrätten för ockerhyra. 22 juli 2015 kl 13:43
Foto: Josefine Bäckström

Grannar stör mer på sommaren

Uteserveringar, skratt, och musik. Mer än var fjärde person störs mer av oljud på sommaren än under övriga året – en halv miljon svenskar kan därför inte sova med fönstret öppet. 21 juli 2015 kl 15:40
Foto: Istockphoto

Mångdubbelt fler chansar och hyr ut

Känner du någon som hyr ut sin bostad i sommar? Förmodligen. Fritidsuthyrningen på nätet har ökat mångdubbelt på några år – men för lägenhetsinnehavare innebär den också risker. 20 juli 2015 kl 15:02

Märta mår dåligt av el

Märta Tollet Sjölund, 76, lever isolerad i en mörklagd lägenhet med minimal elförsörjning och knapp kontakt med omvärlden. El har gjort henne till fånge i sitt eget hem, säger hon.

Skynda med att söka studentlyan

Väntar du på besked från högskolan? Sök bostad nu! I Göteborg är kötiden redan drygt ett år – och i Stockholm får den saktfärdiga vänta betydligt längre.

Vanskötsel av hyreshus gav 95 000 kronor i böter

Två hyresvärdar i Stockholm tvingas betala 95 000 kronor i vite för att ha struntat i att åtgärda brister i flera lägenheter. Det står klart efter en dom i Högsta domstolen.

Mark Levengood är vår drömgranne

Om svenskarna får välja har de helst en glad finlandssvensk programledaren och författare boendes intill. Fyra femtedelar av tycker sig känna sina grannar.

Ida vågar vägra vardagslivet

Artisten Ida Boija hyr hellre än äger för frihetens skull. En sång- och flyttfågel som till slut landat och satt bo men vägrar vingklippas. I augusti spelar hon in sin debutskiva.

Lagändringar ska hindra renovräkning

Fastighetsägare tjänar storkovan på att renovera miljonprogramshus och chockhöja hyran. Nu vill Hyresgästföreningen se flera lagändringar för att skydda utsatta hyresgäster.

Hyresgäst får tillbaka ockerhyra

En kvinna betalade nära 7 000 kronor i månaden för en andrahandstvå i Gårdsten. För mycket, enligt hyresnämnden.

Fattiga och rika lever mer åtskilda

Rika umgås med rika och fattiga människor isoleras tillsammans. Det är resultatet av de två senaste decenniernas stadsplanering och bostadspolitik, visar färska studier.

Nya krav ger rekordmånga sommarjobb hos hyresvärden

Stångåstaden kräver att deras entreprenörer tar in sommarjobbare. Det har lett till att rekordmånga unga Linköpingsbor ägnar sommarlovet åt att arbeta i bolagets områden.

Andrahandshyror ökar även i hyresrätt

Andrahandshyrorna för bostadsrätter har höjts med 40 procent sedan lagändringen 2013. Även för hyresrätter har de höjts kraftigt. Se snitthyrorna i de tio största kommunerna.

Lundavärd måste fortsätta förhandla hyrorna

Lundavärden Bo Tavell sade i våras upp förhandlingsordningen för två fastigheter. Men hyresnämnden ger i ett beslut Hyresgästföreningen rätt att fortsätta förhandla hyrorna.

"Säkrare" cigaretter glöder vidare

År 2011 infördes krav på självslocknande cigaretter i hela EU. Nu visar svensk forskning att cigaretterna inte slocknar som det var tänkt. Och dödsbränderna har inte minskat.

Hyresvärd krävs på 25 000 kronor för slumbostad

Mögel, råttor och avloppsvatten hindrade inte hyresvärden från att hyra ut källaren som bostäder. Trots att lokalerna dömdes ut förra hösten bor det kvar hyresgäster.

Läsare drabbade av annons i Hem & Hyra

Annonsen i Hem & Hyra utlovade prisvärda hotellpaket. Men efter betalning har bokningarna ställts in – utan återbetalning. Konkurs anges vara skälet. Många av de drabbade är äldre.

Vänder sig till hyresnämnden för att få dusch och toalett

När hyresgästen flyttade in i sin lägenhet för två månader sedan lovade hyresvärden att installera toalett, dusch och lås. Men fortfarande har inget hänt. (UPPDATERAD)

Kommunen får fördela statsstödda bostäder

De billiga lägenheter som byggs med regeringens investeringsstöd ska gå till låg- och medelinkomsttagare i första hand. Hur det ska gå till får kommunerna avgöra, enligt förslaget.

Hyresgäster fick rätt - hyresvärden överklagar

Hyresvärden ville vräka hyresgästerna och krävde dem på 300 000 kronor men tingsrätten gav hyresvärden bakläxa och hovrätten ville inte pröva fallet. Nu överklagar värden.

Många dödsbränder första halvåret

Under första halvåret i år dog 68 personer i bränder - de allra flesta i bostadsbränder. Det är en mycket kraftig ökning jämfört med i fjol.

Konflikter när Nordostpassagen renoveras

Två olika fastighetsägare drar snart igång stora renoveringar på Nordostpassagen i centrala Göteborg.

Sa nej till ersättning för rivningshus - vräks

Kvinnan blev erbjuden att hyra en stor villa eller en central våning, men vägrade. Hon ville inte heller bli utköpt för 100 000 kronor. Nu måste hon flytta ändå - utan ersättning.

Uppgifter: Fastighetsköp i Hammarkullen blir inte av

Enligt uppgifter i media kommer inte Real Holding att köpa Graflunds fastigheter i Hammarkullen. Orsaken? Brist på pengar.

Utredare vill höja tak för bostadstillägg

Den statliga utredningen om bostäder för äldre kommer att föreslå en rejäl höjning av bostadstilläggets hyrestak. Från dagens 5 000 till kanske uppåt 7 000 kronor enligt utredaren.

”Falska” fastighetsskötare bestal åldringar i Botkyrka

Två äldre blev bestulna i sina lägenheter i Botkyrka i helgen. Tjuvarna utgav sig för att komma från Botkyrkabyggen och hävdade att de skulle kontrollera något i lägenheterna.

"Hyrorna bör bli mer marknadsmässiga"

EU:s stats- och regeringschefer har godkänt nya rekommendationer för medlemsländerna. För svensk del förordas bland annat en reformering av hyressättningen.