Bananflugorna är här – så slipper du undan

Rötmånaden är kommen, och så även bananflugorna. Hem & Hyra ber naturhistoriska riksmuseets biolog om bra tips för att hålla insekterna borta. Igår 14:54

Tvist om handfat och tapet till hyresnämnden

Annica Haafke har inte vågat använda sitt spruckna handfat på ett halvår. Hyresvärden menar att hon själv orsakat skadan och kräver att hon ska betala bytet. Idag 09:00

Nyhet

Så varmt får du stå ut med att ha

Sol och ljus bäddar för bad och lek ute – men för hundratusentals svenskar blir det rena rama bastun inomhus. Har du för varmt inne kan du kräva åtgärder, och kanske lägre hyra.

Bostadsbristens ansikte

Bostadsbristens ansikte

Krönika

Jag är en ordnad, djurfri tjej

ELLEN EKMAN, serietecknare

Hem & Hyra testar

Åtta parasoll i test

För soligt på balkongen? Skaffa ett parasoll som skuggar i värmen. Hem & Hyra testar åtta modeller, för olika typer av balkonger.

Krönika

Jag fick ta över farsans fyra

Kajsa Grytt, musikartist, författare, samtalsterapeut

Nyhet

Så slipper du semesterkrypen

Hem & Hyra tipsar om hur du undviker du att få hem ovälkomna husdjur som vägglöss och kackerlackor efter semesterresan.

Nyhet

Så mycket kostar flyttstädningen

Flytta är slitsamt, inte minst att städa. Men det går så klart att slippa. Enligt Hem & Hyras undersökning kostar flyttstädningen för en trea 2 400 kronor.

Hyrorna 2014

Årets hyror
är klara

I hela landet är nu 2014 års hyror i princip klara.

Tips för hyresgäster

Töm garderoben - fyll plånboken

Svämmar din garderob över? Hänger där felköp, eller plagg du tröttnat på? Då är det dags att röja och sälja. Så här ger dina kläder klirr i kassan.

Grannsamverkan går ut på att grannar håller ett extra öga öppet för varandras skull. Foto: Rikard Ljungqvist

Svårt att samverka i hyreshus

Grannsamverkan är den metod som i test varit mest effektiv för att hindra inbrott. Dessutom skapas trygghet. Men i hyreshus är det ofta förtvivlat svårt för projektet att få fäste. 29 juli 2014 kl 15:57

Foto: Magnus Åsblad

Bostadsrättsförening tog ut ockerhyra

En hyresgäst i Göteborg får sin hyra nästan halverad. Detta efter att hyresnämnden slagit fast att hyresvärden, en bostadsrättsförening, tagit ut oskälig hyra. Idag 06:00

Foto: Jann Lipka

Brist på bostäder för äldre att vänta

Vi lever längre än någonsin. Men kommunerna är illa rustade för en framtida anstormning av 40-talister i vårdbehov. Fyra av tio väntas ha ett underskott på äldrebostäder om fem år. 28 juli 2014 kl 14:50

Så många lägenheter såldes hos dig

De allmännyttiga bostadsföretagen fortsätter att sälja lägenheter i samma takt som tidigare. I fjol såldes drygt 10 000 lägenheter i 80 kommuner, av vilka en fjärdedel ombildades. 25 juli 2014 kl 14:18

Foto: Ulf B Jonsson

Badkaret på väg att bli historia

Fler och fler lägenheter blir utan badkar. Drygt hälften av hyresgästerna har kar hemma, visar Hem & Hyras undersökning. Och det är lönlöst att protestera när värden bestämt sig. 24 juli 2014 kl 14:14

Pool – ett bad med förhinder

Funderat på att ta ett dopp i en uppblåsbar pool på gården? Då är det läge att kolla med hyresvärden innan badkläderna åker på. Reglerna skiljer mellan olika värdar i regionen.

"Ytterligare en börda för hyresrätten"

Ändrade regler om fastighetsbeskattning kan bli ett dråpslag mot hyresrätten. Det varnar sju bostadsbolag i ett gemensamt debattinlägg. Även Hyresgästföreningen ryter ifrån.

Dags att betala för din kötid på Boplats Göteborg

Senast den 30 september måste du betala en årsavgift för att behålla din kötid på Boplats.

Så mycket hetta får du stå ut i lägenheten

Sol och ljus bäddar för bad och lek ute – men för hundratusentals svenskar blir det rena rama bastun inomhus. Har du för varmt inne kan du kräva åtgärder, och kanske lägre hyra.

Vägglössen kostade Mimer 200 000 kronor

De invaderar din lägenhet, biter sig fast i dig och suger i sig ditt blod. Vägglöss i bostäder är ett problem som exploderat. Hur du som hyresgäst kompenseras beror på din värd.

Allt fler chansar och hyr ut lägenheten

Det finns stora pengar att tjäna på att hyra ut lägenheten under semestern. Att strunta i att fråga värden om lov är vanligen riskfritt – om uthyrningen inte är satt i system.

Debatt ska lyfta bostadspolitik inför valet

Hyresgästföreningen i Malmö arrangerar en bostadspolitisk debatt i slutet av augusti. Men redan nu är arbetet i full gång med att göra bostadspolitik till en viktig valfråga.

Värd får kritik av justitieombudsmannen

Tio månader tvingades hyresgästen vänta på röstsiffrorna om en trädfällning. När Stockholmshem till slut skickade över handlingarna saknades två röster. JO ger värden frän kritik.

Rejäl fart i Skebos fibernät

Skebo lovar full fart på nätet från och med 2015. Under våren ska det bli möjligt för bolagets hyresgäster att surfa i 1000 megabit i sekunden.

Ännu svårare för unga att få bostad

184 av landets 290 kommuner har underskott på bostäder för unga. Även i kommuner som inte har bostadsbrist saknas ofta ungdomsbostäder, visar Boverkets rapport. SE DIN KOMMUN.

Renovering gav fullt hyreshus

När Peder Svedsten tog över hyreshuset i Valdemarsvik stod flera lägenheter tomma. Efter renovering är nu alla lägenheter uthyrda.

"Det har inte gått rätt till"

Ace of base-stjärnan Ulf Ekberg vräks från sin lägenhet på Östermalm, efter en hovrättsdom. Själv riktar artisten hård kritik mot sin hyresvärd.

Värden backar: rabatten räddad - i år

"Vi har gjort fel och rabatten ska att betalas ut". Det meddelade vd:n för Ekströms Proventum en timme efter att Hem & Hyra avslöjat att de tagit bort rabatten utan förhandling.

Hyresvärdar ska hjälpa grannar sätta stopp för våld

Samtliga värdar i landet ska övertalas att skriva på en policy mot våld i hemmet. Med hjälp av den ska grannar lära sig att knacka på i lägenheten intill – och därmed rädda liv.

Sari Ekblom ny Lulebo-vd

Det här är Sari Ekblom. Hon har byggt en serverhall åt Facebook och styrt Luleås bussar. Snart tar hon plats i vd-stolen hos Lulebo.

Sover på golvet – får inget bistånd till bostad

Mannen har ett psykiskt handikapp, tvingas sova golvet och har utsatts för kränkningar som inneboende hos sin bror. Ändå avslår kammarrätten hans vädjan om bistånd till bostad.