Foto: Kungahuset

Kungen med familj har hand om nycklarna till omkring 350 lägenheter och villor runtom i Stockholmsregionen. Hyrorna är modesta. Medlemmar i det kungliga huset betalar ingen hyra alls.

Kungens billiga bostäder inte för allmänheten

Det finns 350 billiga hyresrätter i attraktiva lägen i Stockholm som ägs av svenska folket. Fast för att få tillgång till en av dessa behövs goda kontakter med kungahuset. Idag 14:59
Foto: Marie Häggström

Hyran i hästfoder – till slut slog värden bakut

Hyresgästen betalade hyran i form av hö. När värden sa upp avtalet kom inte hyran in i någon annan valuta. Nu har parterna i gjort upp i godo. Igår 14:05
Foto: MKB Fastighets AB

Stora delar av inredning saknas i lägenheten.

Foto: Stena Fastigheter

Avtal ska skapa trygghet i Landskrona

Hyresgästföreningen har tecknat avtal med Stena fastigheter. Tillsammans med en omfattande enkätundersökning ska avtalen skapa trygghet för hyresgäster på Sandvången och Pilängen. Idag 09:01
Foto: Istockphoto

Att hyra i andra hand blir allt dyrare.

Fler bostäder hyrs ut i andra hand

I sju av landets tio största städer ökade andrahandsuthyrningen under 2016. Hyrorna var dessutom högre jämfört med tidigare år. Det visar statistik från bytessajten Blocket. 5 januari 2017 kl 11:41
Foto: Minna Ulin

Nerprutad höjning i Skövde

Yrkandet låg på 1,52 procent. Höjningen blir 0,75 i år och lika mycket 2018. "Vi gjorde en helhetsbedömning av Skövdebostäders ekonomi och lyckades pruta ner hyreshöjningen". Igår 17:18

Man vräks för stryptag på granne

Klagomålen mot den aggressive mannen har pågått länge men i början av juli kulminerade det när han tog strypgrepp på sin granne när hon vattnade blommor.

Noveller i fickformat om grannar

På tåget, mellan två möten eller bara när du har en stund över. Med ”grannar” som tema skriver nio internationella och svenska författare korta och lättillgängliga noveller.

Hyresgäst misstänks ha kastat ut stora delar av inredningen

Hyresnämnden i Malmö ska inom kort avgöra huruvida en hyresgäst ska se sitt hyreskontrakt upphöra. Detta sedan samma hyresgäst påstås ha slängt ut sin spis, badkar och köksluckor.

Föreningen ökar med 4 000 medlemmar

Hyresgästföreningen ökade med drygt 4 000 medlemmar ifjol. Men medan region Västra Sverige kan stoltsera med 2 700 fler betalande hushåll så har Stockholm tappat 672 medlemmar.

Hon får behålla lägenheten

En kvinna som Rikshem i Kalmar ville säga upp för att hon var sen med hyran får bo kvar, efter beslut i hyresnämnden.

Flopp för statligt miljonstöd till utsatta områden

800 miljoner kronor till upprustning av utsatta områden - utan orimliga hyror som följd. Så var det tänkt. Men inga ansökningar hann beviljas och pengarna frös inne.

Avtal ska skapa trygghet i Landskrona

Hyresgästföreningen har tecknat avtal med Stena fastigheter. Tillsammans med en omfattande enkätundersökning ska avtalen skapa trygghet för hyresgäster på Sandvången och Pilängen.

Krav på blivande hyresgäster ska kartläggas av Boverket

Tuffa hyresvillkor sätter stopp för många människors möjlighet att skaffa bostad. Nu ska Boverket kartlägga värdarnas krav – och ge förslag på hur problemet kan lösas.

Nerprutad höjning i Skövde

Yrkandet låg på 1,52 procent. Höjningen blir 0,75 i år och lika mycket 2018. "Vi gjorde en helhetsbedömning av Skövdebostäders ekonomi och lyckades pruta ner hyreshöjningen".

Polis blir av med sin övernattningslägenhet

Drygt åtta mil till jobbet är inte skäl nog för att få behålla en extra bostad. Inte ens om man är polis med oregelbundna arbetstider. Det konstaterades nyligen av hovrätten.

Protester sätter press på Balder

Hyresgästerna på Långströmsgatan fortsätter manifestera mot fastighetsägaren Balder. Samtidigt verkar en förhandlingslösning finnas inom räckhåll.

Kommunala bostadsbolag följer inte lagen

Det står illa till med öppenheten i kommunala bostadsbolag. När privatpersoner mejlar och ber om offentliga uppgifter får de ofta nobben. Det visar en granskning av Sveriges Radio.

Vallonbygden säljer hyreshus

Kommunägda Vallonbygden säljer 38 lägenheter Finspång. Affären på över 20 miljoner kronor ska finansiera byggandet av nya hyresbostäder.

Hyresgäster vill helst bo i centrum

Merparten av landets hyresgäster vill bo centralt – särskilt kvinnor och äldre personer. Men det är lägenheterna en lite längre bit från city som hyrs ut först.

De förlorade sin bostad men vann striden om hyran

Paret tyckte att de betalade för hög hyra för bostadsrätten de hyrde i andra hand. I hyresnämnden fick de inget gehör men i hovrätten har de nu fått rätt.

De flesta är nöjda med hyran

54 procent av landets hyresgäster tycker att deras hyra är lagom, medan snäppet färre anser att den är för hög. Det visar Hem & Hyras undersökning.

Hyresgästen dök inte upp till förhandling - vräks

Enligt ett domslut vid Lunds tingsrätt tvingas en hyresgäst genast lämna sitt hem. Vad hyresgästen själv anser om saken förtäljer inte historien, detta då denne inte gått att nå.

Bygger för fullt – ligger ändå efter

Det var 23 år sedan så här många lägenheter färdigställdes. Ändå hamnar Sverige bara på en tredjeplats i Norden när det gäller bostadsbyggande.

Nykvarnsbostäder höjer hyran med 0,9 procent

Nykvarnsbostäder höjer hyran med 0,7 procent. Samtidigt får hyresgästerna en höjning på 0,2 procent för att de får ett formellt samrådsavtal som ger inflytande vid upprustning.

Marie Linders löften och önskningar

Inför det nya året önskar sig Hyresgästföreningens ordförande tre saker. Samma tre saker som i fjol.

Tuff start för toa på gården

Ruskväder och en avkapad varmvattenledning redan första dagen. Stena Fastigheters badrumsrenovering på Pennygången hade kunnat börja bättre för hyresgästerna.

Inget vardagsrum i framtiden

Säg farväl till vardagsrummet – inom en snar framtid kan det vara ett minne blott. En studie visar att tv:n är på väg att spela ut sin roll medan köket blir platsen för umgänge.

”Vår oro är hur länge hyresgästerna orkar med”

Ett år har gått sedan förhandlingarna strandade mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR. Men har någon vunnit på processen hittills? Hem & Hyra reder ut begreppen.

Många vill ta emot flyktingar – få gör det

Var sjätte hyresgäst kan tänka sig att ha en flykting som inneboende. Men inte ens en av tjugo tänker göra slag i saken.