Annons

1700-talshus får fiberbredband

Stockholm Nu får gamla 1700-talskåkar värsta bredbandet. Stadsholmen installerar fiber med kapacitet på över 100 mbit hos sina hyresgäster. Först ut var Ernst Billgren och Julia Hellberg.
Stadsholmen hade pressträff hemma hos Ernst Billgren och Julia Hellberg som precis har fått fiberbredband installerat i sin ateljévåning där både Anders Zorn och Evert Taube en gång har huserat.

Pressträffen för Stadsholmens nya bredbandssatsning hölls i Anders Zorns gamla ateljévåning på Södermalmstorg, numera Ernst Billgrens och Julia Hellbergs bostad. 

– Vi har den här sammankomsten här av flera skäl, dels är Ernst Billgren en känd konstnär och dels lät Anders Zorn bygga den här våningen för ungefär 100 år sedan. (huset är från mitten på 1650-talet reds anm.) Då var det ett av de första husen med elektricitet, nu har man dragit in fiber här, gammal möter nytt, berättar Hans Westerlund, fastighetsingenjör hos Stadsholmen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ernst Billgren berättade att han från början var lite förskräckt.

– Jag är kanske en sådan där typisk Stadsholmen hyresgäst, ska det bli en massa fula boxar och uttag här nu? Men här har de till exempel gått upp genom vinden, allt för att det ska synas så lite som möjligt. Själva hastigheten kan jag inte säga så mycket om, just i måleri är inte hastigheten särskilt viktig, berättar Ernst Billgren.

Annons

– Det känns underbart, nu kommer framtiden. Det var hopplöst att försöka driva ett företag härifrån tidigare, säger Julia Hellberg.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut detUlf och Charlotta Håkansson i sitt kök som de själva renoverat för miljonbelopp.

Joakim Larsson (M) bor i grannhuset, men får än så länge vänta på sitt fiber. För att behålla fastigheternas särart har Stadsholmen inte gjort alltför stora ingrepp vilket gör att arbetet tar tid.

– Det är fantastiskt att vara här i dag och berätta om den infrastruktur vi faktiskt har byggt här i Stockholm. Det är inte bara de kommunala bostadsbolagens hyresgäster som kan utnyttja det här nätet utan även privata fastighetsägare. Det är viktigt för företagande och jobben och nu är Stadsholmen med också, berättade Joakim Larsson.

Annons

Det här är en av de största investeringarna som Stadsholmen har gjort på länge, bolaget siktar på att vara klara så att alla våra hyresgäster har fiber 2016. Alla hyresgäster får en digitaltevebox gratis med det vanliga basutbudet, så klagomålen har inte varit alltför många enligt Hans Westerlund. Hyreshöjningen blir 53 kronor per lägenhet och månad. När och om man beställer sin första tjänst i nätet tillkommer en hyreshöjning med 70 kronor per månad.

Läs ocksåKrossad axel och benbrott – hala golv gjorde att Marie och Lena hamnade på akuten

– Många av Stadsholmens hus har telefon genom kopparledning och gamla teve-antenner på taket, nu går allt via fiber. En av fördelarna är också att nätet är fritt, man kan välja vilken leverantör man vill, säger Hans Westerlund.

Läs också Svepskälet: Därför vägrar Carolines värd byta ut dyra elvärmen Elprischocken: Caroline, 76, en av 1000-tals som kallhyr med direkt-el: "Katastrofläge" Bredbandet stryps – från 100 till 1 megabit: "Det blir försämrat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.