Annons

Döms att betala miljoner för olaglig skatteplanering

Stockholm Ombildningskonsulten Björn Isaksson har med hjälp av storbanken SEB försökt slippa 3,5 miljoner i skatt. I en dom slår Kammarrätten nu fast att han ska betala in pengarna.

Björn Isaksson är en av tre delägare i Restate, som marknadsför sig som den ledande ombildningskonsulten i Sverige. Hans roll i bolaget är att arbeta som fastighetsrådgivare, ombildningskonsult och intygsgivare. Som intygsgivare är uppgiften att se till allt har gått rätt till inför en ombildning.

Samtidigt har han sedan 2012 varit föremål för en juridisk process kring sitt tidigare bolag. Det är denna process han nu har förlorat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skatteverket hävdade att Björn Isaksson genom ett avancerat bankupplägg och ett banklån på 38 miljoner kronor medvetet försökt slippa betala 3,5 miljoner kronor i skatt. Förvaltningsrätten har tidigare gått på Björn Isakssons linje men Kammarätten i Stockholm gör en annan bedömning och ger Skatteverket rätt: Lagen om skatteflykt ska användas för att tvinga Björn Isaksson att betala skatten. Björn Isaksson har tidigare varit i blåsväder, när han varnades av Boverket för att ha upprättat en glädjekalkyl i samband med en ombildning.

Hem & Hyra har försökt nå Björn Isaksson via telefon och mejl utan att lyckas.

Jonas Lindh på Skatteverket, och ansvarig för ärendet som rör Björn Isaksson, är nöjd med Kammarrättens beslut.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

– Det är uppenbart att hela upplägget syftar till att Björn Isaksson ska slippa betala en stor del av den skatt som enligt lag ska betalas när man säljer sitt bolag, säger han.

Annons

Upplägget kallas Frangelicomodellen och går ut på att Björn Isaksson med hjälp av en rådgivare och två skattejurister på storbanken Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, sjösatt en modell för att betala mindre skatt på vinsten från sin ombildningsverksamhet i bolaget Isaksson & Partner som han verkade i innan han blev delägare i Restate.

Hela förutsättningen för upplägget är att SEB lånat ut 38,1 miljoner kronor till Björn Isaksson. Björn Isaksson har sedan köpt och sålt bolag i bland annat Luxemburg och Cypern, och tillfört bolagen aktieägartillskott. Genom att tillföra aktieägartillskott har han försökt att betala skatt på kapital i stället för skatt på tjänsteinkomst, vanlig löneskatt, där skatten är mycket högre. Om upplägget hade lyckats skulle Björn Isaksson slippa betala minst 3 miljoner kronor i skatt. Dokument från SEB visar, enligt Jonas Lindh, att banken hela tiden känt till upplägget.

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

– Det är anmärkningsvärt att en så etablerad bank som SEB har sålt ett upplägg vars enda syfte är att försöka undkomma skatt och att banken som ett led i upplägget lånat ut 38 miljoner kronor till en person som inte har något verkligt behov av lånet. Jag tycker inte de ska syssla med det.

Han hänvisar till dokument från SEB som visar att bankens skattejurister hävdat att upplägget troligen inte strider mot skatteflyktslagen, som ska hindra personer att smita undan skatt.

– Det ser ut som att de bedömt att det de gör inte är tillräckligt tvivelaktigt för att det ska skada bankens rykte om det blir allmänt känt. Men hur sådant här påverkar förtroendet för banken kan man verkligen diskutera, säger han.

Idag är lagen ändrad så att det inte är möjligt att använda den så kallade Frangelicomodellen för att försöka undgå skatt. Men Jonas Lindh säger att det hela tiden är en katt- och råttalek mellan Skatteverket och de som försöker hitta nya sätt att slippa betala.

Annons

 – Jag hoppas att SEB numera har ändrat attityd till avancerad skatteplanering och i fortsättningen vill ha en ordentlig säkerhetsmarginal till vad som är moraliskt tvivelaktigt. 

Björn Isaksson kan överklaga kammarättens beslut till Högsta Förvaltningsdomstolen. Men först krävs att domstolen beviljar prövningstillstånd, något Jonas Lindh inte tror de kommer att göra.

– De kommer inte att bedöma att det här målet kan få prejudicerande effekt för andra ärenden eftersom lagstiftningen har ändrats. Det är därför mycket osannolikt att de tar upp det.

Anna Helsén, presschef på SEB, kommenterar kritiken mot banken så här i ett mejl: Sedan flera år har den här typen av kreditgivning upphört. Även om beslutet om kredit, när det var aktuellt, bedömdes som korrekt så var det olyckligt. Utgångspunkten är naturligtvis alltid att följa gällande regler.

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.