Annons

Hyresgästen vid Engelska parken

Nacka När Stockholm klassade upp sina finaste kulturhus kom Lilla Sickla gård in på topplistan. Gerry Sjöblom bytte åt sig en våning i 1700-talsvillan mot en tvåa i Björkhagen.
Foto: Glenn Lindberg
Gerry Sjöblom med familj hyr nedervåningen. Övervåningen renoverades för drygt 30 år sedan men klassades om till lokal och har hyresförbud. , Rejäla timmerkåken har Gerry byggt själv. Här driver han sin verksamhet. , Arbetsplats för verksamheten som sadelmakare. , Master bedroom. Gerry gillar att samla på gamla grejer. , Köket. Ovanvåningens kök är renoverat men hyrs inte längre ut sedan det klassats som lokal. , Bilar och motorcyklar är hobbyn. Gerry har... många.

Det är ett av de där husen alla vill veta mer om. Vem bor där? Vad har det kostat? Hur ser det ut inuti? I fallet Lilla Sickla gård, den närmast magiskt placerade villan vid Engelska parken i Nackareservatets nordöstra del, faller svaren ut enligt följande: Gerry Sjöblom med familj, 12 000 i månaden eftersom det är en hyresrätt. Huset är charmigt och krokigt och visst förekommer det både spindlar och grodor inomhus, men vad gör väl det när… vänta nu – hyresrätt!?

– Jag kände familjen som bodde här tidigare. De var på väg att flytta och behövde en övernattningslägenhet så jag bytte till mig den här mot en tvåa på Ronnebyvägen, berättar Gerry när vi träffas i verkstaden uppe i backen där han har sin verksamhet som sadelmakare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Många har tänkt att det här är för bra för att vara sant och Gerry berättar en lång historia som är riktigt bra. Hur han bland annat blev erbjuden stora summor för att flytta i samband med OS då huset var tänkt som sekretariat och Sickla kanal skulle tjänstgöra som arena för kanot.  

 – Jag blev erbjuden fem miljoner men jag sa att det räcker inte. 50 miljoner! Då, kanske… Du vet, jag älskar den här gården. 

Annons

Sedan har det varit några turer med myndigheter. Ett rimligt el-avtal hjälpte Hyresgästföreningen till med men trist blev det när kommunen förbjöd hästarna att beta på ängen. Ängen som faktiskt är utformad så att den pekar mot filosofens grav där delar av familjen Pontin är begravda från 1868 och framåt, det är inte alla som tänker på det. Hursomhelst, hästarna fick gå lösa helt och hållet och höll sig kring gården. För det mesta. Det hände att polisen fick ledsaga dem hem när de tagit sig halvvägs in till Söder, men som sagt, bara ibland.

Läs ocksåHyresvilla i reservatet säljs till högstbjudande

Hästverksamheten med bland annat handikappridning höll i sig över åren men den tvingades familjen lägga ner helt när två av de ursprungliga förråden brann. Då blev det att bita ihop, man måste ju det, när man ska bygga upp igen – särskilt när valet fallit på en rejäl timmerbyggnad från 1400-talet (ja, bygglov finns. Frakten från Bredbyn kostade mer än själva huset). Stock för stock nerför backen. Tre om dagen i ett halvår. Det tog flera år innan den var färdig och i den byggnaden gnäggar nu en annan sorts kusar. Harley Davidson gånger flera, ett antal Hot-Rods och klenoden, firmabilen – en Chevrolet pickup från 1937 (miljökonverterad till E85), några trevliga minihojar från Italien med mera, står prydligt placerade i mekbås och på gården.

– Du bor verkligen som en baron här, Gerry, säger jag, till nästan lika stor del fascinerad av fordonen som byggnaden.

Annons

– Jag vet, de brukar kalla min fru för grevinnan. 

Fakta: Gerry Sjöblom

Ålder: 61.

Yrke: Driver Skinnsmedjan, mångsysslare. 

Familj: Fru sedan 40 år, en son och en utflyttad dotter. 

Lilla Sickla gård: Mangårdsbyggnad och nuvarande kvarnbyggnad byggdes sent 1700-tal. Köptes av Stockholm stad 1917. Stärktes häromåret med skyddet ”Synnerligen värdefullt” tillsammans med Nobelfabriken, Skanskvarn, Långholmens fängelsemuseum m.fl. 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.