Foto: Glenn Lindberg

Gerry Sjöblom med familj hyr nedervåningen. Övervåningen renoverades för drygt 30 år sedan men klassades om till lokal och har hyresförbud.

Foto: Glenn Lindberg

Rejäla timmerkåken har Gerry byggt själv. Här driver han sin verksamhet.

Foto: Glenn Lindberg

Arbetsplats för verksamheten som sadelmakare.

Foto: Glenn Lindberg

Master bedroom. Gerry gillar att samla på gamla grejer.

Foto: Glenn Lindberg

Köket. Ovanvåningens kök är renoverat men hyrs inte längre ut sedan det klassats som lokal.

Foto: Glenn Lindberg

Bilar och motorcyklar är hobbyn. Gerry har... många.

Hyresgästen vid Engelska parken

När Stockholm klassade upp sina finaste kulturhus kom Lilla Sickla gård in på topplistan. Gerry Sjöblom bytte åt sig en våning i 1700-talsvillan mot en tvåa i Björkhagen.
29 januari 2016 kl 10:36 Text: Roger Rosenlund

Det är ett av de där husen alla vill veta mer om. Vem bor där? Vad har det kostat? Hur ser det ut inuti? I fallet Lilla Sickla gård, den närmast magiskt placerade villan vid Engelska parken i Nackareservatets nordöstra del, faller svaren ut enligt följande: Gerry Sjöblom med familj, 12 000 i månaden eftersom det är en hyresrätt. Huset är charmigt och krokigt och visst förekommer det både spindlar och grodor inomhus, men vad gör väl det när… vänta nu – hyresrätt!?

– Jag kände familjen som bodde här tidigare. De var på väg att flytta och behövde en övernattningslägenhet så jag bytte till mig den här mot en tvåa på Ronnebyvägen, berättar Gerry när vi träffas i verkstaden uppe i backen där han har sin verksamhet som sadelmakare.

Många har tänkt att det här är för bra för att vara sant och Gerry berättar en lång historia som är riktigt bra. Hur han bland annat blev erbjuden stora summor för att flytta i samband med OS då huset var tänkt som sekretariat och Sickla kanal skulle tjänstgöra som arena för kanot.  

 – Jag blev erbjuden fem miljoner men jag sa att det räcker inte. 50 miljoner! Då, kanske... Du vet, jag älskar den här gården. 

Sedan har det varit några turer med myndigheter. Ett rimligt el-avtal hjälpte Hyresgästföreningen till med men trist blev det när kommunen förbjöd hästarna att beta på ängen. Ängen som faktiskt är utformad så att den pekar mot filosofens grav där delar av familjen Pontin är begravda från 1868 och framåt, det är inte alla som tänker på det. Hursomhelst, hästarna fick gå lösa helt och hållet och höll sig kring gården. För det mesta. Det hände att polisen fick ledsaga dem hem när de tagit sig halvvägs in till Söder, men som sagt, bara ibland.

Hästverksamheten med bland annat handikappridning höll i sig över åren men den tvingades familjen lägga ner helt när två av de ursprungliga förråden brann. Då blev det att bita ihop, man måste ju det, när man ska bygga upp igen – särskilt när valet fallit på en rejäl timmerbyggnad från 1400-talet (ja, bygglov finns. Frakten från Bredbyn kostade mer än själva huset). Stock för stock nerför backen. Tre om dagen i ett halvår. Det tog flera år innan den var färdig och i den byggnaden gnäggar nu en annan sorts kusar. Harley Davidson gånger flera, ett antal Hot-Rods och klenoden, firmabilen - en Chevrolet pickup från 1937 (miljökonverterad till E85), några trevliga minihojar från Italien med mera, står prydligt placerade i mekbås och på gården.

– Du bor verkligen som en baron här, Gerry, säger jag, till nästan lika stor del fascinerad av fordonen som byggnaden.

– Jag vet, de brukar kalla min fru för grevinnan. 

Roger Rosenlund
Lokalredaktör
010 - 459 1375
Publicerad: 29 januari 2016 kl 10:36
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.