Rensa förrådet och tjäna tusenlappar

Tomt i plånboken men fullt med onödiga prylar i förrådet? Sälj grejerna du inte behöver och få både pengar till hyran och plats över i förrådet.
Hem & Hyra tipsar om hur du gör.
27 januari 2010 kl 15:34 Text: Conny Pettersson

​Julklappsinköp och mellandagsrea gräver djupa hål i många plånböcker. Samtidigt blir lägenhetsförrådet blir ännu mera proppfullt. Sälj de saker du inte behöver! Enligt en undersökning som annonssajten Blocket nyligen gjort finns det prylar för 21 399 kronor i ett genomsnittligt förråd.

Förr letade vi radannonser i Gula Tidningen och lokaltidningen. Nu har internet tagit över som kanal när vi svenskar vill sälja prylar från privatperson till privatperson.

Det har blivit naturligt att söka på köp- och säljsidorna på internet när vi behöver en ny kyl till sommarstugan i stället för att köpa en ny.
– IT-utvecklingen gör det lättare att köpa och sälja. Vi behöver inte allt vi äger för vår fortlevnad och det känns bättre ur miljösynpunkt att sälja sakerna än att slänga dem på tippen. Ibland lägger köparen hellre 100 kronor på en begagnad pryl än 1 000 kronor på en ny, tror Niklas Gustafsson på Handelns utredningsinstitut.

Digitalkamerans intåg i de svenska hemmen har också gjort det lättare att ta en bild på föremålet man vill sälja och snabbt få ut en annons.
Auktionerna har spridit sig från auktionshallar och ladugårdsbackar till internet. I dag är två miljoner svenskar registrerade på Tradera. Då behöver du inte fundera över vilket pris du ska sätta på den analoga systemkameran som samlar damm. Högst bud får köpa varan.

Går det inte att bli av med din gamla kantstötta bokhylla kan du ju alltid skänka bort den. Väljer du att skänka sakerna till exempelvis Myrorna eller Stadsmissionen går pengarna från försäljningen till välgörande ändamål.
Eller du kanske vill vänta till våren då loppmarknaderna växer upp som maskrosor ur jorden? Garanterat roligare och mer socialt än att sitta framför datorn.

Conny Pettersson
Reporter
08-519 103 31
Publicerad: 27 januari 2010 kl 15:34