Lappteknik i kvadrat. ”Sir Harald Multi” får blicken att gå på upptäcktsfärd. 1 699 kronor, Bemz.

Karamell. Klippan i klädsel ”Bayshore Magenta” från Designers Guild, 2 599 kronor, Bemz.

Oöm. Mjukt med mörkare färgskala är oömt. Klädsel ”Florence, Red”, 2 200 kronor, Savemysofa. com.

Klassiskt. Mönster som blommar året om. Klädsel ”Herbarium Deep Navy Blue”, design Stig Lindberg, 2 199 kronor, Bemz.

Hösttrendigt. Etnokänsla, klädsel "Peru Wine" 2 200 kronor, Savemysofa.com.

Rätta randen. Klädsel ”Stockholm Stripe, Daiquiri/Teal Blue”, 1 299 kronor, Bemz.

Mjuka medaljonger ger en ombonad känsla. Klädsel "Urban Tapestry, Jet Black", 1 299 kronor, Bemz.

Vilt och vackert för den som vågar. Klädsel ”Amsterdam, leopard”, 3 000 kronor, Savemysofa.com.

Så pimpar du soffan - 10 färgstarka tips

Är du sugen på att göra om hemma? Det är lättare än du tror. Med ett nytt tyg får du fart på din gamla soffa. Tryck på pilarna till höger för inspiration.
14 december 2011 kl 15:42 Text: Anna-Klara Fresk Aspegren

Att låta klä om sin soffa kan kosta hur mycket som helst. Du måste veta vad du är ute efter innan du börjar fundera. Är det priset som är viktigast, är det hantverket och kvaliteten eller är det en ren utseendefråga?  Antingen går du till en tapetserare  och låter honom eller henne göra jobbet. Eller så väljer du ur det stora utbudet av färdigsydda klädslar. Numera finns en rad företag som specialiserat sig på att tillverka nya klädslar till storsäljande soffmodeller. Då har du ett stort utbud av designertyger från Marimekko, Designers Guild, Bantie och Lisa Bengtsson att välja bland. Soffan bör vara hyfsat hel och i skick för att tillgodogöra sig klädseln, för detta är inte heller gratis.

Allra enklast är nog att lägga ett överkast över hela soffan och trycka till runt kuddarna. Blir du nöjd med det och vill ha en lite mer långsiktigt hållbar soffa så häftar du fast tyget med en häftpistol. Resultatet blir en personlig, billig, nästan-ny soffa i vardagsrummet.

Så förnyar du din soffa

1. FIXA
Mät upp tygåtgång genom att lägga ett eller två vanliga lakan som du har hemma över soffan. Forma runt armstöd och dynor så får du fram ett ungefärligt mått. Välj ett tyg. Ta ur lösa kuddar och sy först kuddfodral till dem. Drapera tyget över soffstommen tills du blir nöjd. Använd häftpistol och fäst tyget i stommen. Lägg i kuddarna. Klart!

2. FÄRGA
Du kan alltid testa att färga din avtagbara soffklädsel. Allra säkrast resultat får du om den är gjord av bomull. Följ  instruktionerna på färgförpackningen. Syntetblandningar är vanskliga och färgen kan bli både ojämn och en helt
annan nyans än det var tänkt.

3. FYNDA
Blocket, Tradera, Bukowskis Market, lokalpressen – via nätet hittar du möbelfynden. Tänk på att det också går att förändra dina möbler med hjälp av nya handtag, knoppar, stols- och soffben, målarfärg. Slitet kan vara charmigt, men kolla att stoppningen är bra.

4. FÖRKOVRA DIG
Har du en favoritmöbel som du vill klä om själv? Det finns ett stort utbud av kvällskurser och hantverkskurser över hela landet. Sök på tapetserare så hittar du din närmsta kurslokal.Priserna varierar stort över landet, bland annat beroende på om material ingår eller ej.

Publicerad: 14 december 2011 kl 15:42 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.