Foto:  Emma Larsson /TT

Så undviker du att föräldrafri fest spårar ur

En föräldrafri kväll med tacos eller tv-spel, kanske en liten fest. Men på nätet sprids ryktet blixtsnabbt. Plötsligt är lägenheten utom kontroll. Hur undviker man det? Och vem bär
9 november 2016 kl 09:44 Text: Jeanette Neij

Jag är hos Fippe på fest. Några knapptryck senare vet hela skolan om det.
Det är en mardröm för varje förälder. Ingen vill få samtal mitt i natten om att barnens fest spårat ur, komma hem till kaos eller riskera att bli vräkt.
Samtidigt måste ungdomarna förstås få träffas, festa lagom utan föräldrar och få känna att de blir litade på.
Kruxet är att ryktesspridningen kan gå blixtsnabbt med ett klick eller två.
–Ungdomarna är bättre i dag än för några år sedan på att inte skriva ut på sociala medier att det är fest, säger Camilla Schulz, styrelseordförande i Riksförbundet för fältarbete.

Samtidigt tycker hon att vuxenvärlden ofta inte hänger med om det senaste på nätet och chattar.
– Det finns en fara med att inte vara påläst. Vi är vana vid att veta mer om världen, men i det här fallet är det tvärtom, säger Camilla Schulz.
Rådet hon ger vid föräldrafritt är att man ska hålla sig i närheten.
– Det handlar inte om relationen till ditt eget barn utan om vad som finns runt
omkring. Problemet är om det kommer människor som ingen känner särskilt väl, och som stjäl, bråkar och skrämmer, säger hon, och påpekar också att ålder på barnet självklart spelar in, liksom mognad.
– Men man lämnar inte en trettonåring ensam hemma en lördagskväll. Punkt. Ge inte efter för det.
De värsta skräckexemplen handlar om villakvarter som invaderats av flera hundratals ungdomar sedan ryktet spridits. Fast i Uddevalla 2014 var det en hyreslägenhet och gården som fylldes av hundratalet ungdomar på en kvart sedan någon i ett kompisgäng hade omnämnt deras tv-spelskväll på nätet.

Helén Sundin, bostadssocial chef på fastighetsbolaget Mimer i Västerås, tycker att man i flerfamiljshus har bättre koll på varandra och lättare kan hjälpa den som vill ha en lugn tillställning genom att ringa på eller ringa störningsjour eller polis.
– Som förälder kan du tala om för grannarna att du reser bort. Be dem hålla ett öga. Ta också en check efteråt och hör om det har varit lugnt, säger hon, som visserligen har hört om trapphus som blivit sönderslagna men som inte upplever ryktesspridda ff-fester som ett problem.
– Vi försöker jobba lite förebyggande och är ute och pratar på skolor, gymnasier och SFI. Vi pratar om allt med att bo, från att betala hyra till att inte störa och att föräldrar faktiskt kan förlora sitt hyreskontrakt, säger hon.
Som ungdomspolis i Linköping vet Kenth Almroth att djungeltrumman är farlig.
– Det är ofta spring i trapphuset i flerbostadshus med folk som ska röka och ta luft. Med ”svängdörr” kan det plötsligt vara 50 i stället för 25 i lägenheten och då har man ingen koll längre, säger han.
Saker kan försvinna, folk är drogpåverkade och blir man osams kan det bli bråk.
– Jag tror inte att naiva tonåringar förstår att det kan drabba dem. Ibland ringer ungdomar till oss när det har kommit folk som de inte har koll på.
Kenth Almroth framhåller att polisen behöver komma dit tidigt om en tillställning riskerar att spåra ur.
– Man har inte en chans om det dyker upp ungdomar som hotar sig fram. De kommer och går hur de vill och det försvinner grejer. Men när det spårar ur på det sättet är det ytterst ovanligt att vi inte känner till dem som sabbar, säger han. ]

Jeanette Neij
frilansjournalist
Publicerad: 9 november 2016 kl 09:44
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.