Annons

Vinterfarorna du ska se upp med

Tips & Råd Vinterväder kan vara mysigt eller farligt. Här är farorna du bör se upp med och tipsen om vad du kan göra åt dem.

Snöras från hustak

Det är vykortsvackert när snön ligger vit på taken. Men tung blöt snö riskerar också att drösa ned i huvudet på en. Fastighetsägaren måste se till att snö inte rasar ned och skadar någon. Skulle du eller något du äger skadas av nedfallen snö, kontakta i första hand fastighetsägaren om du har krav på ersättning. Fastighetsägaren eller den som är i dennes ställe, till exempel en snöskottarfirma, kan dömas till böter och fängelse samt bli skadeståndsskyldig.

TIPS: Ta en titt uppåt när snön har fallit och meddela värden om du ser
riskabla drivor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Istappar

Istappar är förstås extra farligt. Även här ska fastighetsägaren hålla taket rent och spärra av området. Fastighetsägaren har ett stort ansvar men i praktiken brukar det finnas röjningsavtal med snöskottarfirma.* Risken för istappar ökar när temperaturen varierar stort mellan dygnen och särskilt vid stuprören är det risk för isbildning. Skulle du eller din bil skadas av istapp, kontakta i första hand fastighetsägaren.
* Ansvarsreglerna sågs över efter att en 14-årig pojke dog 2002 av en fallande istapp på en gata i Stockholm. Den gången fälldes plåtslagaren för vållande till annans död.

TIPS: Se www.istappstelefonen.se. I vissa städer kan du ringa dygnet runt och anmäla om du ser snö eller is som riskerar att falla från taken. Ring 020-47 82 77 eller slå ordet ISTAPP på din nummerdisplay.

OBS!
Istappar faller oftast lodrätt rakt ned medan isblocken faller ut mot trottoarkanten. En varning vid stupröret som leder dig ut mot trottoarkanten innebär därför att du hamnar i riskzonen för fallande snö- och isblock.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Balkongen ditt eget ansvar

Om snödrivorna tornar upp sig utanför balkongdörren är det dags att skotta. Får snön smälta kan den rinna mot fasaden och orsaka fuktskador. Som hyresgäst har du själv ansvar för att ta bort snö på balkongen. Ta gärna hjälp av någon som kan stå nere på marken och se till att förbipasserande inte får snö på sig. Skulle någon ta skada eller få kläder förstörda kan du bli skadeståndsskyldig. Om du inte klarar av att skotta själv eller har någon som kan utföra jobbet så hör med värden. Kanske kan du få hjälp.

TIPS: Hör med grannarna om ni kan hjälpas åt.

Annons

Gångvägar och trottoarer

Ansvaret för att skotta och sanda utanför fastigheter varierar mellan olika kommuner. I grunden är vinterrenhållning kommunens ansvar men fastighetsägare kan ha fått ansvaret för gångvägar och trottoarer i direkt anslutning till hus. Skulle du halka, trilla och slå dig där på grund av ishalka kan det alltså vara värden som är ansvarig och blir skadeståndsskyldig. Kontakta din kommun om du vill veta ansvarsfrågan. På innergårdar är det i regel fastighetsägaren som har ansvar för att skotta och sanda.

TIPS: Använd broddar!

Bilar och cyklar

Hål eller repor i lacken? Skador på hojen? Om is eller snö faller ner och skadar din bil eller cykel är det fastighetsägaren som kan bli skadeståndsskyldig.

TIPS: Använd cykelrum och anmäl snödrivor och istappar på taket till hyresvärden.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

Entré och trappor

Snö och slask kan göra trapphuset smutsigt och halt. Det är värden som ansvarar för att det är drägligt och säkert. Upplever du problem, kontakta hyresvärden, som kan bli skadeståndsskyldig om du skulle råka ut för en halkolycka på grund av snöblött golv i trapphuset. Det är också viktigt att det hålls rent och isfritt så att ytterdörren går att stänga igen. Skulle det bli inbrott när dörren inte har kunnat stängas på grund av is eller packad snö så skulle hyresvärden åtminstone teoretiskt kunna hållas ansvarig på grund av vårdslöshet.

TIPS: Skaka eller borsta bort snö och grus från kläder, skor och barnvagnar innan du kommer in i entrén.

Snöbollskrig på gården

Snöänglar, snögubbar, snölyktor, snögrottor … och så förstås snöbollskrig. Gården i vinterskrud inbjuder till lek. Men ett hårt kast med en isig boll som träffar fel kan skada någon annan, kanske med ögonskada som följd. Som förälder har du ansvar för ditt barn.

Annons

TIPS: Delta själv i snöleken – det är barnsligt kul och du har koll på barnen.

Kyla inomhus

Många minusgrader ute kan innebära kyla inne. Kanske ingen hälsofara men inte alls behagligt. Temperaturen i en lägenhet bör vara 20-23 grader – inte lägre än 18 enligt Folkhälsomyndigheten. För känsliga grupper, som äldre och sjuka, rekommenderas 22-24 grader och inte lägre än 20, men det kan vara svårt att reglera värmen i enbart en lägenhet. Kontakta hyresvärden om du upplever kyla. Får du ett nej kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun och be om hjälp.

TIPS: Fråga grannarna om de också fryser. Är flera drabbade är det inte ett enskilt problem och du har mer på fötterna i kontakt med värden.

Pulkor och tefat i trapphuset

Visst är det härligt att susa i en pulka? Tänk bara på att förvara pulkor och tefat i lägenheten eller i förrådsutrymme, aldrig i trapphuset. De utgör brandfara och kan hindra utrymning. Trapphus och entréer ska vara fria från saker som kan börja brinna och som hindrar utrymning eller sjukvårdstransporter.

TIPS: Borsta eller torka av barnens åkdon vid ytterdörren så undviker du slask.

Läs också Parkeringsplats får vara hur dyr som helst Så spelar du instrument hemma – utan att störa grannarna Tecken på vägglöss i ditt hem – och hur du blir kvitt dem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.