Annons

Länsstyrelsen behåller deponering

Kristinehamn 13 000 kronor. Det borde Therese Friberg få ut från länsstyrelsen i Värmland, sedan hon deponerat sin hyra. Men pengarna kan inte betalas ut: efter en miss.

Therese Friberg är upprörd. Hennes jurist på Hyresgästföreningen, Stig Ranelius, är upprörd. Men det hjälper inte. Pengarna, 13 000 kronor,  sitter där de sitter: på länsstyrelsens konto.

Historien är följande:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Therese och hennes familj flyttade till en fyra fördelad på två våningar i Kristinehamn i våras. Rätt snart blev de fyra barnen sjuka och fick andningsproblem. Miljöförvaltningen i kommunen konstaterade mögel och rekommenderade familjen att sluta använda de två rummen på nedervåningen – eftersom de var alltför hälsovådliga. Sedan början av hösten har familjen alltså trängt ihop sig i två rum på övervåningen.

Allt det där fick Therese Friberg att tycka att det inte kunde vara rätt att hon skulle betala hela hyran på 6454 kronor i månaden. I stället började hon deponera en del av sin hyra hos länsstyrelsen.

Nu har det gått tre månader och eftersom hyresvärden inte opponerat sig mot deponeringen, trodde Therese att hon kunde räkna med att få tillbaka hyran sista januari.

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Men så blir det inte.

Annons

Länsstyrelsen har helt enkelt missat att delge hyresvärden deponeringen. Och enligt lagen är det delgivningsdatumet som gäller för att pengarna ska kunna betalas igen. Brevet med delgivningen har skickats rekommenderat – men hyresvärden har struntat i att hämtat ut det.

– Det här är inte okej. Det här är människor som anförtror sig sina pengar till länsstyrelsen. Då måste man ha en löpande bevakning och se så att hyresvärden hämtat ut delgivningen, säger Stig Ranelius som är jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåStriden om Robert Dicksons hyror fortsätter – länsstyrelsen överklagarFasaden till Robert Dicksons stiftelses huvudkontor vid Svingeln i Göteborg.

Länsstyrelsens Lars Nilsson, tycker att de gjort vad de kunnat. De har ”ett par gånger” försökt skicka delgivningen till hyresvärden. Som inte hämtat ut den.

– Jag kan ju inte ringa till posten varje dag för att se om de hämtat ut brevet, om det är det du menar, säger han när Hem & Hyra ställer frågor.

Juristen Stig Ranelius förstår inte problemet.

Annons

– Märker man att en hyresvärd inte hämtar ut rekommenderade brev så får man anlita polisen som delgivningsman. Det borde ha skett efter högst ett par veckor när man märkte att hyresvärden inte hämtade ut brevet, säger han.

Nu, tre månader senare, ska länsstyrelsen i Värmland till slut anlita polisen att delge hyresvärden om deponeringen.

Och Therese då. Ja, hon får vänta ännu lite till.

– Jag vill ha mina pengar. Eftersom många av våra kläder är förstörda av möglet har vi fått slänga och måste köpa nytt, säger hon.

Fakta: Deponering av hyran

Om man anser att brister i lägenheten gör att hyran är för hög kan man ansöka hos länsstyrelsen att få deponera en del av hyran.

Visar inte hyresvärden inom tre månader att de vill ha tillbaka beloppet, har du rätt att få tillbaka de deponerade pengarna.

Deponeringens storlek ska svara mot det avdrag som du anser att du är berättigad till. Resterande hyra betalas på vanligt sätt.

Om du deponerar en större del än vad som kan sägas motsvara bristen i lägenheten, kan du förlora din bostad.

Läs också Ny dom: Robert Dickson behöver inte sänka hyrorna Granne överklagade bryggeri – fick rätt Kommun får bakläxa – balkongförbud upphävs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.